Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» και η κολοτούμπα του Σκουρλέτη

Χάρης Μαρίνης

Στη συνεδρίαση της Βουλής την Πέμπτη, 17 Μαΐου συζητήθηκε επίκαιρη ερώτηση (1604/7.5.2018) του βουλευτή Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη προς τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη

Η ερώτηση αφορούσε την επαναφορά αρχικής ρύθμισης στο ν. 3852/2010 («Καλλικράτης») σχετικά με τις περιπτώσεις στις οποίες τίθεται σε αργία αιρετός………



 
Το 2014 με νόμο του τότε υπουργού Εσωτερικών           Γ. Μιχελάκη, επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλοιώθηκε το πνεύμα της διάταξης, καθώς οι όροι για να τεθεί αιρετός σε αργία έγιναν πολύ διαφορετικοί, πολύ ελαστικότεροι.                                                                                                         Εάν παρεπέμπετο κάποιος για κακούργημα χωρίς η παραπομπή να συνοδεύεται από περιοριστικούς όρους, δεν ετίθετο σε αργία .                     Ούτε ο καταδικασθείς σε πρώτο βαθμό στα πλημμελήματα ετίθετο σε αργία.                                                                                                                           Και να διευκρινίσω είπε ο Ξυδάκης ότι σοβαρό πλημμέλημα θεωρείτο η δωροδοκία και η δωροληψία η οποία στην φάση που διανύουμε είναι κομβικής σημασίας για τη δημόσια διοίκηση και την πολιτική ζωή.

Στην ΕΡΏΤΗΣΗ του Ν. Ξυδάκη ο Π. Σκουρλέτης απάντησε:
Με την ερώτησή σας ουσιαστικά, πέρα από τις συγκεκριμένες διατάξεις, αναδεικνύετε ένα πραγματικό πρόβλημα που είναι η εικόνα των δημόσιων λειτουργών και ιδιαίτερα των ανθρώπων που υπηρετούν την αυτοδιοίκηση.

Η συζήτηση αξίζει να γίνεται στην κατεύθυνση αναβάθμισης του κύρους της και να θωρακίζει όσους κατέχουν δημόσιο αξίωμα.                                      Ο «Καλλικράτης» πράγματι προέβλεπε ότι σε περίπτωση κακουργήματος ετίθεντο σε αργία αιρετοί μετά από πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση ή επιβολή με αμετάκλητο βούλευμα ή με απευθείας κλήση κατά της οποίας είχε εξαντληθεί το δικαίωμα προσφυγής έως την έκδοση της τελικής απόφασης.
Στη δε περίπτωση των πλημμελημάτων, ετίθεντο σε αργία μετά από επιβολή πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης έως την τελεσίδικη εκδίκαση της υπόθεσης.                                                                                                        Υπήρξαν μετά οι ρυθμίσεις, στις οποίες αναφερθήκατε, με τον ν. 4251/2014, όπου πράγματι ήρθησαν οι προϋποθέσεις των περιοριστικών όρων για την επιβολή του καθεστώτος της αργίας.                                        Ήταν ουσιαστικά μια ελάφρυνση.
Εμείς ακριβώς με βάση το προηγούμενο σκεπτικό έχουμε θέσει σε διαβούλευση στον «Κλεισθένη Ι» συγκεκριμένες διατάξεις, με τις οποίες: για μεν την περίπτωση των κακουργημάτων, ουσιαστικά επαναφέρουμε το προηγούμενο καθεστώς που προβλέπεται στον «Καλλικράτη».                     Για δε την περίπτωση του πλημμελήματος διαχωρίζουμε και κάνουμε μια πιο αναλυτική προσέγγιση ανάλογα με το αδίκημα, διότι δεν έχουν όλα τα πλημμελήματα την ίδια βαρύτητα (βλ. άρθρο 236, παρ. 1 του νόμου σε διαβούλευση)

                               [Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»]

Άρθρο 126

Διοικητικά μέτρα – Αργία

Στο ν. 3852/2010 προστίθεται άρθρο 236Α ως εξής:

 

«Διοικητικά μέτρα – Αργία

Εάν εκδοθεί τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου, για τα πλημμελήματα της περίπτωσης γ. της παραγράφου 1 του προηγούμενου άρθρου  ή καταδικαστική απόφαση σε πρώτο βαθμό για κακουργήματα, ο Επόπτης ΟΤΑ οφείλει να θέσει τον καταδικασθέντα σε κατάσταση αργίας.

 Και συνεχίζοντας την τοποθέτηση του ο κος Σκουρλέτης  είπε : Υπάρχει ανάγκη να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην περιφρούρηση του θεσμού, αλλά ταυτόχρονα να μην θέτουμε σε «καθεστώς δυσφήμισης» έναν άνθρωπο και να μην του αναγνωρίζουμε το δικαίωμα «να είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου».

Σήμερα ο κος Σκουρλέτης  παρουσιάζοντας το Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι στην ΚΕΔΕ έκανε την μεγαλύτερη κυβίστηση  Έλληνα πολιτικού διαψεύδοντας τον ίδιο του τον εαυτό και συντασσόμενος απολυτά στο 100%  με τον νόμο Γ. Μιχελάκη, της κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου , μια από τις πλέον  βουτηγμένες στην διαφθορά και την διαπλοκή κυβερνήσεις   δίνοντας έτσι άφεση αμαρτιών και το δικαίωμα σε υπόδικους αυτοδιοικητικούς ( π.χ υποψήφιους Δημάρχους ) να παραμείνουν στην θέση τους και να διεκδικούν το χρίσμα του Δημάρχου καλύπτοντας του  την ταμπέλα του παραπεμπόμενου σε δίκη για κακούργημα !!!                                                                                      Είναι  ντροπή κε Υπουργέ της συνιστώσας του Σύριζα .                                                                                                             Βλέπε εδώ        [Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»]

  Άρθρο 129 Διοικητικά μέτρα – Αργία – Συμπλήρωση του ν. 3852/2010 Στο ν. 3852/2010 μετά το άρθρο 236  προστίθεται άρθρο 236Α ως εξής:

«Διοικητικά μέτρα – Αργία 1. Εάν εκδοθεί τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου, για τα πλημμελήματα της περίπτ. γ. της παρ. 1 του άρθρου 236 ή καταδικαστική απόφαση σε πρώτο βαθμό για  186 κακουργήματα, ο Επόπτης ΟΤΑ οφείλει να θέσει τον καταδικασθέντα σε κατάσταση αργίας. Η αυτοδίκαιη θέση σε αργία επιβάλλεται με την ίδια διαδικασία και σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής για κακούργημα, εφόσον έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι ή προσωρινή κράτηση.                                              

Δηλαδή συνέχιση του Νόμου του Υπουργού  Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου περί συγκάλυψης της διαφθοράς και της διαπλοκής.                                                                                                         

Εμείς  οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα επιμείνουμε να επανέλθει το άρθρο χωρίς την αίρεση των περιοριστικών όρων ώστε οι υπόδικοι αιρετοί για κακούργημα να τεθούν σε αργία και να μην συμμετέχουν στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές εφόσον δεν έχουν αθωωθεί τελεσίδικα.