Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοινωνία Πολιτών, Κοινωνική Οικονομία, Συμμετοχική Δημοκρατία

ΣΥΜΠΟΣΙΟ Κοινωνίας Πολιτών πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 27, 28 & 29 Ιουλίου 2018, στην Βίτσα Ζαγορίου Ιωαννίνων, με διοργανωτές την ΑΜΚΕ ΕΠΕΚΕΙΝΑ ΧΩΡΑ, την Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας-ΠΕΣΚΟ, το Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικής Οικονομίας-ΙΜΕΚΟ και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων «Ο Κόσμος των Συλλόγων», με την πικρή «γεύση» και λύπη από την ανικανότητα υποστήριξης των ανθρώπων-πολιτών από κεντρικές δομές, αντιμετώπισης καταστάσεων όπως: έκτακτα καιρικά φαινόμενα (πνιγμένοι από βροχή), πυρκαγιές (καμένοι) και συνδυασμούς αυτών (καμένοι και πνιγμένοι στο Αιγαίο πέλαγος αβοήθητοι).




 

Συνδυάζοντας περπάτημα στα βουνά της Πίνδου, καλή διαμονή στους παραδοσιακούς ξενώνες της περιοχής και εξαιρετικές εισηγήσεις από όλους τους συμμετέχοντες, το ΣΥΜΠΟΣΙΟ Κοινωνίας Πολιτών εγκαταστάθηκε στο μυαλό και τις καρδιές όλων ως το καταλληλότερο εργαλείο για την μόχλευση, ζύμωση & στοχασμό.

Στο ΣΥΜΠΟΣΙΟ Κοινωνίας Πολιτών ανάμεσα σε όσους πήραν τον λόγο επισημάναμε τις εισηγήσεις των: Καθ Ανδρέα Λύτρα, κ Βασίλη Τακτικού, κ Νίκο Γιαννή, κ Λουκά Μπρέχα, κ Μανώλη Πατεράκη, κ Θοδωρή Σδρούλια, κ Δημήτρη Μιχαηλίδη, κ Κώστα Οικονομόπουλο, κ Αντώνη Καράγιωργα, κ Χρήστο Καρατζούπη, κ Γιάννη Ζωχιό, κ Νίκο Πιτσούλη, κ Αναστάσιο Ανέστη, κα Παναγιώτα Μπαλοπούλου, κ Χαράλαμπο Στέρτσο, κα Χρυσούλα Εξάρχου και κα Ζαχαρώ Φρατζέσκου.

Από όσα ακούστηκαν, συζητήθηκαν και προλάβαμε να συγκρατήσουμε επισημαίνονται:

  • Τα κύρια χαρακτηριστικά του Κοινωνικού Κεφαλαίου είναι η εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών της κοινωνίας και η αλληλεγγύη. Και ισχύει μόνο μεταξύ των μελών της Κοινωνίας, όπου κοινωνίας έχει περιορισμό μόνο σε συγκεκριμένο τόπο.
  • Για την επίλυση μακροχρονίων προβλημάτων μιας κοινωνίας είναι απαραίτητη η χρήση καινούργιων εργαλείων. Δεν μπορούμε με τα ίδια εργαλεία που δεν έλυσαν το πρόβλημα μέχρι σήμερα να επιδιώκουμε ικανοποιητική λύση.
  • Οι ρόλοι του ΚΡΑΤΟΥΣ, της ΑΓΟΡΑΣ και της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ είναι διακριτοί.
  • Είναι απαραίτητο να προσδιορισθεί, προ πάσης κίνησης, το υποκείμενο (ποιοι φορείς είναι) της Κοινωνίας των Πολιτών και της Κοινωνικής Οικονομίας.
  • Είναι απαραίτητη η δημιουργία χώρου συνάντησης, στοχασμού, συζήτησης, σύνθεσης, διανόησης, ενημέρωσης, ζύμωσης, ανταλλαγής εμπειριών, συναντίληψης & δράσης.
  • Το περιβάλλον (φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, πολιτικό, οικονομικό, τεχνολογικό κλπ) αλλάζει ραγδαία και απαιτεί συντονισμό όσων θέλουν και μπορούν να συμβάλλουν στις νέες καταστάσεις.
  • Στην Κοινωνική Οικονομία οι δομές είναι δομές αυτοβοήθειας, η ιδιοκτησία ανήκει στα ίδια πρόσωπα, που ασκούν τον έλεγχο λειτουργίας και ταυτόχρονα είναι οι ωφελούμενοι-«πελάτες».
  • Έχει ιδιαίτερη σημασία να δίνεται προσοχή και πλήρης εφαρμογή των αρχών και αξιών της διακήρυξης της Διεθνούς Συμμαχίας Συνεργατισμού (ICA) και του Κανονισμού 193 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την προσέγγιση της Κοινωνικής Οικονομίας.
  • Απαιτείται συλλογική δράση όλων όσων αντιλαμβάνονται ότι προϋπόθεση της Κοινωνίας Πολιτών είναι η Συμμετοχική Δημοκρατία, και προϋπόθεση της Κοινωνικής Οικονομίας είναι η αποτελεσματική λειτουργία της Κοινωνίας των Πολιτών.
  • Το όραμα της Γαλλικής Επανάστασης, δηλαδή «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα ή θάνατος», πρέπει να εξετασθεί κατά πόσο εκπληρώθηκε ιστορικά ή παραμένει ζητούμενο σε σχέση πάντα με την πρόοδο της δημοκρατίας, ενώ το ανάλογο ελληνικό πρόταγμα είναι «ελευθερία ή θάνατος» με το ίδιο ερώτημα …

Οι συμμετέχοντες στο ΣΥΜΠΟΣΙΟ Κοινωνίας Πολιτών δήλωσαν ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία και σε άλλους φίλους συμπολίτες για κοινωνική ζύμωση και στοχασμό στα θέματα της Συμμετοχικής Δημοκρατίας, της Κοινωνίας Πολιτών & της Κοινωνικής Οικονομίας, με σημείο αναφοράς την Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας-ΠΕΣΚΟ (τηλ. 210 8813760, peskonet@gmail.com). Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημόσια Γράφων, ΑγροΝέα, 6998282382.