Έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν έναν ψηφιακό χάρτη διαδρομής των κρασιών τους, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη ποιότητα, τις μειωμένες επιστροφές και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, δίνοντας προστιθέμενη αξία στα προϊόντα τους.
Ο οινοποιητικός συνεταιρισμός Νεμέας πραγματοποίησε όλα τα παραπάνω μετά την επένδυση σε σύγχρονες τεχνολογίες καταγραφής και παρακολούθησης των κρασιών του. Η καταγραφή και η παρακολούθηση «επιτυγχάνονται μέσω της χρήσης τεχνολογιών ΙΟΤ, με αισθητήρες για την καταγραφή των συνθηκών περιβάλλοντος, τεχνολογία RFID για την καταγραφή της διακίνησης των φιαλών του κρασιού καθώς και cloud πλατφόρμα για την επεξεργασία και παρουσίαση στο οινοποιείο –αλλά και στον τελικό καταναλωτή– των δεδομένων που έχουν καταγραφεί μέχρι η φιάλη να φτάσει στα χέρια του», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Κωνσταντίνος Ευσταθίου, γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού.
Η ανάγκη επένδυσης και τα οφέλη
Η ανάγκη να υπάρξει λεπτομερής καταγραφή των συνθηκών αποθήκευσης και διακίνησης των προϊόντων του συνεταιρισμού, με χειροπιαστές αποδείξεις, όπως επίσης να δοθούν τόσο στον διανομέα όσο και στον τελικό καταναλωτή περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν που κρατά στο χέρι του, ήταν ο λόγος που ο συνεταιρισμός αποφάσισε πριν από δύο χρόνια να επενδύσει σε αυτές τις τεχνολογίες. Ο κ. Ευσταθίου επισημαίνει στην «ΥΧ» πως τέτοιου είδους τεχνολογίες έχουν οφέλη τόσο για τον συνεταιρισμό και τους παραγωγούς όσο και τον καταναλωτή. «Για τον συνεταιρισμό, το μεγαλύτερο όφελος είναι η προστασία της ποιότητας. Επίσης σημαντικά οφέλη αποτελούν η μείωση των επιστροφών και η προστιθέμενη αξία στο προϊόν, ως εργαλείο marketing. Για τον καταναλωτή, το όφελος είναι η διασφάλιση ότι το προϊόν που αγοράζει έχει την καλύτερη δυνατή ποιότητα, υπάρχει διαφάνεια μέσω της πληροφόρησης και άμεση επαφή με τον παραγωγό του προϊόντος.
Χρήση ευφυούς γεωργίας
Η καινοτομία, όμως, του ΑΟΣ Νεμέας δεν σταματά στις τεχνολογίες διακίνησης των κρασιών, αλλά επεκτείνεται και στους ίδιους τους παραγωγούς με τη χρήση συστημάτων ευφυούς γεωργίας. Ο συνεταιρισμός, θέλοντας να αξιοποιήσει τα οφέλη της ευφυούς γεωργίας στη μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση της παραγωγικότητας, επέλεξε να πραγματοποιήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα ευφυούς γεωργίας με τρεις εγκαταστάσεις σε τρία διαφορετικά αμπελοτόπια. Σκοπός ήταν να γίνει η συλλογή δεδομένων, ώστε μετά να αρχίσουν τις επαφές με τους παραγωγούς,, προτείνοντάς τους να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία. «Το πιλοτικό πρόγραμμα διήρκεσε τέσσερα χρόνια και μέσα από αυτό είδαμε άμεσα την εξοικονόμηση που μπορεί να επιτύχει ο παραγωγός, π.χ. στο πότισμα, άρα και στη μείωση σπατάλης των φυσικών πόρων, αλλά και τη μείωση χρήσης ρεύματος που οδήγησε σε μικρότερο κόστος. Επίσης, οι ενημερώσεις του συστήματος για την πιθανότητα εκδήλωσης περονόσπορου ήταν σωστές και η διαφορά σε όσους είχαν την πληροφόρηση φάνηκε ιδιαίτερα τη φετινή δύσκολη, λόγω καιρικών συνθηκών, χρονιά», τονίζει στην «ΥΧ» ο Κ. Ευσταθίου.
Με τη λήξη του τρύγου και πριν από την έναρξη της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα ενημέρωσης στη Νεμέα, όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα αλλά και οι δυνατότητες που υπάρχουν από τη χρήση συστημάτων ευφυούς γεωργίας.
Αποδοχή αγροτών
Όπως κάθε αλλαγή, έτσι και «η εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας έχει περάσει από διάφορες φάσεις, τον σκεπτικισμό για το κόστος εγκατάστασης και συντήρησης, την εγκυρότητα των μετρήσεων, την αναγκαιότητα της χρήσης τέτοιων συστημάτων και, τέλος, την ανησυχία για το ποιος άλλος μπορεί να βλέπει τα δεδομένα για την καλλιέργεια», επισημαίνει ο Κ. Ευσταθίου. Ωστόσο, επισημαίνει πως οι παραγωγοί που συμμετέχουν στο αρχικό στάδιο προφανώς βλέπουν πιο μακριά στα οφέλη του συστήματος και στην αξία που έχει η πληροφόρηση. «Εδώ θα πρέπει να σημειώσω ότι προφανώς ένα τέτοιο σύστημα δεν παράγει αποτελέσματα από μόνο του και χρειάζεται η συνεργασία με τον γεωπόνο-σύμβουλο και συνεργάτη για την ανάλυση των δεδομένων και την επιλογή της βέλτιστης λύσης, είτε αυτό αφορά στην καλλιέργεια, είτε στη λίπανση, είτε στην πρόληψη και στην καταπολέμηση ασθενειών».
Bικτωρία Αποστολοπούλου ypaithros.gr