Στο σήμερα πια, και ύστερα από ένα μεγάλο χρονικό κενό διάρκειας περισσότερο από έναν αιώνα, ο Γιώργος Μάζος αναβιώνει την ξεχασμένη από το χρόνο μέθοδο αποξήρανσης. Με δάσκαλο τον παππού του Θανάση Παπαϊωάννου, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες οινοποιούς, στήθηκε η πρώτη σκιάδα στην οποία πραγματοποιήθηκε η πρώτη αποξήρανση.
Το πρώτο «Όσκαρ γεύσης” Great Taste δεν άργησε να επιβραβεύσει τον αμπελουργό για την τόλμη του. Και ύστερα ακολούθησε ένα δεύτερο και ένα τρίτο με πιο πολλά αστέρια. Η τόλμη, οι κόποι και η ανάδειξη αυτής της σημαντικής μεθόδου τράβηξε τα βλέμματα της γαλλικής παραγωγής εκπομπή «Taste Hunters” που ήρθε στην Ελλάδα για να ζήσει από κοντά την εμπειρία.
Τα αμπέλια
Τα Σταφύλια
Οι ρόγες είναι μικροσκοπικές, κάποιες από αυτές δεν ξεπερνούν τα 3 χιλιοστά και δεν περιέχουν κουκούτσι. Έχουν σκούρες μπλε/ μαύρες αποχρώσεις, τραγανή σάρκα, πληθωρική γλύκα και αυθεντική γεύση Κορινθιακής Σταφίδας.
Το Χαράκι
Ο Τρύγος
Ο τρύγος κάπου στα μέσα στου Αυγούστου, τα τσαμπιά των μικροσκοπικών σταφυλιών κόβονται με προσοχή έτσι ώστε να έχουν διχάλα και να μπορούν να κρεμαστούν στα σύρματα. Μεταφέρονται με καλάθια στις σκιάδες και κρεμιούνται στα σύρματα. Χρειάζονται περίπου 30 με 60 ημέρες για να αποξηραθούν με φυσικό τρόπο. Για να ολοκληρωθεί η αποξήρανση, απλώνονται για 1 ή 2 ημέρες στο αλώνι που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από τη σκιάδα (όπως φαίνεται στη φωτογραφία παρακάτω).
Η σκιάδα
Η τυποποίηση και η Μεταποίηση
Ο Γιώργος Μάζος, ανήσυχος νέος της σύγχρονης Ελλάδας προχώρησε στη μεταποίηση της Κορινθιακής Σταφίδας σκιάς και μαζί δημιουργήσαμε ένα από τα πιο σύγχρονα και ντελικάτα εδέσματα ως φόρο τιμής σε αυτούς που εργάστηκαν στα λιμάνια της Πελοποννήσου για να ταξιδέψει ο «μαύρος χρυσός” σε άλλες χώρες. Κορινθιακή Σταφίδα σε σιρόπι Ούζου, σαν γλυκό του κουταλιού.
Η βιολογική Κορινθιακή Σταφίδα Σκιάς κυκλοφορεί σε οικολογική συσκευασία των 200γρ και το έδεσμα κυκλοφορεί σε γυάλινο βάζο των 220γρ.
Στη φωτογραφία φαίνεται και το τρίτο προϊόν του αμπελουργού Γιώργου Μάζου. Πρόκειται για άθερμο βιολογικό πετιμέζι που παράγεται από τα σταφύλια της αρωματικής ποικιλίας Μοσχάτο. Έχει βραβευθεί και αυτό με αστέρι Great Taste.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Κορινθιακή Σταφίδα Σκιάς και τα προϊόντα Golden Black σημειώστε τα παρακάτω στοιχεία
Golden Black – Organic Black Corinth Raisins dried under shade
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: +30.694.29.65.906
Website: www.goldenblack.gr
Email: info@goldenblack.gr
Facebook: https://www.facebook.com/Golden.Black.Corinth.Currants/