Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάνουν τα σπίτια τους οι Έλληνες–Δεν μπορούν ούτε να κληρονομήσουν

Οι πονοκέφαλοι για τους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν φαίνεται να σταματούν εδώ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει να προσθέτει επιπλέον φόρους και βάρη στους ιδιοκτήτες ακίνητων με αποτέλεσμα να χάνουν την περιουσία τους. Εκτός από τις τράπεζες χιλιάδες ακίνητα ιδιωτών οδηγούνται στην… αγκαλιά του Δημοσίου όχι γιατί οφείλουν στην εφορία αλλά απλώς και μόνο από τις αποποιήσεις κληρονομιών.




 

Ιδιαίτερα βαρύ και επώδυνο ήταν την τελευταία οκταετία το φορολογικό φορτίο που κλήθηκαν να σηκώσουν οι φορολογούμενοι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ένα από τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα που κληροδότησαν στη χώρα τα μνημόνια, το οποίο μάλιστα σε έρευνες κατατάσσεται και πρώτο, είναι η υπερφορολόγηση. ΕΝΦΙΑ, «κόκκινα» δάνεια, φόροι, κάνουν δυσβάσταχτη την κατοχή ακινήτου.

Τα προηγούμενα χρόνια οι περισσότερες οικογένειες στην Ελλάδα προσπαθούσαν να αποκτήσουν ένα ακίνητο, το οποίο θα έμενε κληρονομία από απόγονο σε απόγονο, ωστόσο δεν είχαν σκεφτεί ΕΝΦΙΑ και φόρους και σε καμία περίπτωση την αποποίηση κληρονομιάς.

Τα ακίνητα στα χέρια του Δημοσίου
Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα της απόγνωσης χιλιάδων νοικοκυριών, που, υπό το οικονομικό και φορολογικό βάρος που συνεπάγεται πλέον η κατοχή ακινήτου, σπεύδουν να το εκχωρήσουν στο δημόσιο δωρεάν.

Μετά τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης άρχισε να φαίνεται πως η κατάσταση αλλάζει και η πλάστιγγα γέρνει προς την πλευρά των φόρων με αποτέλεσμα τα αυτοκόλλητα «Πωλείται» σε ακίνητα και οι αγγελίες να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Ετσι με την αγορά ακινήτων να έχει πέσει στα τάρταρα, έφτασε και η στιγμή που οι Έλληνες πέρασαν στην επόμενη φάση, αυτή της αποποίησης κληρονομιάς.

Από τις αρχές του έτους σε όλη τη χώρα οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς υπερβαίνουν τις 50.000 και ο αριθμός ημέρα με την ημέρα μεγαλώνει.

Μιλούν τα νούμερα
Το Ειρηνοδικείο Αθηνών δέχτηκε 10.083 αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς τους τελευταίους 8 μήνες, ενώ το 2017 είχαν υποβληθεί συνολικά 14.075. Στη Θεσσαλονίκη οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς έχουν ήδη φθάσει τις 5.600, στην Πάτρα 1.452, στο Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου 1.583 και στο Μαρούσι 1.242.

Την τελευταία τριετία, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, το κύμα αποποίησης κληρονομιών έχει εξελιχθεί σε τσουνάμι.

Από 41.386 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί το 2014 στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας, το 2017 το κοντέρ έγραψε 130.000 δείχνοντας αύξηση της τάξεως του 214%. Το 2015 τα δικαστήρια δέχθηκαν 45.628 αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς και το 2016 έφθασαν τις 54.422 ενώ από το 2013 μέχρι σήμερα ο αριθμός των φορολογουμένων που αρνούνται να κληρονομήσουν ακίνητα έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί.

Και οι τράπεζες στο χορό
Σπίτια, οικόπεδα και επαγγελματικές στέγες βγαίνουν στο «σφυρί» από τις τράπεζες που επισπεύδουν τους πλειστηριασμούς.

Έως το τέλος του 2019 βγαίνουν στο «σφυρί» 5.000 πρώτες κατοικίες, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να δουν την πόρτα της εξόδου από αυτές. Πρόκειται για σπίτια αντικειμενικής αξίας κάτω των 150.000 ευρώ, με τους ιδιοκτήτες τους να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες, ενώ δεν τελούν υπό καμία νομική προστασία.

Την ίδια στιγμή, από τις 15 Σεπτεμβρίου θα ισχύσει και το υποχρεωτικό άνοιγμα των περιουσιακών δεδομένων των οφειλετών που έχουν καταθέσει αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος πολλοί εξ αυτών να βρεθούν εκτός των ευεργετικών διατάξεων. Πρόκειται για οφειλέτες με δανειακές συμβάσεις συνολικού ύψους 17,5 δισ. ευρώ, οι οποίες, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, θα μπορούσαν να αποπληρώνονται, με αποτέλεσμα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να ήταν χαμηλότερα κατά 20%.

iskra.gr