Οι βουλευτές τονίζουν πως «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ότι έχουν ενταθεί εκ νέου οι ρατσιστικές επιθέσεις κατά προσφύγων και μεταναστών που ζουν στη χώρα μας».
Τα περιστατικά αυτά, όπως αναφέρεται στο κείμενο στο κείμενο της Ερώτησης, «φανερώνουν την ύπαρξη ακροδεξιών-φασιστικών ομάδων, που δρουν οργανωμένα σαν σύγχρονα «τάγματα εφόδου» και προβαίνουν σε επιθέσεις με αμιγώς φυλετικά και ξενοφοβικά κίνητρα κατά αλλοδαπών». Η πρόληψη μέσα από την ένταξη και η αντιμετώπιση φαινομένων ρατσιστικής βίας και συμπεριφοράς βάσει της αντιρατσιστικής νομοθεσίας, όπως ενισχύθηκε στον Ν. 4356/2015, αποτέλεσαν και αποτελούν προτεραιότητα της Κυβέρνησης αυτής.
Γι’ αυτούς τους λόγους, ο Γ. Ψυχογιός και οι συνυπογράφοντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τα συναρμόδια Υπουργεία να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε οι αστυνομικές αρχές να διερευνήσουν άμεσα και σε βάθος τις επιθέσεις εναντίον προσφύγων και μεταναστών και να αποδοθούν κατηγορίες βάσει του σχετικού νομοθετικού πλαισίου. Περαιτερω, ζητούν από τους Υπουργούς να προβούν σε ενέργειες, για να αντιμετωπιστεί ο αυξανόμενος αριθμός ρατσιστικών επιθέσεων και να προληφθούν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης:
Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2018
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
– την κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
– τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
– τον κ. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής
Θέμα: «Ρατσιστικές επιθέσεις κατά ανήλικων προσφύγων»
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ότι έχουν ενταθεί εκ νέου οι ρατσιστικές επιθέσεις κατά προσφύγων και μεταναστών που ζουν στη χώρα μας.
Το πιο πρόσφατο και αποτρόπαιο περιστατικό αφορά σε επίθεση κατά ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, στο Ωραιόκαστρο όπου, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ομάδα οκτώ-δέκα ατόμων, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπα και κρατώντας ρόπαλα έστησε ενέδρα και επιτέθηκε σε δύο ανήλικα προσφυγόπουλα. Όπως καταγγέλλει η ΜΚΟ «Άρσις», υπεύθυνη για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων στον ξενώνα που βρίσκεται στην περιοχή, τα δύο αγόρια, 17 χρόνων, ενώ επέστρεφαν το βράδυ της Τρίτης, 4 Σεπτεμβρίου, στη δομή, δέχτηκαν επίθεση λόγω της καταγωγής τους. Το ένα από τα δύο παιδιά κατάφερε να διαφύγει, ενώ το δεύτερο χτυπήθηκε στο κεφάλι και στο σώμα, τραυματίστηκε σε αρκετά σημεία και διακομίστηκε στο νοσοκομείο.
Μάλιστα σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τις προηγούμενες μέρες η ίδια – κατά πάσα πιθανότητα – ομάδα ατόμων βρίσκονταν στο σημείο και χειρονομούσε εναντίον άλλων παιδιών που κατευθύνονταν στη δομή.
Εκτός από αυτό το περιστατικό, έχουν υπάρξει κι άλλα ανάλογα, όπως τις προηγούμενες ημέρες στη Λέσβο η στοχοποίηση της μαντήλας που φορούσε ένα μικρό κορίτσι καθώς και οι συνεχιζόμενες επιθέσεις σε δημοσιογράφους, ενεργούς πολίτες και συλλόγους στο κίνημα αλληλεγγύης. Επίσης, τους προηγούμενους μήνες έχουν καταγραφεί ξυλοδαρμοί μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, όπως είχαμε επισημάνει και στην υπ’ αριθμ. 1123/18.06.2018 Αναφορά μας.
Επειδή όλα τα παραπάνω περιστατικά φανερώνουν την ύπαρξη ακροδεξιών-φασιστικών ομάδων, που δρουν οργανωμένα σαν σύγχρονα «τάγματα εφόδου» και προβαίνουν σε επιθέσεις με αμιγώς φυλετικά και ξενοφοβικά κίνητρα κατά αλλοδαπών,
Επειδή τα φαινόμενα αυτά φαίνεται να εντείνονται το τελευταίο διάστημα σε ανησυχητικό βαθμό,
Επειδή η πρόληψη μέσα από την ένταξη και η αντιμετώπιση φαινομένων ρατσιστικής βίας και συμπεριφοράς βάσει της αντιρατσιστικής νομοθεσίας, όπως ενισχύθηκε στον Ν. 4356/2015, αποτέλεσαν και αποτελούν προτεραιότητα της Κυβέρνησης αυτής,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Ποιες πρωτοβουλίες προτίθενται να αναλάβουν, ώστε οι αστυνομικές αρχές να διερευνήσουν άμεσα και σε βάθος τις παραπάνω επιθέσεις εναντίον προσφύγων και μεταναστών και να αποδοθούν κατηγορίες βάσει του σχετικού νομοθετικού πλαισίου;
Σε ποιες περαιτέρω ενέργειες θα προβούν, ώστε να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο αριθμό ρατσιστικών επιθέσεων και να προλάβουν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον;
Οι ερωτώντες/ερωτούσες:
Ψυχογιός Γεώργιος, Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος), Ακριώτης Γεώργιος, Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία), Αντωνίου Χρήστος, Αυλωνίτου Ελένη, Βάκη Φωτεινή, Βαρδάκης Σωκράτης, Βράντζα Παναγιώτα, Δουζίνας Κωνσταντίνος, Δρίτσας Θεόδωρος, Εμμανουηλίδης Δημήτριος, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ηγουμενίδης Νικόλαος, Θελερίτη Μαρία, Θεοφύλακτος Ιωάννης, Θηβαίος Νικόλαος, Ιγγλέζη Αικατερίνη, Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα), Καραγιαννίδης Χρήστος, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη), Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω), Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα), Καστόρης Αστέριος, Κατσαβριά-Σιωροπούλου Χρυσούλα, Καφαντάρη Χαρά, Κοζομπόλη-Αμανατίδη Παναγιώτα (Γιώτα), Κουράκης Αναστάσιος (Τάσος), Κυρίτσης Γεώργιος, Λιβανίου Ζωή, Μανιός Νικόλαος, Μηταφίδης Τριαντάφυλλος, Μιχελής Αθανάσιος, Μιχελογιαννάκης Ιωάννης, Μουμουλίδης Θεμιστοκλής (Θέμης), Μπαλαούρας Γεράσιμος (Μάκης), Μπαλλής Συμεών, Μπαλτάς Αριστείδης, Ντζιμάνης Γεώργιος, Ξυδάκης Νικόλαος, Πάλλης Γεώργιος, Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης), Παπαδόπουλος Χριστόφορος, Παπαφιλίππου Γεώργιος, Παρασκευόπουλος Νικόλαος, Παραστατίδης Θεόδωρος, Παυλίδης Κωνσταντίνος, Πρατσόλης Αναστάσιος (Τάσος), Ρίζος Δημήτριος, Σπαρτινός Κωνσταντίνος, Σταματάκη Ελένη, Σταμπουλή Αφροδίτη, Στογιαννίδης Γρηγόριος, Συρίγος Αντώνιος, Φίλης Νικόλαος, Χριστοδουλοπούλου Αναστασία (Τασία).