Οι γίγαντες της τεχνολογίας όπως το Facebook και η Google έχουν γίνει τόσο κυρίαρχοι που ίσως χρειαστεί να διαλυθούν, εκτός και αν οι πολέμιοί τους ή οι αλλαγές στις προτιμήσεις των χρηστών, μειώσουν την επιρροή τους, δηλώνει ο Tim Berners-Lee.
Ο Berners-Lee, ο βρετανός επιστήμονας υπολογιστών που εφηύρε τον παγκόσμιο ιστό (World Wide Web)το 1989, δηλώνει απογοητευμένος από την τρέχουσα κατάσταση του Διαδικτύου μετά από σκάνδαλα σχετικά με την κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων και τη χρήση των social media για τη διάδοση του μίσους. Η ψηφιακή επανάσταση δημιούργησε μια σειρά εταιριών τεχνολογίας με έδρα τις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1990, οι οποίες σήμερα έχουν συνδυαστικά οικονομική και πολιτισμική ισχύ μεγαλύτερη από τα περισσότερα κυρίαρχα κράτη.
Η Apple, η Microsoft, η Amazon, η Google και το Facebook έχουν συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία 3,7 τρισ., ίση με το ΑΕΠ της Γερμανίας πέρυσι.
Ο Berners-Lee δήλωσε στο Reuters: «Αυτό που συμβαίνει φυσικά είναι ότι καταλήγουμε σε μια εταιρεία που κυριαρχεί στον τομέα, οπότε μέσω της ιστορίας δεν υπάρχει εναλλακτική λύση που να μπορεί να έρθει στο προσκήνιο και να διασπάσει την κατάσταση. Υπάρχει κίνδυνος από τον συγκεντρωτισμό». Όμως τόνισε ότι η ταχύτητα της καινοτομίας στην τεχνολογία και οι αλλαγές στις προτιμήσεις θα μπορούσαν τελικά να μειώσουν την ισχύ που έχουν αποκτήσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της τεχνολογίας.
«Πριν τις διασπάσουμε, θα πρέπει να δούμε αν δεν διαταράσσονται απλά από έναν μικρό παίκτη που τις χτυπά έξω από την αγορά, αλλά από τη μετατόπιση της αγοράς, από το ενδιαφέρον που πηγαίνει κάπου αλλού», δήλωσε ο Berners-Lee. Ο Berners-Lee εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον τρόπο με τον οποίο η συμβουλευτική Cambridge Analytica έλαβε τα προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.
Αυτό το σκάνδαλο, είπε, ήταν ένα σημείο ανατροπής για πολλούς. «Είμαι απογοητευμένος από την τρέχουσα κατάσταση του ιστού», είπε. «Έχουμε χάσει την αίσθηση της ατομικής ενδυνάμωσης και σε κάποιο βαθμό πιστεύω επίσης ότι η αισιοδοξία έχει χαθεί».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg, ζήτησε συγγνώμη μετά το σκάνδαλο Cambridge Analytica και δεσμεύθηκε να κάνει περισσότερα για την προστασία των δεδομένων των χρηστών. Αλλά τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, είπε ο Berners-Lee, εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούνται για να διαδώσουν το μίσος.
E-Radio.gr