Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα νέα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας

Εντός της εβδομάδας ανακοινώνεται επισήμως η παράταση για την ισχύ του νόμου Κατσέλη, η διάρκεια της οποίας θα είναι δίμηνη, αλλά συνεχίζεται το μπρα-ντε-φερ κυβέρνησης και τραπεζών, για το νέο πλαίσιο προστασίας που θα ισχύσει από τον Μάρτιο.



Ο νόμος Κατσέλη, στη υφιστάμενη μορφή του θα ισχύσει μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου και μετά θα εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο, το οποίο θα έχει παρόμοιες προϋποθέσεις προστασίας των αδύναμων δανειοληπτών. Πρόκειται για μια αντιγραφή του κυπριακού μοντέλου, που προβλέπει κούρεμα οφειλής και επιμήκυνση διάρκειας και πληρωμή των 2/3 της δόσης απο τον δανειολήπτη και του 1/3 από το Κράτος.

Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται το νέο πλαίσιο με τους θεσμούς κατά πρώτο λόγο και δευτερευόντως με τις τράπεζες, οι οποίες εμφανίζονται επιθετικές και θέλουν να κρύψουν τις αδυναμίες τους για την αποτυχία ελέγχου των κόκκινων δανείων, επικεντρώνοντας το πρόβλημα στα στεγαστικά και στην προστασία που παρέχεται.

Ενώ οι τράπεζες ζητούν να πέσει το όριο προστασίας της 1ης κατοικίας κάτω από τις 100.000 ευρώ, η κυβέρνηση το απορρίπτει και συζητά πολλαπλάσιο όριο.

Το μήνυμα έστειλε για άλλη μια φορά ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος περιέγραψε το πλαίσιο που στο οποίο έχει καταλήξει η κυβέρνηση και είναι αυτό που διαπραγματεύεται.

«Ο στόχος μας για την πρώτη κατοικία δανειοληπτών, ανεξάρτητα από τη μορφή της δανειοδότησης αλλά και της εγγύησης περιλαμβανομένης, μέχρι 250.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας κατά τον χρόνο απόκτησης, 350.000 ευρώ συνολική περιουσία και οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ, είναι να προστατευτεί και νομίζω ότι θα το πετύχουμε. Τα κόκκινα δάνεια είναι η μεγάλη πληγή και πρέπει να κλείσει» ανέφερε ο κ. Φλαμπουράρης σε συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα».

Δηλαδή θα προστατεύεται έναντι των πλειστηριασμών η πρώτη κατοικία δανειολήπτη, εάν αυτή ήταν αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ, η συνολική αξία της περιουσίας του είναι μέχρι 350.000 ευρώ (έχει και κάποιο άλλο ακίνητο στο χωριό ή αλλού μικρής αξίας) και το ετήσιο εισόδημά του είναι μέχρι 35.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, η προστασία της πρώτης από τον νόμο Κατσέλη αφορά κατοικίες εμπορικής αξίας από 180.000 ευρώ έως και τις 280.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων και, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία των τραπεζών, καλύπτει το 95% όσων έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο.

Οι τράπεζες ζητούν να μειωθεί δραστικά κάτω από τις 100.000 ευρώ το όριο για την αξία της πρώτης κατοικίας που σήμερα προστατεύεται, αλλά βρίσκουν κάθετα αντίθετη την κυβέρνηση.

Κυβερνητικές πηγές αντικρούουν τις τραπεζικές αιτιάσεις για τα στεγαστικά «κόκκινα» δάνεια. Όπως τονίζουν, «αν δεχτούμε ότι με τα στεγαστικά υπάρχει πρόβλημα με τη διεκδίκηση των οφειλών, λόγω της προστασίας που παρέχει ο νόμος Κατσέλη, στα επιχειρηματικά δάνεια, όπου δεν υπάρχει καμία προστασία, οι επιδόσεις των τραπεζών είναι εξίσου ή και περισσότερο απογοητευτικές».

sofokleousin.gr