Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου την Πέμπτη 27/12/2018, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με την Αναπτυξιακή «Πελοπόννησος Α.Ε.» ύψους 3,1 εκ. ευρώ, για την υλοποίηση προγράμματος που αφορά την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου τη διετία 2019-2020.
Πρόκειται πράγματι για υπαρκτό πρόβλημα υγείας το οποίο έχει απασχολήσει ιδιαίτερα και την Περιφέρειά μας. Είμαστε από τις ευαίσθητες περιοχές. Το θέμα είναι ότι μια τέτοια δράση έρχεται με καθυστέρηση. Όταν τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν πριν από δύο χρόνια, συζητάμε τώρα να προσεγγίσουμε το πρόβλημα στη βάση αυτής της προγραμματικής σύμβασης και μάλιστα μέσω της «Αναπτυξιακής».
Επιπλέον, το θέμα δεν αντιμετωπίζεται σοβαρά και δεν έρχεται συντεταγμένα, όπως αναλύουμε παρακάτω:
– Πρόκειται για εξειδικευμένο επιστημονικό πρόβλημα υγείας, γι’ αυτό και μέσα από τη σύμβαση θα έπρεπε να διαφαίνεται η επαφή και ο συντονισμός με κεντρικούς αρμόδιους δημόσιους φορείς για την αντιμετώπισή του, γεγονός που λείπει.
– Το πολύ μεγάλο ποσό των 3.103.000,00 ευρώ, που θα διατεθεί για τα επόμενα δύο χρόνια, δεν εξηγείται και δεν αναλύεται πουθενά πώς προέκυψε. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα αναγκαίο, όταν πρόκειται να το διαχειριστεί η αδιαφανής Αναπτυξιακή «Πελοπόννησος Α.Ε.».
– Το έργο περιλαμβάνει 6 επιμέρους δράσεις, όπου οι 5 αφορούν καταγραφή και ανιχνεύσεις του προβλήματος ενώ η μία την επικοινωνία και την ευαισθητοποίηση του κόσμου. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο μέσα σε αυτό να υπάρχουν και δράσεις που θα αφορούν προτάσεις, λήψη μέτρων και αποτελέσματα πιο χειροπιαστά για τον πληθυσμό.
– Τα στοιχεία που μας δόθηκαν χαρακτηρίζονται από ασάφεια και αοριστία μιας και λείπει από την καθεμιά από τις παραπάνω δράσεις χρονοδιάγραμμα ενεργειών.
– Είναι εντυπωσιακό ότι ενώ στους πρώτους 6-7 μήνες γίνεται συγκέντρωση στοιχείων, τον 10ο μήνα (από τους 24 συνολικά) προπληρώνουμε στην Αναπτυξιακή το 75% του συνολικού ποσού, δηλαδή 2.325.000,00 ευρώ! Προκλητικά εμπροσθοβαρής κατάθεση ποσού. Να προσθέσουμε δε ότι υπάρχει ένα 15% (465.000 ευρώ) που πηγαίνει στην «Πελοπόννησος Α.Ε.» για τη λειτουργία της.
– Από την ίδια αυτή ελλιπή σύμβαση, φαίνεται ότι θα υπάρξει αξιοποίηση αρκετού έμπειρου προσωπικού του Δημοσίου, που μέσα από υποομάδες θα κάνει σημαντική δουλειά, γι’ αυτό και δεν υπάρχει δέσμευση για το τι προσωπικό θα προσληφθεί από την Αναπτυξιακή. Προκύπτει εμμέσως ότι την πολλή δουλειά θα τη βγάλουν οι εργαζόμενοι του δημοσίου και θα καλοπληρωθεί δυσανάλογα η «Πελοπόννησος Α.Ε.».
– Από την πλευρά μας, ως αξιωματική αντιπολίτευση, ζητήσαμε την παρουσία μας στην επιτροπή παρακολούθησης, γεγονός που ούτε σχολιάστηκε ούτε απαντήθηκε! Ιδιαίτερα το ζητήσαμε αυτό, όταν διαπιστώσαμε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται:
α) κατά πλειοψηφία και με απαρτία στο 50%, που σημαίνει ότι στην 5μελή επιτροπή θα μπορούν να αποφασίζουν τα δύο άτομα
β) με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης και με διακινούμενες αποφάσεις που θα μπορούν να έχουν ληφθεί και χωρίς συνεδρίαση!
Από την κατάθεση όλων των παραπάνω στοιχείων προκύπτει ότι η συγκεκριμένη χρηματοδότηση δεν θα κατευθυνθεί κύρια για την εξυπηρέτηση του σκοπού αντιμετώπισης του ιού του Δυτικού Νείλου, αλλά για άλλες σκοπιμότητες και ιδιοτελείς σκοπούς. Δεν πρέπει, ειδικά τα ζητήματα δημόσιας υγείας, να αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο και έξω από τη λειτουργία του δημόσιου φορέα.
Για την «Πελοπόννησος Πρώτα»
ο επικεφαλής Νίκος Πατσαρίνος