Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών

Την Παρασκευή, 1/3/2019, στις 20.00, πραγματοποιήθηκε το τακτικό ανοικτό Διοικητικό Συμβούλιο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής (την πρώτη Παρασκευή κάθε μηνός) στα γραφεία του (Πλήθωνος Γεμιστού 14, Μενίδι, Αττικής), με φιλοξενούμενο τον κ Χρήστο Μελικίδη για ενημέρωση για τους ξύλινους στάβλους της EUROCO.



 

Η EUROCO-ΞΥΛΙΝΑ ΔΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, όπως μας παρουσίασε ο κ Χ. Μελικίδης, προσφέρει έτοιμα μελετημένα κτίρια που μπορούν να αξιοποιηθούν ως αποθήκες, εργαστήρια και κυρίως ως στάβλοι για παραγωγικά ζώα. Ενθουσίασαν οι λεπτομέρειες της ξύλινης κατασκευής ήταν πολύ συγκλονιστικές. Κυρίως πρόκειται για φιλικές προς το περιβάλλον κατασκευές, που δεν έχουν καμιά σχέση με τα γκρίζα άψυχα τσιμένα, ούτε με τα ενεργοβόρα πλαστικά, ούτε με τα «ψυχρά» σίδερα, που προσφέρουν άφθονο CO2 στην καταστροφή της ισορροπίας του περιβάλλοντος.

Το ξύλο είναι μια ΤΡΑΠΕΖΑ CO2 και συμβάλλει, κατά την δημιουργία του δένδρου, στην απορρόφηση πολύ μεγάλων ποσοτήτων CO2. Εφ όσον το χρησιμοποιούμε ως ξύλο, συγκρατείται και δεν ρυπαίνει την ατμόσφαιρα. Όσο ποιο πολλές ξύλινες κατασκευές αξιοποιούμε, τόσο ποιό πολύ συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αποφυγή  των δυσάρεστων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Και οι κτηνοτρόφοι, ως αγρότες, ως φροντιστές του περιβάλλοντος, συνεκτιμώντας όλες τις παραμέτρους, επιθυμούν να πρωτοπορούν και στα θέματα αυτά, διότι ξέρουν πολύ καλά ότι, οι αγρότες πλήττονται ποιο πολύ από όλους από τυχόν κλιματικές αλλαγές, και με την μείωση της παραγωγής τους, από την αύξηση της θερμοκρασίας.

Από όσα ακούστηκαν φαίνεται ότι είναι ιδανική λύση η επιλογή του ξύλου για την κατασκευή στάβλου. Τα ζώα «αισθάνονται» ως φυσικό το ξύλο ιδιαίτερα σε σχέση με τα αφύσικα «πλαστικά», «λαμαρίνες» και «σίδερα». Οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων αν είναι φιλικές και άνετες προς την φύση τους, τα ζώα αποδίδουν περισσότερο. Οι συνθήκες που επικρατούν εντός του στάβλου, υγρασία, σκόνη, όξινο περιβάλλον, καθιστούν ιδανική επιλογή για την κατασκευή κτηνοτροφικής μονάδας το ξύλο, διότι: ● Δεν οξειδώνεται. ● Έχει μεγάλη ανθεκτικότητα στο χρόνο. ● Συμπεριφέρεται εξίσου καλά σε ζέστη-κρύο, υγρασία-ξηρασία. ● Έχει μεγάλη αντοχή στη φωτιά – προσδίδει πυρασφάλεια. ● Έχει μεγάλη ευκολία κατασκευής και τοποθέτησης. ● Είναι ελαφριά κατασκευή που μπορεί να μεταφερθεί με ευκολία. ● Είναι αντισεισμική κατασκευή. ● Απαιτεί μικρή συντήρηση. ● Παρέχει εύκολη δυνατότητα επέκτασης και ● Απαιτεί χαμηλό κόστος (70€/τμ).

Η κα Αθηνά Μιχαηλίδου μας ενημέρωσε για τις μακρόσυρτες εξελίξεις στην νομοθεσία για την πληρωμή των ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων, που έπρεπε να εφαρμόζονται πλήρως από 1-1-2018, και τα αγροτικά τιμολόγια να πληρώνονται μέσα σε 60 ημέρες, με κρατική προστασία. Αλλά η μη ικανή (ανίκανη? …) δημόσια διοίκηση καταφέρνει να μην εφαρμόζει ούτε όσα η ίδια αποφασίζει. Έτσι μόλις στις 1-3-2019 (14 ολόκληρους μήνες καθυστέρηση) κατάφερε να «σηκωθεί» η ηλεκτρονική εφαρμογή στο www.minagric.gr, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από 1-1-2018.

Η απόφαση 80/26402/08-02-2019 για την Λειτουργία Ψηφιακής Υπηρεσίας για τη διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων για την υλοποίηση του ν. 4492/2017 μοιάζει σαν να μεταφέρει όλες τις ευθύνες στον παραγωγό. «Τι σημαίνει αναδρομική ισχύς? Ένα τιμολόγια του Απρ 2018, που έπρεπε να πληρωθεί μέχρι τον Ιουν 2018, τι θα επιφέρει σήμερα, αφού πρώτα καταχωρηθεί στο σύστημα?». Τελικά «κατάφεραν» να επιμηκύνουν την εξόφληση της πώλησης σε 105 ημέρες! … (60 ημέρες συν 15 έως 45 ανάλογα με την ημερομηνία έκδοσης του στοιχείου διακίνησης). Αλλα ακόμα και έτσι είναι μια καλή αρχή.

Οι συμμετέχοντες κτηνοτρόφοι εξέφρασαν πολλές απορίες. Η κυριότερη είναι ότι μοιάζει ότι το κράτος κάνει τους κτηνοτρόφους από παραγωγούς, «γραφιάδες» και μάλιστα με επαρκείς «ψηφιακές δεξιότητες» … Είναι συνήθης πρακτική των δημοσίων υπαλλήλων, από υπηρέτες των πολιτών να κάνουν τους πολίτες «κλητήρες» τους, μεταφέροντας έγγραφα από τον ένα στον άλλο, από την μια υπηρεσία στην άλλη υπηρεσία … Τώρα θαυμάσαμε, από την περιγραφή, και την μετάλλαξη του παραγωγού, επιχειρηματία, πολίτη, σε γραφιά, εισαγωγέα στοιχείων, χειριστή ηλεκτρονικής πλατφόρμας με ψηφιακές δεξιότητες, «κλητήρα» και μάλιστα με χρηματικές κυρώσεις. Το κράτος από φρουρός της νομιμότητας και προστάτης των πολιτών, καθίσταται απλά τιμωρός και μάλιστα με χρηματικά πρόστιμα. ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΑΡΑΓΕΙ?… Ή μήπως η παραγωγή διώκεται, δια νομικών ρυθμίσεων, ή/και διαδικασιών ισοδυνάμου αποτελέσματος με απαγόρευση παραγωγής? ….

Ακούσαμε ότι από το 2020 έχει αποφασισθεί ότι όλα τα τιμολόγια θα εκδίδονται μόνο ηλεκτρονικά. Αλλά το χάσμα των ψηφιακών δεξιοτήτων που υπάρχει μεταξύ αστών και αγροτών, είναι τεράστιο. Πρέπει να γίνει ιδιαίτερη προσπάθεια να ενημερωθούν οι ψηφιακά «αναλφάβητοι», ώστε να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να χειρίζονται κομπιούτερ και να ανταποκριθούν στοιχειώδώς στις νέες απαιτήσεις που τους επιφορτίζει το κράτος και η Δημοσιοϋπαλληλία.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής έχει 413 μέλη και με την νέα χρονιά αποφασίσθηκε ότι οι ετήσιες συνδρομές των μελών του Συλλόγου (20€/ετησίως) θα κατατίθενται στο λογαριασμό του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής στην Τράπεζα Πειραιώς στον λογαριασμό GR34 0172 1490 0051 4908 3358 787. Έτσι θα εξυπηρετούνται όλα τα μέλη του Συλλόγου που επεκτείνονται από το Σούνιο, μέχρι τις Ερυθρές, την Κινέττα και τα νησιά της Αττικής. Πέρυσι ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής

Το επόμενο ανοικτό τακτικό Διοικητικό Συμβούλιο θα γίνει στις 5 Απρ 2019, στις 20.00, και η επόμενη προσπάθεια για ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ με συνεργασία, θα γίνει στις 7 Απρ 2019.

Στόχος της ανοιχτής πρόσκλησης συζήτησης στις 7 Απρ 2019, στις 11.00, σε τοπικούς φορείς της υπαίθρου της Αττικής είναι να συζητηθεί η πιθανότητα να δημιουργηθούν συνθήκες Τοπικής Ανάπτυξης με την σύνθεση μιας Ομάδας Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) για την ύπαιθρο της Αττικής προσβλέποντας στην χρονική προγραμματική αναπτυξιακή περίοδο 2021-2027 και εξειδικευμένη στην ταλαιπωρημένη Αττική ύπαιθρο, αλλά και τους αγρότες της (γεωργούς, κτηνοτρόφους, ψαράδες, μελισσοκόμους, αμπελουργούς, λαχανοπαραγωγούς, δασοκόμους, μικρομεταποιητές, και επαγγελματίες).

Θα μπορούσε να αναζητηθούν δυνατότητες ώστε τα τοπικώς παραγόμενα προϊόντα, να επεξεργάζονται τοπικά, με βάση τοπικές συνταγές (γαστρονομία- πολιτιστική κληρονομιά) και να καταναλώνονται τοπικά, με ελαχιστοποίηση του ανθρακικού αποτυπώματος (CO2), και μεγιστοποίηση της συγκράτησης της υπεραξίας στον τόπο.

Υπάρχει τρόπος …

 

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα, 6998282382

Στην φωτογραφία διακρίνονται (από αριστερά) Νίκος Κορδαλής, Μάγδα Κοντογιάννης, Χρήστος Μελικίδης, Γιώργος Κουλοχέρης, (απών περιστασιακά Κ. Μαντζουράνης), Βλάσης Μπερτόλης, Γιάννης Πατσαβούρας, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Λίτσα Μωραϊτη, Ανδρέας Σερέτης, Σπύρος Σταθάκος. Ενώ δεν φαίνονται η κα Αθηνά Μιχαηλίδου, ο κ Γιάννης Κοντογιάννης & η κα Λέττα Δαρσακλή. ΑΘΗΝΑ, 1-3-2019