Αποκατάσταση λειτουργικότητας της αρδευτικής διώρυγας Α.Ο.Σ.Α.Κ. από την Περιφέρεια Πελοποννήσου
Από την επίσκεψη και αυτοψία του Δρ. Αποστόλου Ε. Παπαφωτίου, Eντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Πελοποννήσου και του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Αλέξη Αλεξόπουλου μαζί με το υπηρεσιακό στέλεχος της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Κορινθίας κ. Κων/νο Δημόπουλο, Πολιτικό Μηχανικό Τ.Ε., στην αρδευτική διώρυγα Α.Ο.Σ.Α.Κ. (ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ ΑΣΩΠΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ).
Η αυτοψία αφορούσε στην επίβλεψη των έργων καθαρισμού της διώρυγας και της τοπικής επισκευής της.
Η κεντρική διώρυγα του Α.Ο.Σ.Α.Κ. κατασκευάσθηκε τη δεκαετία του 1950 και έχει μήκος 35 χλμ.
Η αρχή της διώρυγας είναι στην Αρχαία Σικυώνα (Βασιλικό) και τέλος στην Κόρινθο, θέση “Πύργος” ή “Περιβόλι του Τρίπου”.
Η τροφοδοσία της διώρυγας γίνεται από τον Ασωπό ποταμό στη περιοχή του Βασιλικού, όπου έχουν κατασκευαστεί δύο δέσεις υδροληψίας, από τις οποίες το νερό οδηγείται στις διώρυγες Σικυώνας και Βόχας-Κορίνθου.
Η διώρυγα της Σικυώνος είναι τραπεζοειδούς διατομής και έχει μήκος 7 χλμ. Η διώρυγα Βόχας- Κορίνθου είναι ορθογωνικής διατομής και έχει μήκος 28 χλμ.
Οι δύο διώρυγες αρδεύουν συνολικά 45.000 στρέμματα από την περιοχή της Σικυώνος μέχρι και την Κόρινθο και η άρδευση γίνεται με κατάκλιση μέσω δικτύων.
Μετά το φαινόμενο του κυκλώνα «Ζορμπά» το Σεπτέμβριο του 2018 και του επόμενου «Ξενοφώντα» η διώρυγα μπάζωσε σε πολλά σημεία με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διέλευση του νερού προς άρδευση και εμπλουτισμό του υπογείου υδροφόρου ορίζοντα. Έχει γίνει καταγραφή των ζημιών της διώρυγας και ήδη αποκαθίστανται αυτές.
Κυρίως χρησιμοποιούνται μηχανικά μέσα, μέσω των οποίων εναποτίθενται τα προϊόντα καθαρισμού στην παράπλευρη ζώνη απαλλοτρίωσης, όπου αυτό δεν είναι εφικτό μεταφέρονται και αποτίθενται σε ενδεδειγμένο χώρο.
Ακόμα σε τμήματα της διώρυγας που είναι προσπελάσιμα από μηχανικά μέσα ο καθαρισμός και η απόθεση γίνεται με χειρωνακτική εργασία. Αποτέλεσμα των ζημιών είναι η διαρροή του νερού που απειλεί με κατάρρευση τμήματα της διώρυγας, όπου δε αυτά έχουν καταστραφεί ανακατασκευάζονται με τοιχία από οπλισμένο σκυρόδεμα, το οποίο στεγανοποιείται με ελαστικό τσιμεντώδες κονίαμα υγρομόνωσης.
Οι επεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 200.000 € ,αφορούν ακόμα και τις αποκαταστάσεις σιδηρών πορτών με μηχανισμούς ανύψωσης και κατασκευής σχάρας και καγκέλων και άλλες απαραίτητες εργασίες για να διασφαλίζεται η συνεχής ροή ύδατος, έτσι ώστε το νερό να έρχεται μέχρι την Κόρινθο.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, βάσει του σχεδιασμού της, εκτελεί έργα καθαρισμού, συντηρήσεως και προστασίας της διώρυγας, ώστε αυτή να είναι σε συνεχή χρήση, ξεπερνώντας τα ανεξέλεγκτα καιρικά φαινόμενα και τις ανθρώπινες δραστηριότητες που επηρεάζουν την καλή της λειτουργία.
Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Οικονομολόγος Ε.Κ.Π.Α.