NemeaPress

Έρχεται η ρύθμιση των 120 δόσεων

Τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση των 120 δόσεων. Η ελάχιστη δόση για τα χρέη προς την εφορία αναμένεται να είναι 20 ευρώ και ο αριθμός των δόσεων θα προκύπτει από το ετήσιο εισόδημα του οφειλέτη.




 

«Η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα προσφέρει τεράστια ανακούφιση, καθώς από αυτήν μπορούν να ωφεληθούν 1,3 εκατομμύρια ασφαλισμένοι» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7, στους 88,6». Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, αυτό το σχήμα ρύθμισης, με το «κούρεμα» της βασικής οφειλής, μπορεί να δώσει οριστική λύση στο ζήτημα των χρεών των οφειλετών».

Ειδικά για τους αγρότες, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι θα γίνεται «κούρεμα» προσαυξήσεων κατά 100%, ενώ, για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση, θα αυξηθεί το όριο οφειλών που μπορούν να έχουν, προκειμένου να λάβουν σύνταξη, από 4.000 ευρώ που είναι σήμερα, σε 6.000 ευρώ. Η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι, τη Δευτέρα, κατατίθεται στη Βουλή ένα ενιαίο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τη ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, πολύ σημαντικές εργασιακές διατάξεις και τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία.

Όπως τόνισε, «το καινοτόμο στοιχείο που εισάγει αυτή η ρύθμιση, είναι ότι, για πρώτη φορά, περιλαμβάνει “κούρεμα” της βασικής οφειλής. Οι εισφορές του ασφαλισμένου από το 2002 θα υπολογίζονται με βάση το ελάχιστο ποσό που προβλέπει ο νόμος 4387/16, δηλαδή περίπου 160 ευρώ το μήνα. Από αυτόν τον επανυπολογισμό θα προκύπτει το “κούρεμα” της βασικής οφειλής. Στη συνέχεια, θα γίνεται “κούρεμα” προσαυξήσεων κατά 85% και ο συνδυασμός αυτών των δύο “κουρεμάτων” θα οδηγεί σε μία νέα οφειλή, μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 65%, η οποία θα μπορεί να αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ».

Σε ομιλία του σε πολιτική εκδήλωση την Πέμπτη στα Ιωάννινα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δίνοντας έμφαση στο κοινωνικό πρόσημο της οικονομικής πολιτικής που σχεδιάζει η κυβέρνηση, σημείωσε ότι η ρύθμιση οφειλών των 120 δόσεων αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι την Δευτέρα.

Όπως είπε, πρόκειται για ένα μεικτό νομοσχέδιο με 120 δόσεις και για τις ασφαλιστικές εισφορές και για τους φόρους. «Το είχαμε υποσχεθεί και τώρα μπορούμε να το κάνουμε», ανέφερε και παρέπεμψε σε ανακοινώσεις, που θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα για την οριστικοποίηση της δέσμης των θετικών μέτρων, που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο το τελευταίο διάστημα.

Το Σάββατο, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο της συνεδρίασης του Euroworking Group στις Βρυξέλλες, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, είχε την ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων, τόσο για τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων για χρέη προς εφορίες και ταμεία, όσο και για τα μέτρα φοροελάφρυνσης αλλά και την καταβολή 13ης σύνταξης ή μισθού, που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, θα υπάρξει φέτος πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος ύψους 0,6% του ΑΕΠ (1,14 δισ. ευρώ με βάση τις τρέχουσες τιμές του ΑΕΠ), ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί και για την υλοποίηση πακέτου θετικών μέτρων.

Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα διαμορφωθεί σε 0,4% του ΑΕΠ το 2020 (800 εκατ. ευρώ), σε 0,6% του ΑΕΠ το 2021 (1,22 δισ. ευρώ) και σε 1,1% το 2022 (2,33 δισ. ευρώ). Αθροιστικά την περίοδο 2019-2022 το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο ύψους 2,7% του ΑΕΠ (περίπου 5,5 δισ. ευρώ).

economy365



 

Exit mobile version