NemeaPress

Η κυβέρνηση που έκανε καβάτζα το υστέρημα του Έλληνα

Με περίσσιο θράσος ακούσαμε τον υπουργό Οικονομικών αυτής της χώρας, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει με ειρωνεία και με απαράδεκτο χιούμορ, ότι λεφτά υπάρχουν και μάλιστα η κυβέρνηση έχει και… καβάτζα για παροχές. Η οποία καβάτζα έχει προφανώς δημιουργηθεί από το υστέρημα των ξεζουμισμένων Ελλήνων φορολογούμενων και όχι κάποιο απόθεμα μετρητών λόγω της ενίσχυσης των επενδύσεων ή της οικονομίας. Ο κ. Τσακαλώτος υπερηφανεύεται πως έχει τσεπώσει τα λεφτά των Ελλήνων από την φορομπηχτική του πολιτική, και τα κουνάει στην αντιπολίτευση για να κάνει το σόου του εν όψει εκλογών.




 

Πώς τολμάτε κύριοι της κυβέρνησης να χαρακτηρίζετε καβάτζα το υστέρημα των Ελλήνων. Με ποιο θράσος το χρησιμοποιείται για να χρηματοδοτήσετε την προεκλογική σας εκστρατεία; Γιατί ο Έλληνας φορολογούμενος ή ο συνταξιούχος δεν μπόρεσαν σε αυτά τα χρόνια της κρίσης να δημιουργήσουν καμία καβάτζα;

Πού βρίσκεστε εν πάση περίπτωση; Σε κανένα γήπεδο; «Η κυβέρνηση έχει σχέδιο, συμμαχίες και καβάτζα αν δεν πάει κάτι καλά» είπε στη Βουλή ο κ. Τσακαλώτος προσπαθώντας να απαντήσει στους Ευρωπαίους (οι οποίοι έμαθαν για τις εξαγγελίες από τον Τύπο και όχι από την κυβέρνηση) και στις προειδοποιήσεις του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος είπε πως δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για άλλες παροχές και πως η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ποια είναι η καβάτζα και πού την βρήκατε; Εσείς που δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές θυμηθήκατε τους συνταξιούχους, τις καθαρίστριες, το καλάθι της νοικοκυράς, το ακατάσχετο, τον ακριβό λογαριασμό τη ΔΕΗ. Τώρα ξαφνικά εμφανίστηκαν οι καβάτζες και τα λεφτά; Τόσα χρόνια φορο-λαίλαπας , λεφτά δεν υπήρχαν; Ή τα μαζεύατε για τις εκλογές;

Και τι εννοείτε «αν κάτι δεν πάει καλά»; Αν φάμε κυρώσεις από τους Ευρωπαίους για τις εξαγγελίες σας; Και τι ακριβώς είχε πάει καλά το τελευταίο διάστημα; Τα ομόλογα; Το χρηματιστήριο; Είχε το θράσος επίσης ο κ. Τσίπρας να δηλώσει στην συνέντευξή του στον Alpha την περασμένη εβδομάδα ότι «αν υπήρχε κίνδυνος για τα μέτρα οι πρώτες που θα αντιδρούσαν θα ήταν οι αγορές». Ο κ. Τσίπρας παρακολουθεί πάρα πολύ στενά το τι γίνεται στις αγορές και γνώριζε εκείνη την στιγμή ότι τα ελληνικά ομόλογα είχαν φάει ξύλο τις ημέρες μετά τις εξαγγελίες του Ζάππειου. Ωστόσο επέλεξε να πει και πάλι ψέματα. Λέει «εγώ αυτό θα πω και θα με πιστέψουν όσοι δεν γνωρίζουν» σκεπτόμενος όλον εκείνον τον κόσμο που δεν είναι ειδικός με τις αγορές και δεν γνωρίζει τι είχε συμβεί μέσα σε μία εβδομάδα. Ψέματα και υποκρισία.

Και γιατί κ. Τσακαλώτο δεν πήγατε στο Eurogroup; Αν ήταν ο κάθε ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης αν πήγαινε το Eurogroup μόνον όταν στην ατζέντα είναι η χώρα του, τότε θα είχαμε συναντήσεις μόνο 2-3 ΥΠΟΙΚ κάθε φορά. Ο υπουργός προφανώς θέλησε να αποφύγει τις καμπάνες των Ευρωπαίων και έστειλε τον Χουλιαράκη να τα ακούσει. Και οι καμπάνες ήρθαν. Από τον Ρέγκλινγκ που τόσο καιρό κρατούσε από τις πιο ήπιες στάσεις απέναντι στην Ελλάδα. Όπως τόνισε, η προκαταρκτική αξιολόγηση δείχνει ότι με αυτά τα μέτρα μπορεί να υπάρξει σημαντική απόκλιση από τον φετινό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3.5%”. Υπάρχει ανησυχία και για τη σύνθεση αυτών των μέτρων τα οποία δεν είναι φιλικά ως προς την ανάπτυξη, όπως είπε, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντιρρήσεις από ευρωπαϊκά κράτη αναφορικά με την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ. Μίλησε και για τα ομόλογα τα οποία σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα… δεν έχουν αντιδράσει! Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «η αύξηση των κινδύνων σε παγκόσμιο επίπεδο το τελευταίο διάστημα, είναι ορατή και στην Ευρώπη, για τις χώρες που υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με την οικονομική πολιτική και τις οικονομικές εξελίξεις και ένα παράδειγμα αυτού είναι η Ελλάδα όπου έχουμε δει τα spread να αυξάνονται κατά σχεδόν 50 μονάδες βάσης τις τελευταίες εβδομάδες».

Και όλα αυτά τη στιγμή που ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας ήδη υπολογίζει ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του α τριμήνου έδειξαν ότι τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν κατά 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περισσότερο από 900 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2018. Προβλέπει, μάλιστα, ότι αυτή η τάση αποδυνάμωσης των φορολογικών εσόδων θα συνεχισθεί, ενόψει των εθνικών εκλογών. Αυτό τι σημαίνει; Δημοσιονομική αστοχία. Και τι σημαίνει αυτό με τη σειρά του; Επιβολή μέτρων που θα διασφαλίζουν την επίτευξη των στόχων. Αλλά αυτή η εξέλιξη θα προκύψει μετά τις εκλογές, οπότε δεν της καίγεται καρφί της κυβέρνησης για όλα αυτά που θα πάνε στραβά, γιατί θα πάνε. Live and let die, που λένε το άσμα και η ομώνυμη ταινία…

Κούρταλη Ελευθερία
Δημοσιογράφος

marketnews



 

Exit mobile version