Επίδοση της ενδιάμεσης Έκθεσης της ΤτΕ στον Πρόεδρο της Βουλής
Τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νικόλαο Βούτση επισκέφτηκε σήμερα ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να του επιδώσει την εξαμηνιαία Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ.
Ο Πρόεδρος της Βουλής υποδεχόμενος τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, δήλωσε:
«Χαίρομαι που παραλαμβάνω την Έκθεση. Είναι η τελευταία φορά που την παραλαμβάνω ως Πρόεδρος του Κοινοβουλίου. Ανεξάρτητα από ποια κυβερνητική πλειοψηφία θα προκύψει στις εκλογές, σε ότι με αφορά έχω δηλώσει από καιρό, ότι ολοκληρώνω τη θητεία μου εδώ.»
Από την πλευρά του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δήλωσε:
«Είναι χαρά και τιμή μου που για μια ακόμη φορά παραδίδω την Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ. Η Έκθεση αυτή συνοψίζει τις οικονομικές εξελίξεις και τις προοπτικές κυρίως, κοιτάζει μπροστά, επισημαίνει τους κινδύνους, επισημαίνει όμως και τις ευκαιρίες που διανοίγονται στην Ελλάδα, επισημαίνει τις πολύ θετικές προοπτικές που προεξοφλούν οι Αγορές και ευρέως λέει ότι οι προοπτικές αυτές δεν πρέπει να διαψευστούν. Πρέπει πολύ σύντομα η νέα κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες αυτές, δηλαδή δίνει ένα αισιόδοξο τόνο για το μέλλον. Επίσης περιέχει 9 προτάσεις οικονομικής πολιτικής για το επόμενο διάστημα τόσο για τη βραχυπρόθεσμη περίοδο όσο και για την μεσομακρόπροθεσμη περίοδο.»
Ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Πρόεδρος της Βουλής: «Κύριε διοικητά, πιστεύω πως η Έκθεση σας έχει ήδη τύχει ή θα τύχει της μελέτης από τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων εν όψει του ότι σε έξι μέρες θα διενεργηθούν οι εθνικές εκλογές. Θα ήθελα να επισημάνω οδεύοντας στην τελική φάση μιας προεκλογικής περιόδου, από την εμπειρία μας τόσα χρόνια και δεν αναφέρομαι μόνο στα χρόνια τα δύσκολα της κρίσης αλλά και προηγούμενα, όπου πλέον δεν επικρέμεται και δεν είναι στοιχείο αντιπαράθεσης το γνωστό μότο περί «καμένης γης». Επίσης δεν υπάρχει πλέον πίεση ότι αμέσως μετά τις εκλογές χρειάζονται ή θα χρειαστούν υπερεθνικές δεσμεύσεις, εν είδει τέταρτων-πέμπτων ή άλλων μνημονίων.
Όλοι συζητούν σε ένα θετικό πεδίο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τις νέες προοπτικές και δυνατότητες που δίνει η κατάσταση της οικονομίας σήμερα. Αυτό είναι θετικό γιατί γίνεται μια αντιπαράθεση επί της ουσίας, με βάση τα προγράμματα των κομμάτων. Η συζήτηση επικεντρώνονται στις κοινωνικές επιπτώσεις και στον τρόπο επούλωσης των τραυμάτων που άφησε η οκτάχρονη κρίση.
Τα τελευταία χρόνια, τον τελευταίο χρόνο, μετά τον περασμένο Αύγουστο τα βήματα που γίνονται είναι σταθερά, σε σχέση και με την ανταπόκριση από τις αγορές για τη δυνατότητα της χώρας να στηριχτεί στα πόδια της και να ασκήσει εθνική δημοσιονομική πολιτική. Πάντοτε βεβαίως ανάμεσα στις μεσομακροπρόθεσμες γενικές δεσμεύσεις, οι οποίες υπάρχουν από τα προγράμματα που έχουν συνομολογηθεί.»
Διοικητής Τραπέζης της Ελλάδος: «Χαίρομαι που το λέτε αυτό είναι ευχής έργον να παραμείνει ο διάλογος στο επίπεδο αυτό και στο μέλλον. Η Έκθεση αυτή κοιτάζει μπροστά. Πιστεύω πως αυτές οι 9 προτάσεις που κατατίθενται θα είναι χρήσιμες για τον διάλογο που θα γίνει στην επόμενη Βουλή.»