H Generation Next διαδηλώνει για το κλίμα σε όλο τον κόσμο
Εκατομμύρια νέοι, κυρίως μαθητές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο κατά της κλιματικής αλλαγής παραμονές της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα αλλά και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Συνολικά είναι προγραμματισμένες περισσότερες από 5.000 πορείες σε όλα τα σημεία του πλανήτη.
Στην Αθήνα, συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος πραγματοποίησαν μαθητές, συμμετέχοντας στο παγκόσμιο κίνημα μαθητών Fridays For Future, που διαμαρτύρεται για την ανεπαρκή αντιμετώπιση της κλιματικής. Με συνθήματα,
Τα συνθήματα πολλά: «Όλοι μαζί, για το περιβάλλον», «Θέλουμε αλλαγή», «Το κλίμα αλλάζει, γιατί δεν αλλάζουμε εμείς;», «Ας κάνουμε τη Γη cool ξανά», «Για να σας δώσουμε ένα μάθημα, χάνουμε τα δικά μας». Μερικά συνθήματα σε πανό, λίγο πιο… τολμηρά: «Ο πλανήτης γίνεται πιο hot και από τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο στα νιάτα του». Κάποια πιο… μουσικά: «40 βαθμοί, λιώνει η Ανταρκτική/ η λύση είναι μία, πάμε στην πορεία».
«Είμαστε εδώ για έναν σκοπό: Για να κερδίσουμε το μέλλον μας», έδωσε το στίγμα μία κοπέλα εκ των πρωτεργατών του «Fridays For Future Greece», οδηγώντας την πορεία, που είχε παλμό και ενθουσιασμό.
«Αποφάσισα να έρθω εδώ, για να αναδείξουμε όλοι μαζί το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, το οποίο χρειάζεται να αναδειχθεί από περισσότερους μαθητές στην Ελλάδα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πέτρος, μαθητής της Γ’ λυκείου και μέλος του «Κινήματος Μαθητών», που συμμετείχε στη σημερινή πορεία. Όσο για τον λόγο που προτίμησε να απέχει από το μάθημα, παρά τη σημασία της τάξης που φοιτά, ο Πέτρος ήταν αφοπλιστικός: «Η σοβαρότητα του προβλήματος. Η κλιματική αλλαγή όχι μόνο μας αφορά όλους, αλλά μας απειλεί και όλους». «Είναι ανάγκη να υπάρξει περισσότερος χρόνος αφιερωμένος στα ζητήματα αυτά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και το σχολείο να προωθεί την οικολογική συνείδηση», πρόσθεσε. Μάλιστα, εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι οι δράσεις των μαθητών θα συνεχιστούν μέχρι τα κόμματα να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα επιβραδύνουν την κλιματική αλλαγή.
Οι μαθητές, πολλοί εκ των οποίων παρέμειναν για αρκετή ώρα μετά την πορεία στην Πλατεία Συντάγματος, ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη Παρασκευή, στις 27 Σεπτεμβρίου, στις 12:00. Ένα ραντεβού που, όπως και τη σημερινό, δεν αφορά μόνο την Αθήνα, αλλά πολλές πόλεις του κόσμου και της Ελλάδας.
Στην Ελλάδα, οι δράσεις του Fridays for Future (FFF) ξεκίνησαν τον Μάρτιο 2019. Τον περασμένο Αύγουστο, μέλη από το ελληνικό FFF συμμετείχαν στο «SMILE for Future», μία πενταήμερη συγκέντρωση 400 ακτιβιστών στο πανεπιστήμιο της Λοζάνης. Εκεί, όλα τα μέλη της παγκόσμιας αυτής κοινότητας επεξεργάστηκαν μια διακήρυξη, στην οποία όρισαν τον χαρακτήρα του παγκόσμιου αυτού κινήματος και διατύπωσαν τις απαιτήσεις τους. «Έχουμε επιτρέψει στους εαυτούς μας και στο κοινωνικοοικονομικό μας σύστημα ήδη να εξελιχθεί με τρόπο που έβλαψε σοβαρά τα οικοσυστήματά μας και μας οδήγησε στην κλιματική κρίση. Μας μένει λίγος χρόνος, γι’ αυτό θα χρειαστούμε όμως την υποστήριξη του καθενός», τονίζει το FFF Greece.
Το κίνημα, που σήμερα έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 170 χώρες, ξεκίνησε πέρυσι από την πρωτοβουλία της δεκαεξάχρονης σήμερα Greta Thunberg, της Σουηδής, η οποία απέδειξε ότι κάθε φωνή μπορεί και πρέπει να ακουστεί.
Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από την Αυστραλία και άλλες χώρες της περιοχής Ασίας- Ειρηνικού δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για την παγκόσμια απεργία για το κλίμα με στόχο να ζητήσουν από τους ηγέτες, που θα συναντηθούν τη Δευτέρα για την Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, να υιοθετήσουν έκτακτα μέτρα ώστε να σταματήσουν την καταστροφή του περιβάλλοντος.
«Δεν την ανάψαμε, αλλά προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά», έγραφε πανό που κρατούσε μαθητής στο Σίδνεϊ, καθώς αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν τις τεράστιες κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα.
«Βρισκόμαστε εδώ για να στείλουμε ένα μήνυμα σε όσους βρίσκονται στην εξουσία, για να τους δείξουμε ότι έχουμε ευαισθητοποιηθεί και ότι το θέμα αυτό είναι σημαντικό για εμάς», δήλωσε ο 16χρονος Γουίλ Κόνορ. «Διακυβεύεται το μέλλον μας».
Σε όλο τον κόσμο είναι προγραμματισμένες για σήμερα περισσότερες από 5.000 κινητοποιήσεις, με αυτή στη Νέα Υόρκη να προδιαγράφεται η σημαντικότερη, καθώς αναμένονται 1,1 εκατομμύριο μαθητές από 1.800 δημόσια σχολεία, οι οποίοι έχουν πάρει άδεια από τις αρχές να μην παρακολουθήσουν σήμερα τα μαθήματά τους.
Στη διαδήλωση της Νέας Υόρκης, έδρα του ΟΗΕ, θα συμμετάσχει και η 16χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018 το κίνημα των απεργιών της Παρασκευής. Η Τούνμπεργκ χαιρέτισε το «τεράστιο πλήθος» που είχε συγκεντρωθεί στο Σίδνεϊ με ανάρτησή της στο Twitter και επισήμανε ότι η διαδήλωση αυτή θα αποτελέσει πρότυπο καθώς οι απεργίες επεκτείνονται σε χώρες της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής.
Σε χθεσινό της μήνυμα η 16χρονη κάλεσε τους νέους να οικειοποιηθούν τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής: «Όλα μετράνε. Όσα κάνετε μετράνε».
Τα παιδιά στο νησί του Σολομώντα διαδήλωσαν στις ακτές
Στην Ταϊλάνδη περισσότεροι από 200 νέοι άνθρωποι εισέβαλαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και έπεσαν στο πάτωμα προσποιούμενοι τους νεκρούς, ζητώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Στην Κίνα, τη χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δεν έχει δοθεί άδεια για την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων. Ωστόσο η Ζενγκ Σιαοουέν του Δικτύου Δράσης για το Κλίμα των Νέων της Κίνας δήλωσε ότι οι Κινέζοι νέοι θα δράσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
«Η κινεζική νεολαία έχει τις δικές της μεθόδους», εξήγησε.
Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη δύο εβδομάδων κινητοποιήσεων για το κλίμα. Αύριο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη σύνοδος των νέων για το κλίμα που οργανώνει ο ΟΗΕ. Εκτός από την Τούνμπεργκ 500 νέοι από τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη, της Ασία και την Αφρική αναμένονται στη σύνοδο.
Τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη μια ειδική σύνοδος κορυφής για το κλίμα, με τη συμμετοχή 100 ηγετών κρατών.
Εξάλλου την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια της Γενικής Συνόδου του ΟΗΕ, θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη συντονισμένη παγκόσμια απεργία για το κλίμα.
Oι εταιρείες που στέκονται στο πλευρό των ακτιβιστών
«Πικετοφορία για το κλίμα»: το σύνθημα δεν προέρχεται από κάποιο συνδικάτα, αλλά μια εταιρεία από αυτές που δηλώνουν τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις της Παρασκευής. Η στάση αυτή γίνεται ολοένα και πιο απαραίτητη για όσες εταιρείες θέλουν να προσελκύσουν τους καταναλωτές που αγοράζουν «υπεύθυνα», αρκεί όμως τα λόγια να συνοδεύονται από πράξεις.
Το κίνημα των εταιρειών που στηρίζουν τις κινητοποιήσεις για το κλίμα δεν είναι μαζικό, αλλά είναι παγκόσμιο: σε όλο τον κόσμο πολλές εταιρείες έχουν ανακοινώσει την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις της 20ης και της 27ης Σεπτεμβρίου για το κλίμα.
Η αμερικανική εταιρεία Patagonia πρόκειται να κλείσει τα 107 καταστήματά της αυτές τις δύο ημέρες «προκειμένου να ενθαρρύνει τους εργαζόμενούς της και τους πελάτες της να συμμετάσχουν στην Απεργία για το Κλίμα».
H SodaStream, μια ιταλική εταιρεία την οποία αγόρασε τον Αύγουστο του 2018 η αμερικανική PepsiCo, επίσης ανακοίνωσε «την αναστολή των παγκόσμιων ηλεκτρονικών δραστηριοτήτων της» σήμερα.
Στη Γερμανία 2.400 εταιρείες ενώθηκαν υπό σύνθημα «Επιχειρήσεις για το Μέλλον» και μια συλλογικότητα κάλεσε τους εργαζόμενους σε εταιρείες όπως η Zalando, Delivery Hero και Flixbus να διαδηλώσουν μεταμφιεσμένοι για να ξεχωρίζουν.
Τα σούπερ μάρκετ βιολογικών προϊόντων Alnatura, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στη Γερμανία, θα λειτουργήσουν με μειωμένο προσωπικό.
«Πολλαπλές πιέσεις»
Οι εταιρείες δέχονται «πιέσεις» που προέρχονται «τόσο από τους πολίτες, οι οποίοι ενδιαφέρονται όσο ποτέ για περιβαλλοντικά θέματα, όσο και από τους καταναλωτές που ζητούν από τις επιχειρήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε ένα πιο ευρύ οικοσύστημα», παρατηρεί η Γκινέλ Γκολτ γενική διευθύντρια του Παρατηρητήριου Κοινωνίας και Κατανάλωσης (ObSoCo).
Ακόμη και οι εργαζόμενοι μπορούν να ζητήσουν αλλαγές από τις εταιρείες στις οποίες εργάζονται: περίπου 1.500 εργαζόμενοι στην Αmazon πρόκειται να διαδηλώσουν σήμερα, εξηγώντας ότι η εταιρεία –την οποία πρόσφατα η Greenpeace κατηγόρησε για τις αυξημένες εκκλήσεις αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου– θα πρέπει να «επιδείξει πραγματικά ηγετικό πνεύμα στο θέμα του κλίματος».
Αντιδρώντας ο Τζεφ Μπέζος, ο ιδρυτής της Amazon και ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου, δεσμεύθηκε χθες Πέμπτη να εκπληρώσει 10 χρόνια νωρίτερα τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.
Η Google ανακοίνωσε επίσης χθες ότι υπέγραψε 18 νέες συμφωνίες με τις οποίες διασφάλισε 1.600 μεγκαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας για τις εγκαταστάσεις της σε όλο τον κόσμο από ανανεώσιμες πηγές –αιολική και ηλιακή ενέργεια.
«Αν οι εταιρείες κάνουν την αρχή, στη συνέχεια θα πρέπει να αναλάβουν πραγματικές δεσμεύσεις, για παράδειγμα να διακόψουν υπάρχουσες εμπορικές συμφωνίες, κάτι που γρήγορα θα φανεί περίπλοκο», εκτιμά η Γκολτ.
Οι εταιρείες που εκλύουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, όπως οι βιομηχανίες και οι εταιρείες ενέργειας, εμφανίζονται διακριτικές αναφορικά με την απεργία της Παρασκευής, αν και η αυτοκινητοβιομηχανία Scania σκοπεύει «να ορίσει ένα χρονικό διάστημα για να ευαισθητοποιήσει» τους εργαζόμενους της αναφορικά με την κλιματική αλλαγή.