Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τους Φορείς Διαχείρισης του Δικτύου Natura
47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Γιώργος Ψυχογιός από την Κορινθία, συνυπογράφουν Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Δικτύου Natura 2000. Η Ερώτηση αφορά άμεσα και τον Φορέα Διαχείρισης του Κορινθιακού Κόλπου που συστάθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η οποία υλοποίησε την ένταξη του Κορινθιακού Κόλπου στο δίκτυο Natura 2000.
Οι βουλευτές στην Ερώτησή τους κατηγορούν την κυβέρνηση της ΝΔ για την αδράνεια που επιδεικνύει στο ζήτημα, αφού σταμάτησε τη διαδικασία δημοσίευσης σε ΦΕΚ των κανονισμών και έγκρισης των προϋπολογισμών των Φορέων.
Δεν φαίνεται επίσης να προχωρά η διαδικασία προκηρύξεων των 400 θέσεων αορίστου χρόνου, ενώ πολλά δημοσιεύματα αναφέρονται σε αμφισβήτηση εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του θεσμικού πλαισίου των φορέων.
Ως εκ τούτου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να τηρηθεί η δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης για προσλήψεις 400 ΙΔΑΧ στους φορείς, που θα απελευθερώσει από την ομηρία τους νυν εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Επίσης,να δημοσιευτούν άμεσα όσα ΦΕΚ εκκρεμούν και τέλος ρωτούν πότε θα υποδειχθούν τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων με τους νέους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, εφόσον απαιτείται μετά τις εκλογές του Μαΐου.
Να σημειωθεί εδώ, ότι κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε πριν ενάμιση χρόνο, με τον N. 4519/2018, ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης της φύσης, με την ένταξη σε 36 φορείς όλων των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας μετά από ευρεία διαβούλευση. Ήταν μία από τις τομές του Υπουργείου στην αναβάθμιση της περιβαλλοντικής πολιτικής και ιδιαίτερα σημαντική σε τοπικό επίπεδο, αφού μερίμνησε για τη δημιουργία Φορέα με έδρα την Κόρινθο. Μάλιστα κατά την ψήφιση του νόμου, ο Γ. Ψυχογιός είχε τονίσει τότε από το βήμα της Ολομέλειας:
«Με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ θα προστατευθεί ουσιαστικά η περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου. Όπως γνωρίζετε τα τελευταία χρόνια ο Κορινθιακός μας αντιμετώπιζε σοβαρά περιβαλλοντικά – και όχι μόνο – προβλήματα. Αυτά τα φαινόμενα προήλθαν από μακροχρόνιες ελλείψεις και ανομία με την υπεραλίευση και τη μόλυνση να διαταράσσουν την πανίδα και χλωρίδα του κόλπου. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος από την πρώτη στιγμή έθεσε το δημόσιο πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα με την ένταξη του Κορινθιακού στο Δίκτυο Natura 2000. Σήμερα, ψηφίζεται η σύσταση Φορέα Διαχείρισης Κορινθιακού Κόλπου, με έδρα την Κόρινθο. Το επόμενο διάστημα, πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί, ώστε να ξεκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η λειτουργία του νέου Φορέα στην περιοχή μας. Είναι ένα θέμα το οποίο είχαμε πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας όλο το προηγούμενο διάστημα και είχαμε κάνει συντονισμένες παρεμβάσεις. Ήταν άλλωστε πάγιο αίτημα Δήμων, φορέων και κινημάτων για τον Κορινθιακό».