Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό μέρισμα: Τι αλλάζει εφέτος σε σχέση με πέρυσι

Εντελώς διαφορετική φιλοσοφία σε σχέση με πέρυσι θα έχει το κοινωνικό μέρισμα που θα διανεμηθεί σε 200.000 νοικοκυριά έως τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέρισμα, το οποίο θα κυμαίνεται από 500 έως και 1.000 ευρώ, θα δοθεί σε όσους σήμερα πληρούν τα κριτήρια του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.




 

Τα νοικοκυριά που δικαιούνται το φετινό κοινωνικό μέρισμα ενδεχομένως να μη χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια προκειμένου να εισπράξουν το ποσό που δικαιούνται.

Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν σκέψεις τα χρήματα να πιστωθούν απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων οι οποίοι θα εντοπιστούν ύστερα από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις που θα «τρέξουν» οι αρμόδιες υπηρεσίες στα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν φέτος.

Πέρυσι, το κοινωνικό μέρισμα δόθηκε σε περίπου 1,3 εκατ. δικαιούχους, με το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης να κυμαίνεται από 200 ευρώ έως 1.200 ευρώ. Εφέτος, ο αριθμός των δικαιούχων θα ανέρχεται σε μόλις στο 20% του περσινού!

Τα κριτήρια με τα οποία δόθηκε πέρυσι το κοινωνικό μέρισμα δεν θα συγκρίνονται με τα φετινά.

Το 2018, το ετήσιο εισόδημα για νοικοκυριά με ένα ενήλικο τέκνο ήταν έως τα 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος, και έως τις 27.000 ευρώ. Η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό έπρεπε να είναι συνολικής φορολογητέας αξίας μέχρι 125.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος (αντί 120.000 το 2017) προσαυξημένη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι τις 185.000 ευρώ.

Στα εισοδηματικά κριτήρια λαμβανόταν υπόψη το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης –προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση– όλων των μελών της ωφελούμενης μονάδας, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017. Στο συνολικό εισόδημα της ωφελούμενης μονάδας συμπεριλαμβανόταν το σύνολο των επιδομάτων και των κάθε μορφής χρηματικών μεταβιβάσεων, καθώς και το σύνολο των εισοδημάτων που απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο.

Στην κινητή περιουσία λαμβανόταν υπόψη το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού, σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ., όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.

Εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες που φέρουν την κυβέρνηση να αξιοποιεί τα κριτήρια του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης για να χορηγήσει το κοινωνικό μέρισμα αυτό σημαίνει πως το εξαμηνιαίο εισόδημα του νοικοκυριού δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.400 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν θα πρέπει να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το πρώτο άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος του νοικοκυριού και με συνολικό ανώτατο όριο για κάθε ωφελούμενη μονάδα έως 150.000 ευρώ και η αντικειμενική δαπάνη των αυτοκινήτων ή και των δικύκλων του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ.

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 14.400 ευρώ και το ανώτατο όριο τόκων από καταθέσεις το ποσό των 86 ευρώ!

cnn.gr