Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ψυχογιός: Εκπροσώπηση ΚΟ σε διακομματική συνάντηση με εκπρόσωπους Σουηδικού Κοινοβουλίου

Ευρωπαϊκό ζήτημα – Ευρωπαϊκές λύσεις

Ο Βουλευτής Κορινθίας και αναπληρωτής τομεάρχης για την Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Ψυχογιός εκπροσώπησε τον ΣΥΡΙΖΑ στη διακομματική συνάντηση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Κοινωνικής Ασφάλισης του Κοινοβουλίου της Σουηδίας. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το προσφυγικό -μεταναστευτικό.



Στην τοποθέτησή του ο κος Ψυχογιός, τόνισε την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, ανέδειξε τις αιτίες του που πρέπει να καταπολεμηθούν και έθεσε 4 σημεία στα οποία πρέπει να γίνουν άμεσες ενέργειες από πλευράς της ΕΕ και των κρατών-μελών:
α) Εφαρμογή του Υποχρεωτικού Μηχανισμού Μετεγκατάστασης με αντικειμενικά κριτήρια και αυστηρές κυρώσεις στις χώρες που δεν συμμορφώνονται. Η δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο επιβάλλεται από την αρχή της αλληλεγγύης που διέπει συνολικά την λειτουρία της ΕΕ.
β) Θεσμοθέτηση Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που θα αποφορτίσει τις χώρες πρώτης υποδοχής.
γ) Απόλυτος σεβασμός των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Συνθήκης της Γενεύης στις συνοριακές διαδικασίες, μακριά από πολιτικές αποτροπής και επαναπροώθησης στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα αλλά και τον a priori προσδιορισμό προσφυγικού προφίλ και ασφαλών τρίτων χωρών κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.
δ) Εγκαθίδρυση Νόμιμων και Τακτικών Οδών Μετανάστευσης στη βάση του Συμφώνου του Μαρακές, προκειμένου να μην απειλείται η ζωή όσων προσπαθούν να φθάσουν σε Ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά και να περιοριστούν σημαντικά τα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων.


Αναφερόμενος στην διαχείριση του ζητήματος από την κυβέρνηση, επισήμανε ότι η κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής δημιούργησε σοβαρά προβλήματα οργάνωσης και συντονισμού, ενώ η κατάσταση στα νησιά είναι εκτός ελέγχου και απαιτείται άμεση αποσυμφόρηση και μεταφορά σε αξιοπρεπείς δομές στην ενδοχώρα. Εξάλλου, επικεντρώθηκε στον απαράδεκτο περιορισμό της πρόσβασης αιτούντων άσυλο στην υγεία, την εκπαίδευση και την εργασία τονίζοντας ότι η ένταξη προσφύγων και μεταναστών είναι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, αλλά και της κοινωνικής ασφάλισης. Τέλος, εστίασε στην γενικευμένη κράτηση ακόμα και ευάλωτων ομάδων που επιδιώκει η κυβέρνηση, σε ευθεία παραβίαση της ευρωπαικής και διεθνούς νομμότητας και οδηγώντας σε εκρηκτικές καταστάσεις χωρίς κανένα αποτέλεσμα.