Ως ενοικιαστές στα σπίτια τους θα μπορούν να παραμένουν όσοι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια. Εφόσον μάλιστα πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια θα επιδοτούνται από το Δημόσιο με ένα ποσό που θα μπορεί να φτάνει ακόμη και στα 210 ευρώ τον μήνα ανάλογα με το εισόδημα αλλά και την οικογενειακή κατάσταση.
Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι δανειολήπτες θα μπορούν στο μέλλον να επαναγοράζουν το σπίτι τους με ευνοϊκούς όρους (και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει βελτιωθεί η οικονομική τους κατάσταση) ώστε να ανακτήσουν την κυριότητα του σπιτιού τους.
Μετά το τέλος Απριλίου οπότε εκπνέει η προθεσμία για υπαγωγή στην πλατφόρμα των κόκκινων δανείων, οι πλειστηριασμοί ακόμη και για τα ακίνητα που καλύπτουν ανάγκες πρώτης κατοικίας, θα απελευθερωθούν πλήρως. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση ωθεί τους ενδιαφερόμενους να εκμεταλλευτούν το χρονικό περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο και να εξασφαλίσουν μια ρύθμιση για το δάνειό τους αλλά και ταυτόχρονα την κρατική επιδότηση η οποία μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 50% της μηνιαίας δόσης υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ειδικό καθεστώς της πρώτης κατοικίας από τον Μάιο και μετά δεν θα υπάρχει, τουλάχιστον με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Αυτό που επιχειρείται να διασφαλιστεί είναι το δικαίωμα της οίκησης των οικογενειών στο σπίτι τους ώστε να μην χρειαστεί να εγκαταλείψουν το ακίνητο στο οποίο ζουν. Έτσι, σχεδιάζεται να τους παραχωρείται κατά προτεραιότητα το δικαίωμα του να νοικιάσουν το σπίτι μετά τον πλειστηριασμό (ο οποίος θα επιφέρει και αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς) με ενοίκιο το οποίο θα καθορίζεται με όρους της αγοράς. Όσοι όμως πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, θα μπορούν να επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την καταβολή του ενοικίου με ένα ποσό που θα φτάνει ακόμη και στα 210 ευρώ τον μήνα. Η επιδότηση του ενοικίου προβλέπεται ήδη από τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ το ποσό καταβάλλεται από τον ΟΠΕΚΑ. Κυμαίνεται δε ως εξής:
1. 70 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά με εισόδημα έως 7000 ευρώ
2. 105 ευρώ ανά μήνα για ζευγάρια με ετήσιο εισόδημα εώς 10.500 ευρώ
3. 150 ευρώ ανά μήνα για γονείς με ένα παιδί και εισόδημα έως 14000 ευρώ
4. 185 ευρώ ανά μήνα για τετραμελή οικογένεια με εισόδημα έως 17500 ευρώ και
5. 210 ευρώ ανά μήνα για οικογένεια με τρία παιδιά και αποδοχές έως 21.000 ευρώ
Ουσιαστικά λοιπόν, με το νέο καθεστώς ο κόκκινος δανειολήπτης θα περνάει από τα ακόλουθα στάδια:
1. Θα διαπραγματεύεται απευθείας με την τράπεζα για τη ρύθμιση του δανείου του. Η διαφορά του νέου καθεστώτος θα είναι ότι δεν θα υπάρχουν συγκεκριμένα προαπαιτούμενα για την τράπεζα η οποία μόνη της θα καταρτίζει την πρόταση για το σχέδιο ρύθμισης. Το σημερινό καθεστώς προβλέπει ότι το δάνειο μπορεί να επιμηκυνθεί κατά 25 χρόνια (αν το επιτρέπει η ηλικία του οφειλέτη ή του εγγυητή) και ότι το επιτόκιο θα πρέπει να κινείται σε συγκεκριμένα πλαίσια χωρίς να ξεπερνά το 2%.
2. Αν ο οφειλέτης αποδεχτεί τη ρύθμιση και την τηρεί, η κυριότητα θα παραμένει στο όνομά του. Αν δεν μπορεί να την τηρήσει, τότε θα κινούνται οι διαδικασίες του πλειστηριασμού. Μάλιστα, αν δεν υπάρχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία στο όνομα του οφειλέτη, τα χρέη θα διαγράφονται ακόμη και αν το ποσό που θα διασφαλίζεται από τον πλειστηριασμό, δεν θα επαρκεί για να καλύψει ολόκληρο το ποσό του δανείου (σ.σ είναι η λεγόμενη 2η ευκαιρία).
3. Μετά την εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων και των οφειλών, ο οφειλέτης θα μπορεί να παραμείνει ως ενοικιαστής στο σπίτι του και να επιδοτείται για την κάλυψη των στεγαστικών του αναγκών με τα ποσά που προαναφέρθηκαν.