Νέο πτωχευτικό «δίκαιο των τραπεζών»: Ο οφειλέτης ρευστοποιεί ό,τι έχει και η τράπεζα εισπράττει!
Η απελευθέρωση των πλειστηριασμών από 1η Μαΐου αλλάζει το τρόπο αντιμετώπισης όσων χρωστούν σε Εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικά Ταμεία. Πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας. Δεν υπάρχει τρόπος αποφυγής των υποχρεώσεών για όσους χρωστούν εφόσον διαθέτουν περιουσία ωστόσο, δεν θα είναι δέσμιοι αυτών, αν δεν μπορούν πραγματικά να τις εκπληρώσουν.
Το νέο πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας θα ορίζει ότι εάν κάποιος που έχει υπέρογκα χρέη σε εφορία, δάνεια ή ασφαλιστικά ταμεία, θα καλείται να ρευστοποιεί όλη του την περιουσία και στη συνέχεια θα είναι καθαρός. Ο νέος πρωχευτικός κώδικας θα είναι έτοιμος σε λίγο καιρό.
Μπορεί στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών υποτίθεται ότι μπαίνουν οι “ευκατάσταστοι κακοπληρωτές”, που αξιοποίησαν τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη, όπως σταθερά προβάλλεται. Αλλά στην πραγματικότητα, το πρόβλημα θα βιώσουν κυρίως οι χιλιάδες ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας που λόγω της κρίσης, της χρόνιας ανεργίας, και των πενιχρών μισθών, αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος των δόσεων των στεγαστικών δανείων τους.
Το νέο πτωχευτικό δίκαιο
Έχει ήδη ξεκινήσει η σύνταξη του νέου πλαισίου για την αφερεγγυότητας, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Μαΐου και θα ρυθμίζει ενιαία το ιδιωτικό χρέος.
Βασική αρχή του νέου πλαισίου θα είναι ο συνδυασμός πτώχευσης, αλλά και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, έτσι ώστε το χρέος να μην διαιωνίζεται εις βάρος του οφειλέτη, των κληρονόμων του, και προφανώς των πιστωτών του. Την πτώχευση του οφειλέτη θα μπορεί να εκκινεί ως διαδικασία ο ίδιος ή οι πιστωτές του (τράπεζες, προμηθευτές) εφόσον κρίνεται ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ως αποτέλεσμα, θα ρευστοποιείται η περιουσία του οφειλέτη για την ικανοποίηση των πιστωτών και τη διαγραφή του χρέους. Πράγμα που σημαίνει ότι το χρέος παύει να υφίσταται και άρα δεν κληρονομείται στην επόμενη γενιά.
Η διαγραφή του χρέους με ρευστοποίηση της περιουσίας του οφειλέτη, ως απόρροια της αδυναμίας εξυγίανσης του δανείου, θα επιφέρει, ωστόσο, την εξυγίανση του οφειλέτη. Κατά συνέπεια μετά την πτώχευσή ο οφειλέτης θα είναι «καθαρός».
Τι είχε πει ο Άδωνις
Τα είπε όλα μέσα σε μία φράση, όσον αφορά το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριαμούς, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο χαιρετισμού που απηύθυνε προ ημερών σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.
Ο κορυφαίος υπουργός και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε από το βήμα ότι δεν υπάρχει απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας σε καμία προηγμένη οικονομία για να προσθέσει ότι «ούτε πρέπει να υπάρχει». Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης πήγε ένα βήμα παραπέρα χαρακτηρίζοντας την προστασία της πρώτης κατοικίας ως «ζημιογόνα» για την οικονομία.
Το video από την παρέμβαση του Άδωνι Γεωργιάδη.