Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς
Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Επί της αρχής το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Το μείζον αυτού του νομοσχεδίου είναι η μεγάλη ελευθερία με την οποία οι συνεταιριστές θα αποφασίσουν, με τα καταστατικά τους, τους όρους εργασίας τους. Αυτό είναι η σημαντική τομή του νομοσχεδίου», είπε κλείνοντας τη συζήτηση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης και επέμεινε ότι το μοντέλο που επέλεξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με το νόμο που ψήφισε το 2016, οδήγησε σε μείωση της παρέμβασης των συνεταιρισμών στην αγροτική οικονομία της χώρας και διαδραμάτισε αρνητικό ρόλο στην εξέλιξη των συνεταιρισμών.
Για το ζήτημα της εισόδου του ιδιώτη επενδυτή στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ζήτημα στο οποίο επικεντρώθηκε μεγάλο μέρος της συζήτησης, ο υπουργός είπε ότι με τις νέες διατάξεις δίνεται μεγαλύτερη ρυθμιστική ελευθερία στους συνεταιριστές και καθίσταται ελκυστικότερο το πλαίσιο του συνεταιρίζεσθαι.
«Είναι οι ίδιοι οι συνεταιριστές που θα πάρουν απόφαση να βάλουν μέσα τον επενδυτή», ανέφερε ο υπουργός απαντώντας στην κριτική, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για «επέλαση» των ιδιωτών.
Η εισηγήτρια της ΝΔ, Μαριλένα Σούκουλη Βιλιάλη ανέφερε ότι είναι αδήριτη η ανάγκη οι συνεταιρισμοί να αλλάξουν πραγματικά και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει να ανοίξει το δρόμο στους συνεταιρισμούς για τη χειραφέτησή τους και να συγχρονίσουν το βήμα τους στις παγκόσμιες εξελίξεις και τα νέα δεδομένα.
Διαφωνίες από την αντιπολίτευση
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης διαφώνησε με το ποσοστό εισόδου του ιδιώτη επενδυτή στο συνεταιριστικό κεφάλαιο και υπογράμμισε ότι απουσιάζουν δικλείδες ασφαλείας.
Ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας υπογράμμισε ότι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες των αγροτών που περίμεναν ένα νέο συνεταιριστικό πλαίσιο με περισσότερα ατομικά κίνητρα, περίμεναν περισσότερη καινοτομία και εκσυγχρονισμό του συνεταιριστικού πλαισίου.
Η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου υπογράμμισε ότι και ο νόμος αυτός, όπως και οι προηγούμενοι, δεν βοήθησαν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς ενώ, πλέον, οι επενδυτές θα καρπωθούν τα πάντα.
O εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο διευκολύνει να περάσουν τα περιουσιακά στοιχεία των αγροτικών συνεταιρισμών, με πολύ λίγα χρήματα, σε ιδιώτες.
Ο εισηγητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης επέμεινε ότι στόχος είναι να δοθεί η χρηματοδότηση της ΚΑΠ και η περιουσία των αγροτικών συνεταιρισμών.