ΑΛΗΘΕΙΑ 1η. Ναι, τα deminimisείναι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που δίνονται για απώλειες εισοδήματος από αίτια που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά. Είναι ευρωπαικό πρόγραμμα με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, το 2019 δόθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ 2,4 εκ. Ευρώ μέσα από τις ενισχύσεις deminimisστους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών της Κορινθίας.
ΑΛΗΘΕΙΑ 2η. Η 2η πρόσκληση του μέτρου 5.1 του ΠΑΑ (αντιχαλαζικά δίχτυα) είχε δρομολογηθεί από τον Αύγουστο του 2019. Το συνολικό ποσό είχε οριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στα 40 εκατ. Ευρώ. Η 1η πρόσκληση είχε υλοποιηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή στο Νομό Κορινθίας .
ΑΛΗΘΕΙΑ 3η. Δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλλουμε ότι οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2019 θα δοθούν μέχρι τον Ιούλιο του 2020. Το 65% του ποσού.
ΑΛΗΘΕΙΑ 4η. Ασφαλώς δεν μπορούν να ενταχθούν σε καθεστώς ασφάλισης εχθροί και ασθένειες των καλλιεργειών. Επίσης δεν μπορεί με το ίδιο ασφάλιστρο να υπάρξουν περισσότερες καλύψεις.
ΑΛΗΘΕΙΑ 5η. Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι θα έχουμε συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στην αγροτική ασφάλιση. Μάλιστα με τη λογική ότι θα λύσουν πολλά προβλήματα. Το γεγονός ότι θα παραμείνει ο ΕΛΓΑ, μάλλον προκύπτει ως απαίτηση των ιδιωτών γιατί δεν μπορούν να χειριστούν το πρόβλημα μόνοι τους.
ΕΡΩΤΗΜΑ 1ο. Η ερώτηση αναφερόταν σε ζημιές του 2019. Γιατί ο υπουργός μεταθέτει τα deminimisκαι τις ΚΟΕ (ΠΣΕΑ) του 2019 στο τέλος του 2020? Μήπως για να δει εάν υπάρχουν διαθέσιμα κρατικά χρήματα για την πληρωμή τους? Δυστυχώς με την πορεία εκτέλεσης του από τον πρώτο κιόλας μήνα του έτους αλλά και τις προβλέψεις για την οικονομία, μάλλον στις καλένδες πάνε και τα δύο προγράμματα.
ΕΡΩΤΗΜΑ 2ο. Αφού η πρόσκληση του μέτρου 5.1 (αντιχαλαζικά) είχε δρομολογηθεί από τον ΕΛΓΑ από τον Αύγουστο του 2019 γιατί φτάσαμε στο Μάρτιο του 2020 χωρίς να έχει ανακοινωθεί? Πότε προβλέπεται να προχωρήσει τελικά?
ΕΡΩΤΗΜΑ 3ο. Για πότε προβλέπεται η αναθεώρηση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ ώστε να δοθεί το υπόλοιπο 35%?
ΕΡΩΤΗΜΑ 4ο. Καμμία συγκεκριμένη απάντηση δεν δόθηκε, εάν σχεδιάζονται μέτρα για την τόνωση του εισοδήματος των Κορίνθιων αγροτών μέσω της προώθησης των αγροτικών προϊόντων τους. Προϊόντα που επί σειρά ετών είχαν σημαντική θέση στις ευρωπαϊκές αγορές, όπως τα επιτραπέζια σταφύλια, το κρασί, το ελαιόλαδο.
Ερώτημα 5ο. Η προηγούμενη κυβέρνηση, μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, εξέταζε την συμμετοχή του κράτους στα λειτουργικά έξοδα του ΕΛΓΑ, όπως προβλέπει ο νόμος 3877/2010. Τι ακριβώς σκέφτεται η κυβέρνηση της ΝΔ, μας το κράτησε κρυφό ο υπουργός?
ΕΡΩΤΗΜΑ 6ο. Αφού οι ιδιωτικές ασφαλιστικές, χρειάζονται το δημόσιο σύστημα για να δουλέψουν, αυτές τι ακριβώς θα κάνουν? Μήπως απλά κάποιοι θα παθαίνουν ζημιές και κάποιοι άλλοι θα μετράνε κέρδη?
ΨΕΜΑ 1. Η διαδικασία για την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης είχε ήδη ξεκινήσει. Ο Υπουργός το γνωρίζει, αλλά επιμένει να το κρύβει. Μάλιστα στα πρακτικά της Βουλής έχουν κατατεθεί και η προκήρυξη του διαγωνισμού και οι όροι και η δέσμευση πίστωσης όπως δημοσιεύτηκε στη διαύγεια. Ο διαγωνισμός προχώρησε και κατέληξε σε μειοδότη. Απέμενε εδώ και 3 μήνες ένα Δ.Σ. του ΕΛΓΑ όπου θα γινόταν η κατακύρωση σύμφωνα με την εισήγηση των υπηρεσιών. Γιατί καθυστερεί? Τι θα ενοχλούσε, παράλληλα με την επιτροπή του κου Βορίδη, να κάνει ο ΕΛΓΑ τις δικές του μελέτες? Μήπως θα δυσκόλευε την είσοδο ιδιωτών το αποτέλεσμα της αναλογιστικής?
Δυστυχώς για άλλη μια φορά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν έδωσε καμία απάντηση που να δίνει πραγματική ελπίδα και προοπτική, πως το εισόδημα των Κορίνθιων αγροτών δεν θα συνεχίσει την κατρακύλα.