Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εφαρμογές παρακολούθησης των πολιτών στην εποχή του κορονοϊού

Ηδη εφαρμόζεται σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ειδήσεις αφορούν στη Σαγκάη, τη Ρωσία αλλά και τις χώρες της Ευρώπης.

Κορονοϊός: Πρωτοπορεί η Σανγκάη – Το application που ελέγχει… τα πάντα, μετά την καραντίνα

Τα πρωτοποριακά μέτρα για τον κορονοϊό στη Σανγκάη, μετά τη λήξη της καραντίνας. Ελέγχει τα πιθανά κρούσματα, μέσω εφαρμογής στο κινητό!



 

Μπορεί η καραντίνα 14 ημερών στη Σανγκάη να τελείωσε, ωστόσο τα μέτρα για τον κορονοϊό παραμένουν. Οι Κινέζοι φρόντισαν -για άλλη μια φορά- να… βάλουν τα γυαλιά σε όλο τον πλανήτη με τις πρωτοποριακές μεθόδους τους!

Μετά τη λήξη της καραντίνας, η κυβέρνηση της Σανγκάης βρήκε τον τρόπο, ώστε να ελέγχει ανά πάσα στιγμή τα πιθανά κρούσματα κορονοϊού, καθώς και την κυκλοφορία μόνο υγιών πολιτών σε δημόσιους χώρους

Έτσι, λοιπόν, “μπήκε” στο WeChat, μία κινέζικη εφαρμογή (application), που χρησιμοποιείται ευρέως στην Κίνα, όχι μόνο ως μέσο επικοινωνίας, αλλά και για πληρωμές, φαγητό, ταξί, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες και άλλες ανάγκες της καθημερινότητας. Πρόκειται για μία εφαρμογή που την έχουν κυριολεκτικά όλοι στην Κίνα, ακόμα και οι ηλικιωμένοι που είναι εξοικειωμένοι με τα smartphones.

Οι χρήστες έλαβαν στα κινητά τους μήνυμα από την κυβέρνηση της Σανγκάη, στο οποίο καλούνταν να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους. Αυτομάτως, λάμβαναν έναν προσωπικό κωδικό, που ήταν χρωματιστός: πράσινος (για τους υγιείς), πορτοκαλί (για όσους βρίσκονται σε καραντίνα) ή κόκκινος (για όσους νοσούν).

Αυτός ο κωδικός -που είναι απαραίτητος για την είσοδο σε δημόσια μέρη- βοηθά στο να γνωρίζουν οι αρχές πού βρισκόταν κάποιος, ο οποίος στην πορεία εμφανίζει συμπτώματα κορονοϊού, ώστε να εντοπιστούν άμεσα οι επαφές του!

Επιπλέον, το χρώμα του κωδικού μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Ας πάρουμε το παράδειγμα ενός άνδρα, ο οποίος επέστρεψε από την Ταϊλάνδη. Αμέσως μπαίνει σε καραντίνα 14 ημερών, και ο κωδικός του γίνεται πορτοκαλί. Αυτομάτως, γίνεται πορτοκαλί και ο κωδικός του συγκατοίκου του, καθώς από το σύστημα εντοπίζεται πως έχουν δηλώσει στην αστυνομία ίδια διεύθυνση και ίδιο αριθμό διαμερίσματος. Συνεπώς… όλο το διαμέρισμα είναι πορτοκαλί!

“Big brother” στη Ρωσία λόγω κορονοιού – Πώς εντοπίζονται όσοι ήρθαν σε επαφή με ασθενείς

Έτοιμο για λειτουργία είναι στη Ρωσία ένα σύστημα παρακολούθησης μέσω των κινητών τηλεφώνων που θα εντοπίζει όσους ήρθαν σε επαφή με άτομα που νοσούν από κορονοϊό.

Το υπουργείο Tηλεπικοινωνιών δημιούργησε ένα σύστημα παρακολούθησης πολιτών που είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που νόσησαν από τον κορονοϊό, το οποίο θα χρησιμοποιεί τις πληροφορίες γεωγραφικού εντοπισμού από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Την σχετική ανακοίνωση έκανε με επιστολή του προς τους κυβερνήτες των περιφερειών ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών Μαξούτ Σαντάγεφ.

Την εντολή για την δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος παρακολούθησης είχε δώσει στο υπουργείο Τηλεπικοινωνιών στα τέλη Μαρτίου ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι πολίτες θα ενημερώνονται με σχετικό μήνυμα για την επαφή που είχαν με κάποιο άτομο που νόσησε από τον κορονοϊό, το οποίο θα τους επισημαίνει ότι θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα. Παράλληλα τα στοιχεία αυτά θα στέλνονται στα κατά τόπους περιφερειακά επιχειρησιακά κέντρα της χώρας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα

Ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών Μαξούτ Σαντάγεφ, δήλωσε ότι το σύστημα αυτό βρίσκεται ήδη σε ειδική ενότητα στον ιστότοπο του υπουργείου. Με την επιστολή του ο υπουργός ζητά να ενημερωθεί για τους αρμοδίους που θα αναλάβουν στην περιφέρεια να εισάγουν στο σύστημα στοιχεία που αφορούν τους πολίτες. Τα στοιχεία που θα εισάγονται στο σύστημα είναι οι αριθμοί των κινητών τηλεφώνων των πολιτών που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό, όχι όμως το όνομα, το πατρώνυμο και το επίθετό τους, ούτε η διεύθυνση διαμονής τους. Θα εισάγεται όμως στο σύστημα η ημερομηνία εισαγωγής τους στο νοσοκομείο για νοσηλεία καθώς και οι αριθμός κινητών τηλεφώνων των πολιτών που βρίσκονται σε καραντίνα, όπως και η ημερομηνία έναρξης της καραντίνας.

Πρόσφατα ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι το εν λόγω σύστημα παρακολούθησης δεν παραβιάζει τα δικαιώματα των Ρώσων πολιτών.

Κορονοϊός: Εφαρμογή που ιχνηλατεί ύποπτες επαφές το νέο «όπλο» της Ευρώπης

Το νέο όπλο κατά του κορονοϊού, ετοιμάζεται από μια ομάδα Ευρωπαίων επιστημόνων και δεν είναι άλλο από μια απλή εφαρμογή.

Μια ομάδα Ευρωπαίων ειδικών δήλωσε την Τετάρτη ότι θα λανσάρουν σύντομα μια τεχνολογία για smartphones ώστε να βοηθήσουν στην ανίχνευση ατόμων που είχαν έρθει σε επαφή με άλλα άτομα που προσβλήθηκαν από κορονοϊό, βοηθώντας τις υγειονομικές αρχές να ενεργήσουν γρήγορα για να σταματήσουν την εξάπλωσή του.

Κορονοϊός: Εφαρμογή θα παρακολουθεί εάν οι ασθενείς στη Μόσχα τηρούν την καραντίνα

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει, σύμφωνα με το Reuters, τη συλλογή δεδομένων μέσω smartphones που θα δείχνουν ποιο άτομο είχε έρθει σε στενή επαφή με τον ιό, έτσι ώστε να μπορούν οι αρχές να έλθουν σε επαφή με όσους βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η ικανότητα εντοπισμού των ατόμων που κινδυνεύουν, με μεγαλύτερη ακρίβεια, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή της καραντίνας ολόκληρων κοινοτήτων με ολέθρια οικονομικά αποτελέσματα.

Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, που ονομάζεται Πανευρωπαϊκή Ανίχνευση Εγγύτητας με Προστασία Προσωπικών Δεδομένων (PEPP-PT), βασίζεται στην επιτυχή χρήση των smartphones σε ορισμένες ασιατικές χώρες για την παρακολούθηση της εξάπλωσης του ιού και την επιβολή εντολών καραντίνας, μια μέθοδος που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι θα παραβίαζε τους αυστηρούς κανόνες προστασίας δεδομένων της ΕΕ.

Το PEPP-PT, που είναι αποτέλεσμα δουλειάς 130 ερευνητών από οκτώ χώρες, εκτιμάται ότι θα λάβει άδεια έως τις 7 Απριλίου.

Οι επιδημιολόγοι λένε ότι ο εντοπισμός των επαφών θα γίνει ένα σημαντικό όπλο για τη συγκράτηση μελλοντικών εξάρσεων του COVID-19, αφότου πρώτα η καραντίνα επιβραδύνει την ταχεία εξάπλωση του ιού.

sputniknews

thriskeftika