NemeaPress

Γ. Ψυχογιός: Οι παραγωγοί της Κορινθίας αντιμέτωποι με οικονομική κρίση. Άμεσα μέτρα στήριξης

Η Κορινθία  είναι  ένας Νομός με πολλή και σημαντική αγροτική παραγωγή, με συγκομιδή όλο το χρόνο.  Οι επιπτώσεις της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που κάνει την εμφάνισή της, είναι ήδη ορατές σε πολλούς κλάδους.

Από την πρώτη στιγμή με Ερωτήσεις και παρεμβάσεις μας στη Βουλή ζητήσαμε την εισοδηματική στήριξη και ελάφρυνση των αγροτών αλλά και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την Πολιτεία για την διάθεση της παραγωγής σε αξιοπρεπή τιμή. Δυστυχώς, σχεδόν τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει μέχρι τώρα και ο κλάδος έχει αφεθεί στη μοίρα του,με κάποιους να μην μπορούν να καλύψουν πλέον ούτε τις βιοτικές τους ανάγκες.



 

Η απαγόρευση της μετακίνησης στις λαϊκές της Αττικής – λαμβάνοντας πάντα μέτρα προστασίας – κατέστρεψε τους παραγωγούς σε όλη την Κορινθία, οι οποίοι μας έθεσαν πολλές φορές το σοβαρό αυτό ζήτημα, όπως και Δήμοι του Νομού με επιστολές τους.

Μεγάλες ποσότητες από μήλα, πρώιμα κεράσια και μούσμουλα που είναι κατεξοχήν ευαλοίωτα προιόντα είναι ήδη στα ψυγεία αδιάθετες, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απελπισία και απόγνωση για το πού θα τα διοχετεύσουν.

Το ίδιο ισχύει και για την πατάτα, την ώρα μάλιστα που γίνονται μεγάλες εισαγωγές, πολλές από τις οποίες – σύμφωνα με καταγγελίες αγροτών – ελληνοποιούνται.

Τα προβλήματα,εξάλλου, που έχει δημιουργήσει η καραντίνα στη διάθεση του κρασιού είναι τεράστια και πλήττουν μια μεγάλη και ιστορικά οινοποιητική περιοχή, όπως η Νεμέα, αλλά και όλο το Νομό. Ακόμα χειρότερα, το ΥΠΑΑΤ πριμοδοτεί τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις με νέες άδειες φύτευσης οινάμπελων, ξεχνώντας τους μικρούς καλλιεργητές και καταδικάζοντας τους σε «θάνατο», σε αντίθεση με τα αντίστοιχα προγράμματα των αμέσως προηγούμενων ετών.

Την ίδια στιγμή, η αγορά του ελαιολάδου δεν φαίνεται να ανακάμπτει εξανεμίζοντας και το εισόδημα των ελαιοκαλλιεργητών, με την κυβέρνηση να τους έχει αφήσει στο έλεος της «αγοράς» και των εμπόρων.

Η μειωμένη διάθεση αιγοπρόβειου κρέατος, διέλυσε το εισόδημα πολλών κτηνοτρόφων τόσο από τη χαμηλή τιμή πώλησης του, όσο και από τη χαμηλή τιμή του γάλακτος.

Η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί πολλούς αγρότες να εγκαταλείπουν την καλλιέργεια τους, γεμίζοντας ανασφάλεια τους υπόλοιπους.

Και ακόμα είμαστε στην αρχή της καλλιεργητικής και εμπορικής περιόδου.

Τεράστιο ρόλο σε αυτή την ανασφάλεια παίζει και η ασκούμενη πολιτική από το ΥΠΠΑΤ. Μια πολιτική που πριμοδοτεί τα μεγάλα εμπορικά ή αγροτικά συμφέροντα των λίγων και εκλεκτών της, αδιαφορώντας εγκληματικά για τους μικρομεσαίους αγρότες.

Άλλωστε, τέτοιο είναι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που ο Πρωθυπουργός δεν βρήκε μια λέξη να πει για αυτούς στην τελευταία συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

Η «καραντίνα» στις λαϊκές, έστρεψε το καταναλωτικό κοινό στα supermarket, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται αυξήσεις στις τιμές σε προϊόντα άγνωστης προέλευσης, ενώ παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες της υφ. κας Αραμπατζή, κανένας ελεγκτικός μηχανισμός των ελληνοποιήσεων δεν έχει λειτουργήσει.

Ο κος Βορίδης έσπευσε να αποζημιώσει τον ανθοκομικό κλάδο που και αυτός επλήγει, αλλά δεν δείχνει την ίδια σπουδή για την κτηνοτροφία ή τα κηπευτικά.

Μέτρα του ΠΑΑ που αφορούν, σε μεγάλο βαθμό, καλλιέργειες της Κορινθίας παρότι εξαγγέλονται, δεν προκηρύσσονται.  Το μέτρο 5.1 με τα αντιβρόχινα πανιά και τα αντιχαλαζικά δίχτυα, τα μικρά αρδευτικά, το κομφούζιο για το αμπέλι, τα βερύκοκα, τα μήλα, που θα τονώσουν τις υποδομές και ταυτόχρονα το ηθικό του αγροτικού κόσμου.

Καμία στήριξη δεν έχει δρομολογηθεί για τον τομέα του κρασιού, αλλά και για την ένταξη των αγροτών σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως οι υπόλοιποι επαγγελματίες.

Η διαφαινόμενη μείωση του τουρισμού και η μείωση του εισοδήματος εκατοντάδων χιλιάδων μισθωτών θα έχει άμεση επίπτωση στην κατανάλωση των κορινθιακών προϊόντων, μεγάλο μέρος των οποίων κατευθύνεται στην εγχώρια αγορά, ενώ οι αυξήσεις των ναύλων στις εξαγωγές θα οδηγήσει σε τελική μείωση της τιμής παραγωγού.

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω, αλλά όσων προκύψουν στην πορεία απαιτείται μια γενναία πολιτική από το ΥΠΑΑΤ και την κυβέρνηση, πράγμα που μέχρι τώρα δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Τα 150 εκ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός – χωρίς κανενός είδους άλλο μέτρο – για τον αγροτικό τομέα αντιστοιχούν σε ύφεση κάτω του 3%, όταν τα ευνοικότερα σενάρια μιλάνε για 10%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοινώσει ένα ολιστικό πρόγραμμα στήριξης του πρωτογενούς τομέα με μια σειρά θεσμικές δράσεις, με σκοπό να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της κρίσης, του οποίου η επικαιροποιημένη μορφή καταλήγει σε μια πρόβλεψη στήριξης του γεωργικού εισοδήματος της τάξης των 500 εκ. ευρώ.

Αυτά, σε συνδυασμό με την προστασία της πρώτης κατοικίας,την ένεση ρευστότητας με άτοκα καλλιεργητικά δάνεια και την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων που έγιναν εφικτά μετά την έξοδο από τα μνημόνια,θωρακίζουν τους παραγωγούς αποτρέπονταςτην εξαθλίωσή τους. Τα χρήματα αυτά, άλλωστε, είναι χρήματα του ελληνικού λαού και πρέπει να γυρίσουν σε αυτόν και όχι σε ημέτερους, ΜΜΕ και επικοινωνιακή πολιτική.

Εμείς, όπως μέχρι τώρα, θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο που διαθέτουμε σε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο, για να προχωρήσει η κυβέρνηση – έστω και τώρα – σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης που απαιτεί ο αγροτικός κόσμος για να επιβιώσει και να καλλιεργήσει.



 

Exit mobile version