Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής ο Διοικητής Τραπέζης της Ελλάδος

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία στις υπάρχουσες δύσκολες συνθήκες λόγω πανδημίας, αλλά και οι προοπτικές που διανοίγονται, εφόσον ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε η κρίση να μετατραπεί σε ευκαιρία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα στο Κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, με τον επαναδιορισθέντα Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Ιωάννη Στουρνάρα.



Ο Πρόεδρος της Βουλής παρέλαβε από τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος την Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2019-2020 και όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, παρουσιάζονται σε αυτή τρία σενάρια για την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, σύμφωνα με τα οποία η υποχώρηση του ΑΕΠ κυμαίνεται από 4,4% έως 9,4%, πάντα σε συνάρτηση με την έκβαση της υγειονομικής κρίσης σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Παραλαμβάνοντας την Έκθεση ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε:

«Ήθελα να καλωσορίσω σήμερα, στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων, τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, που επανατοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση και επαξίως πέρασε τη δοκιμασία της Βουλής και ευόρκως πλέον, μετά την ορκωμοσία του το Σάββατο, θα διαχειριστεί, για μια ακόμη εξαετία, τη σπουδαία και υπεύθυνη υπόθεση της εποπτείας του τραπεζικού συστήματος και της φροντίδας για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας μας.

Με απλά λόγια, επωμίζεται για την επόμενη εξαετία και πάλι –και είμαι βέβαιος πως θα το κάνει άριστα- τη φροντίδα για την αγοραστική δύναμη του ευρώ, προκειμένου να προφυλαχθεί η αγοραστική δύναμη του νομίσματός μας. Γιατί αυτή είναι η αποστολή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος μας παραδίδει σήμερα τη Νομισματική Έκθεση για το 2019-2020, την οποία θα στείλουμε άμεσα στα κόμματα και στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, για να ορίσουμε συζήτηση πάνω σε αυτή και είμαι βέβαιος ότι μέσα από αυτό το κείμενο, το εμπεριστατωμένο, το μελετημένο, θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς πρέπει να πάει η οικονομία μας ακόμη καλύτερα, δεδομένων και των πρόσφατων, όχι ανυπέρβλητων αλλά σοβαρών, δυσχερειών που προκάλεσαν οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία. Αν όμως δούμε τις επιπτώσεις όμως αυτές μέσα από μία “πεισματάρικη” θεώρηση μετατροπής της κρίσης σε ευκαιρία, μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση και να βγούμε ακόμη και νικητές από αυτή την περιπέτεια.

Κύριε Στουρνάρα, σας καλωσορίζω και σας εύχομαι κάθε καλό για τη δεύτερη θητεία σας για το καλό της ελληνικής οικονομίας και για το καλό της αγοραστικής δύναμης του εθνικού μας νομίσματος που είναι πλέον το ευρώ».

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος δήλωσε:

«Έχω τη χαρά και την τιμή, για μια ακόμη φορά, να σας παραδώσω την Έκθεση της Νομισματικής Πολιτικής.

Η κατάσταση περιγράφεται και στην Έκθεση ως εξής: συνεχίζει να υπάρχει αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας η οποία ανέτρεψε τις ευοίωνες συνθήκες της εθνικής οικονομίας, όπως καταγράφονταν το 2019 και το πρώτο δίμηνο του 2020, εξ’ ου και συνεχίζουμε να παρουσιάζουμε τρία σενάρια για το τι θα συμβεί φέτος και του χρόνου. Τρία σενάρια παρουσιάζει και η ΕΚΤ και οι περισσότερες εθνικές τράπεζες, ακριβώς για να δείξουν ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και ότι δεν μπορούμε να κάνουμε μόνο μια πρόβλεψη αλλά σενάρια.

Πρόκειται για ένα σενάριο ήπιο, ένα σενάριο κακό και το βασικό μας σενάριο, σύμφωνα με το οποίο πιστεύουμε είναι ότι η ύφεση στην Ελλάδα φέτος θα είναι -5,8% και του χρόνου θα έχουμε αύξηση, βεβαίως, του εθνικού προϊόντος περίπου το ίδιο, 5,4%.

Το ήπιο σενάριο προβλέπει ύφεση -4,4% για φέτος και σημαντική αύξηση βεβαίως του χρόνου και το κακό σενάριο, που εξαρτάται από αναζωπύρωση της πανδημίας ή από δυσμενέστερες επιπτώσεις από ότι πιστεύουμε για την πανδημία, είναι στο -9,4%.

Παρ’ όλ’ αυτά, παρά τις δυσμενείς αυτές προβλέψεις, η κατάσταση αρχίζει να βελτιώνεται μετά την κατάργηση του lockdown, αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα θετικά στοιχεία και στην ελληνική οικονομία αλλά και στην ευρωπαϊκή οικονομία. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα πάει ο τουρισμός τους επόμενους μήνες, αυτή είναι μια δραστηριότητα-κλειδί για το πού, τελικά, θα καθίσει η ύφεση φέτος.

Η μεγάλη διαφορά για την Ελλάδα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια είναι ότι η ΕΚΤ αγοράζει πλέον τα ομόλογα της Ελληνικής Δημοκρατίας και οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ως καλύμματα για να πάρουν χρηματοδότηση. Αυτό έχει αλλάξει πάρα πολύ τις συνθήκες. Τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων είναι στο 1,3%,  1,28%  για την ακρίβεια, παρά την κρίση, οι τράπεζες χρηματοδοτούνται από την ΕΚΤ,  η ρευστότητα πηγαίνει πολύ καλά, το ίδιο και οι καταθέσεις και αυτά τα χρήματα που δανείζονται οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ τα δανείζουμε στην ελληνική οικονομία.

Η πιστωτική επέκταση που προβλέπουμε φέτος θα είναι αρκετά σημαντική, η ακαθάριστη πιστωτική επέκταση πιστεύουμε ότι θα είναι περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ δηλαδή πολύ μεγαλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια. Ήδη, τους πρώτους μήνες του έτους καταγράφεται αρκετά σημαντική πιστωτική επέκταση.

Τα δημοσιονομικά μέτρα που η κυβέρνηση πήρε μειώνουν σημαντικά τον ρυθμό της ύφεσης. Βεβαίως θα έχουν ένα δυσμενές αποτέλεσμα στο πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού. Η εκτίμησή μας είναι ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα θα είναι στο  -2,9% του ΑΕΠ φέτος και θετικό του χρόνου. Εδώ χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί, η κυβέρνηση πήρε σημαντικά μέτρα για να στηρίξει την οικονομία και τους πληττόμενους κλάδους, θα πρέπει όμως αυτά τα μέτρα να είναι παροδικά, να μην είναι μόνιμα, ούτως ώστε να μην επιδράσουν αρνητικά στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Έχουμε προκλήσεις, έχουμε και ευκαιρίες όμως. Οι προκλήσεις είναι να αξιοποιήσουμε τα κοινοτικά κονδύλια και κυρίως αυτά που θα έχουμε από δω και στο εξής. Είμαστε κοντά σε μια σημαντική συμφωνία  που αποδεικνύει ότι οι μεγάλες κρίσεις είναι και ευκαιρίες. Πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία για τη δημιουργία ενός ταμείου ανάκαμψης, όπως λέγεται, ενός Next Generation European Union, που για την Ελλάδα αυτό θα σημάνει κονδύλια πολύ μεγαλύτερα από το ΕΣΠΑ.

Άρα λοιπόν, η σημαντικότερη μεταρρύθμιση που πρέπει να κάνουμε είναι του κράτους για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τα επόμενα χρόνια αυτά τα σημαντικά κονδύλια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να προσελκυσθούν επενδύσεις και να βελτιωθεί ο μακροπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ευκαιρία είναι όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη να κάνει ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωσή της, αυτό το ταμείο ανάκαμψης. Ήδη, παρατηρούμε μια σημαντική μεταστροφή σε χώρες όπως η Γερμανία που οφείλεται βεβαίως στην πανδημία. Επομένως, το ποτήρι συνεχίζω να το βλέπω μισογεμάτο, κύριε Πρόεδρε, παρά μισοάδειο».