Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής στην Βουλή

Την 21/7/2020, στις 13.30 στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Ελληνικής Βουλής κλήθηκαν από τον πρόεδρο της Επιτροπής κ Γ. Βλάχο, συλλογικότητες και φορείς να εκθέσουν τις απόψεις τους για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας ΥπΑΑΤ και άλλες διατάξεις».

Από όσα μπορούσε να καταλάβει κάποιος που παρακολουθούσε προσεκτικά την διαδικασία, το νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ συζητήθηκε σε τρείς συνεδριάσεις, στις 20/7/2020 η πρώτη, στις 21/7/2020 η δεύτερη με εκπροσώπους συλλογικοτήτων της Κοινωνίας των Πολιτών και φορείς, και στις 22/7/2020 η τρίτη μόνο με τα μέλη της Επιτροπής.



 

Στην συνεδρίαση της 21/7/2020 είδαμε ότι είχαν κληθεί 17 συλλογικότητες και φορείς, μεταξύ των οποίων: ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ο Σύλλογος Κτηνιάτρων, η Πανελλήνια Ένωση Γεωτεχνικών Δημ. Υπαλλήλων, το Σωματείο Υπαλλήλων ΕΛΓΟ, Φιλοζωϊκές οργανώσεις, η Κυνηγετική Ομοσπονδία, Σύλλογοι Ιχθυοκαλλιεργητών, οι Φίλοι της Φύσης, Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Μακεδονίας Θράκης, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, το ΓΕΩΤΕΕΕ και η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων.

Ένα από τα θέματα που έθεσε Σωματείο ήταν πώς θα πάρουν περισσότερα χρήματα οι Δημ. Υπάλληλοι και Υπάλληλοι ΔΕΚΟ, ενώ άλλος φορέας εστιάσθηκε μόνο στα κυρίως οικονομικά συμφέροντα των Γεωτεχνικών Δημ. Υπαλλήλων.

Η γενική εικόνα που θα σχημάτιζε ένας που παρακολουθούσε την συνεδρίαση θα μπορούσε να είναι ότι το νομοσχέδιο ΔΕΝ είναι φιλικό προς τον πολίτη, που θεωρητικά καλείται να υπηρετήσει, αλλά επιβάλλει πολυδαίδαλες διαδικασίες, που δεν είναι ικανός ένας μέσος πολίτης να καταλάβει και πολύ περισσότερο αδυνατεί να εξυπηρετήσει. Έτσι ο νομοταγής πολίτης γίνεται έρμαιο, υπήκοος & κλητήρας, των Δημοσίων Υπαλλήλων. Ως παράδειγμα θα μπορούσε να αναφερθεί ότι από τους 225 φακέλους για αδειοδότηση που υπέβαλλαν μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής στην ΔΑΟΚ Αν. Αττικής εκδόθηκαν ΜΟΝΟ 35 περίπου άδειες στα προηγούμενα οκτώ (8) χρόνια! …

Σχεδόν πουθενά ΔΕΝ υπάρχει συμμετοχή των θεωρητικά εξυπηρετούμενων πολιτών, και ΔΕΝ προβλέπονται μέσα στις δαιδαλώδης διαδικασίες κάποια αρχή της εξουσίας, που θα μπορούσε να βρει το «δίκαιό» του ο έλληνας πολίτης.

Πρόνοια για Υπουργικές Αποφάσεις, Ερμηνευτικές Εγκυκλίους και Διευκρινιστικές Ερωτήσεις απλά θωρακίζουν ένα σύστημα που μοιάζει να συμπεριφέρεται «τερατωδώς» προς τους κατ’ ευφημισμό δρώντες με μεγάλες αβεβαιότητες (επιχειρηματίες) και προς τους παραγωγούς πραγματικού πλούτου (αγρότες) …

Είναι περίεργο ότι ενώ στην Αττική προβλέπονται να δημιουργηθούν ένδεκα (11) Επιχειρηματικά Πάρκα, ΔΕΝ προβλέπονται πουθενά Κτηνοτροφικά Πάρκα για την παραγωγή πραγματικού πλούτου και διατροφικής αυτάρκειας του πληθυσμού.

Από όσα σημαντικά ακούστηκα στην συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου της Ελληνικής Βουλής αξίζει να καταγραφεί η ακριβής & συνεπής τρίλεπτη εισήγηση της κας Μάγδας Κοντογιάννη, Κτηνοτρόφου, από τους γηγενείς Αρβανίτες του Μενιδιού, γραμματέως του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής. Ανάμεσα σε όσα είπε η κα Μάγδα Κοντογιάννη ήταν:

  1. Όπως όλοι οι οργανωμένοι κτηνοτρόφοι συμφωνούμε με τις προτάσεις του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων. Εμείς μαζί με όσα είπαν οι πανελλήνιες δομές μας, θέλουμε να επισημάνουμε τα ειδικά προβλήματα της «περιαστικής κτηνοτροφίας» μόνο.
  2. Κάποτε στην δεκαετία του 1960, ήμασταν και εμείς οι γηγενείς κτηνοτρόφοι της Αττικής όπως όλοι οι κτηνοτρόφοι της Ελλάδος. Σήμερα, μετά την επιθετική επέκταση των ρυμοτομικών σχεδίων γύρω από την μεγάλη μοναδική πρωτεύουσα στον κόσμου που έχει πάνω από τον μισό πληθυσμό του κράτους, βρεθήκαμε, χωρίς να κάνουμε τίποτε, περικυκλωμένοι από βίλες πλουσίων, από μεζονέτες μεσοαστών και από πολυκατοικίες. Αλλά όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας όταν αγόραζαν και όταν έβγαζαν άδειες οικοδόμησης ήμασταν εμείς εκεί. Μας βρήκαν εκεί. Και τώρα λένε ότι ενοχλούνται, από τις παλαιότερες επιλογές τους.
  3. Πρέπει να ληφθεί πρόνοια να παραμείνουν οι επαγγελματίες κτηνοτρόφοι, παραγωγοί πραγματικού πλούτου, με όποια δυναμικότητα είχαν τον Μάρ 2012, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρώσουν την επαγγελματική τους ζωή. Ή εναλλακτικά εφ’ όσον ικανοποιηθούν οι συνθήκες να ενισχυθούν για την μετεγκατάσταση στον ίδιο Δήμο. ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. Υπάρχει το άρθρο 4, που πρέπει να προβλέπει όχι απλά αποζημίωση του υπάρχοντος βουστασίου, αλλά ανάληψη του κόστους μετεγκατάστασης από όσους θέλουν την μετακίνηση των παλαιών στάβλων και βουστασίων ή από την τοπική αυτοδιοίκηση ή από το κράτος.
  4. Στο άρθρο 16, πρέπει να διορθωθεί στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο και να εξασφαλισθεί ότι θα προβλέπονται Κτηνοτροφικές Μονάδες Καινοτομίας (ΚΤΗ.ΜΟ.Κ.) μέσα στον αστικό ιστό, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα, καθώς και λειτουργία City Farm, όπως σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ίσως κάποιες από τις υφιστάμενες το 2012 παραδοσιακές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, που αποτελούν κομμάτι της παράδοσης και της ταυτότητας μιας περιοχής να μπορούν να γίνουν, με εξειδικευμένες χρηματοδοτήσεις, City Farm. Τις έχει ανάγκη ο τόπος και η ιστορία, αλλά είναι απαραίτητες σήμερα. Άλλωστε προβλέπεται η λειτουργία Ιππικών Ομίλων μέσα στον αστικό ιστό. Απλά είναι λίγο διαφορετικά ζώα, με τις ίδιες ακριβώς λειτουργίες, αλλά διαφορετικούς ιδιοκτήτες …
  5. Θεωρούμε μη αποδεκτό τον αποκλεισμό μας από δυνατότητα ένστασης και έφεσης ως θιγόμενων πολιτών, όπως θέλει να επιβάλει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Σας παρακαλούμε μην μας αφήνετε στο έλεος των Δημοσίων Υπαλλήλων. Έχουν άλλες προτεραιότητες, Έχουμε πολύ άσχημη εμπειρία. Είμαστε μόνοι με τα ζωντανά μας, που μας κρατάν κοντά τους 365 μέρες το χρόνο, ενάντια σε μια τεράστια γραφειοκρατία. ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Και ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής κ Γ. Βλάχος απλά διεύθυνε τις εργασίες της Επιτροπής, στην εισήγηση της κας Μάγδας Κοντογιάννη, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥ, από γηγενείς Αρβανίτες & Βλάχους του Μενιδιού, με στάβλο από το 1966 στην τοποθεσία «Βουστάσιο Κοντογιάννη» (google maps), έκανε πολλά θετικά σχόλια, υπερθεματίζοντας την αδικία που υπέστησαν οι γηγενείς κάτοικοι της υπαίθρου της Αττικής από την ισχυρή οικοπεδοποίηση και την βίαιη αλλαγή χρήσεων γης, ακόμα και την βίαιη αλλαγή του τρόπου ζωής τους. Άλλωστε είναι σχεδόν αδύνατο να κάνεις οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα έχοντας να αντιπαλέψεις τα «650€/τμ» των τσιμεντοποιητών …

Η πολύ σημαντική διαδικασία ακρόασης συλλογικοτήτων και φορέων έκλεισε με ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες βουλευτές, όπου άξιζαν εύστοχες οι ερωτήσεις της πρώην Υφυπουργού, βουλευτού κας Ολυμπίας Τελιγιορίδου, η οποία εστιάσθηκε στην ανάγκη κάλυψης του κόστους μετεγκατάστασης από την πολιτεία για υφιστάμενες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Με λύπη διακρίναμε ότι ακόμα και η ελληνική γλώσσα ΔΕΝ είναι επαρκής για να περιγράψει τις ιδιοτροπίες των διαδικασιών και ερμηνειών των νομοθετημάτων. Μια λέξη, πχ «δυναμικότητα» μπορεί να ερμηνευθεί από κάποιους ως «δύναμις» και να αλλάξει πλήρως την ζωή επαγγελματιών, απλά και μόνο επειδή έτσι την ερμήνευσε περιστασιακά κάποιος μια συγκεκριμένη μέρα … Τελικά οι πολίτες τυλίγονται κυριολεκτικά σε μια κόλλα χαρτί από τους κατέχοντες ή υπεξαιρούντες την εξουσία …

Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η εισήγηση της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, που την εκπροσώπησε ο κ Γιάννης Κοντογιάννης, Κτηνοτρόφος από την Αττική, ενώ για όσους θέλουν ακριβώς ότι ειπώθηκε θα μπορούσαν να ανατρέξουν στα πρακτικά της Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της 21/7/2020.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Αγρονέα