Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Σκληρά μέτρα εντοπισμού και περιορισμού της κυκλοφορίας αν ενταθεί η πανδημία

Όλες οι μεγάλες επενδύσεις συνεχίζονται κανονικά, δεν έχει σταματήσει καμία, ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προαναγγέλλοντας θετικές εξελίξεις στο πεδίο των επενδύσεων εντός της ημέρας.

Ο υπουργός γνωστοποίησε παράλληλα πως «καμία επένδυση δεν σταμάτησε λόγω κορωνοϊού» και πρόσθεσε ακόμη ότι «προχωράνε ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ και για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Θεσπρωτίας και Καβάλας». Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε, ωστόσο, ότι «υπάρχει αναβολή εγκαινίων για επενδύσεις από την Κίνα γιατί τα ταξίδια από την Κίνα στην Ευρώπη έχουν σταματήσει».



 

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Υπουργός Ανάπτυξης σχολίασε πως «από εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πριν από τρεις εβδομάδες ότι δεν ανοίγουμε την οικονομία γρηγορότερα, τώρα που αυξάνονται τα κρούσματα ρωτάνε γιατί δεν κλείσαμε την οικονομία γρηγορότερα. Δεν τους πιάνεις πουθενά».

Αντίθετα, ο ίδιος υπογράμμισε πως «ο κορωνοϊός έχει παγκόσμια έξαρση, και δυστυχώς πανευρωπαϊκή έξαρση, πάλι τηρουμένων των αναλογιών στο 2ο κύμα η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα και σε κρούσματα και ευτυχώς, και στους θανάτους».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυστηρότερων μέτρων, δηλώνοντας πως «θα μπορούσε η κυβέρνηση να υιοθετήσει πιο σκληρά μετρά εντοπισμού και περιορισμού της κυκλοφορίας αν η πανδημία βρεθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά καθολική καραντίνα αποκλείεται».

Ερωτηθείς για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως «στην πρώτη σύσκεψη που έγινε, την Τετάρτη, στόχος ήταν ένα πρώτο σκιαγράφημα των προτάσεων που θα γίνουν, μέχρι τέλος Αυγούστου, στην Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου Ανάκαμψης».

«Το μεγαλύτερο ρεκόρ σε πραγματικές πληρωμές κοινοτικών κονδυλίων έφτανε στο μέγιστο στα 5 δισ. ευρώ. πρέπει να το διπλασιάσουμε, περίπου στα 10 δισ. Ευρώ» επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης και κατέληξε «θα πρέπει να αποκτήσουμε τις ταχύτητες εκείνες και τους μηχανισμούς για να διπλασιάσουμε την απόδοση στην απορρόφηση. Δεν είναι τόσο εύκολο ούτε τόσο αυτονόητο, αλλά γι’ αυτό έγινε ο ανασχηματισμός».