Οι Έλληνες, είτε ανήκουν σε πόλεις-κράτη είτε είναι διχασμένοι για χίλιους λόγους και μύρια χίλια κύματα, πάντα στη δύσκολη στιγμή είναι Ένα, μια Δύναμη, μια ψυχή και καταφέρνουν το αδύνατο, το απίθανο, το ακατόρθωτο.
Τελικά πόσο ευλογία είναι που είμαστε Έλληνες!
Γυρίζουμε 2500 χρόνια πίσω στο παρελθόν, στις 22 Σεπτεμβρίου του 480 π.χ. η ναυμαχία της Σαλαμίνος, τότε που ο ελληνικός στόλος του πολυμήχανου Θεμιστοκλή αυτής της εξέχουσας πολιτικής και στρατιωτικής προσωπικότητας της εποχής, ο Θεμιστοκλής αποκωδικοποιεί σωστά τον χρησμό που έλαβε από το Μαντείο των Δελφών: <<Να σώσεις τον εαυτό σου πίσω από ξύλινα τείχη>> και κατάφερε να πείσει όλους να κατασκευαστούν πολεμικά πλοία.
Τα επόμενα γεγονότα επιβεβαίωσαν την ορθότητα του Θεμιστοκλή, η Έλληνες δεν είχαν καμία αμφιβολία ότι ο Ξέρξης ετοιμαζόταν να κατακτήσει την Ελλάδα και εν συνεχεία την Ευρώπη.
Κι αν ακούγεται βαρύ ότι η Ευρώπη οφείλει την ύπαρξη της με την σημερινή της μορφή στους Έλληνες του 480 π.χ., δεν είναι διόλου αμφισβητήσιμο. Πράγματι, η περσική αυτοκρατορία, από το 490 π.χ., προσπαθούσε να διεισδύσει στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Τον δρόμο τούς τον έκοψε ο Μιλτιάδης και οι γενναίοι Έλληνες στον Μαραθώνα.
Όμως το όνειρο δεν τους το έκοψε. Δέκα χρόνια αργότερα, οι Πέρσες δεν εγκατέλειψαν τα σχέδια τους να κατακτήσουν την Ευρώπη και συγκέντρωσαν έναν στρατό που έγινε ο πιο πολυάριθμος σε ολόκληρη την ιστορία του Αρχαίου Κόσμου. Για να τον κάνει πιο ευκίνητο, ο Πέρσης βασιλιάς διέταξε να χτιστεί ένα κανάλι σε όλοι την χερσόνησο του Άθω, να χτίσει μια γέφυρα απέναντι από το Στενό του Ελλήσποντου και στη συνέχεια να χτιστεί μια άλλη στον ποταμό Στρυμόνα.
Στα έμπειρα μάτια των Ελλήνων ήταν φανερό δεν είχαν αμφιβολία ότι ο Ξέρξης θα επιτεθεί από την θάλασσα.
Χρειάστηκαν 12 ώρες μάχης για να καταφέρουν το αδύνατο στην αρχαία ιστορία.
Εάν οι Έλληνες είχαν ηττηθεί, θα ήταν αδύνατο να σταματούσε η εισβολή των περσικών στρατευμάτων στην Ευρώπη και η ευρωπαϊκή ήπειρος θα είχε γίνει μέρος της περσικής αυτοκρατορίας, θα μπορούσε κάλλιστα να ονομάζονταν σήμερα Δυτική Ασία.
Ο Ελληνικός πολιτισμός όπως και ο Ρωμαϊκός πολιτισμός – θα είχε τελειώσει.
Σημειωτέον ότι ο Ηρόδοτος, ένας από τους σημαντικότερους αρχαίους Έλληνες ιστορικούς, έδωσε στον αγώνα των Ελλήνων ενάντια στους Πέρσες, έναν
Ιδεολογικό χρωματισμό. Το είδε ως <<πόλεμο δύο συστημάτων>>. Από τη μία, υπήρχε η Ευρώπη, που αγωνιζόταν για <<ελευθερία και δημοκρατία>> – τελικά, εκείνη τη περίοδο γεννήθηκε η <<Αττική δημοκρατία>>, το λίκνο της δημοκρατικής Ευρώπης της εποχής μας.
ο Ηρόδοτος διαίρεσε τον κόσμο σε δυο αντίθετα συστήματα: την Ασία έναντι στην Ευρώπη , την ελευθερία ενάντια στη δουλεία.
Όμως οι Έλληνες, πάντα υπέρμαχοι της ελευθερίας, έδωσαν στην Ευρώπη την ευκαιρία να παραμείνει ελεύθερη και μετά από 2500 χρόνια να συζητά, αν το Αιγαίο ανήκε στους Πέρσες οι Ευρωπαίοι δεν θα συζητούσαν σήμερα.
Καλό θα είναι να ξανασκεφτούν οι αρχηγοί των Ευρωπαϊκών κρατών σε ποιον ανήκει δικαιωματικά ιστορικά αλλά και με διεθνή συνθήκες το Αιγαίο, αλλά και ποιος είναι αυτός που 2500 χρόνια τους εξασφαλίζει την ύπαρξη τους. Σίγουρα δεν είναι οι Τούρκοι.
Τίποτα δεν υπάρχει που να μας κάνει να ανησυχούμε.
Ό,τι κι αν νομίζουν ότι μοιράζουν, η ζωή έχει τη δική της γνώμη. Ας απολαύσουμε τον ήλιο μας, τη θάλασσα μας, τη χώρα μας, ας γελάσουμε έτσι όπως οι Έλληνες ξέρουμε όλοι μαζί ενωμένοι στους έσχατους και εξόριστους καιρούς μας.
Ιωακείμ Κ. Γάζαρης
Yakim
Πηγή: yakimusicart