Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα μέτρα στην Αττική: Συναθροίσεις έως 9 άτομα, τέλος οι συναυλίες, 20 άτομα σε γάμους, βαφτίσεις και κηδείες

Ανησυχία επικρατεί για την «έκρηξη» του αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική, που βρίσκεται σε «πορτοκαλί» συναγερμό. Χθες Κυριακή 20/9 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 170 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 33 συνδέονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15142, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.



 

2591 (17.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6348 (41.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

78 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 24 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 70.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 177 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 7 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 338 θανάτους συνολικά στη χώρα. 126 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Νέα μέτρα στην Αττική από σήμερα
Σε τροχιά νέων πρόσθετων μέτρων μπαίνει από σήμερα η Αττική ώστε να μπει ένα «φρένο» στην σοβαρή αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες μέρες.

Συγκεκριμένα, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Αρ. Φύλλου 4019) η κοινή υπουργική απόφαση για την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων προστασίας από τη διασπορά του κορονοϊού COVID-19 στην περιφέρεια Αττικής που έχουν ισχύ από σήμερα 21 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου 2020.

Σύμφωνα με την απόφαση, σε κάθε είδους χώρους εργασίας, δημόσιους και ιδιωτικούς, επιβάλλεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας και τίθεται ανώτατο όριο 9 συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση ή συνάθροιση, ανεξαρτήτως του αν αυτή πραγματοποιείται σε ιδιωτικούς ή δημόσιους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους.

Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τη λειτουργία θερινών κινηματογράφων και θεάτρων και τη διεξαγωγή λοιπών παραστατικών τεχνών σε ανοικτούς χώρους υπάρχει παρακάτω ειδική αναφορά ενώ ειδικά σε γάμους, βαπτίσεις, κηδείες, καθώς και τις συνδεόμενες με τις τελετές αυτές δεξιώσεις ή άλλες εκδηλώσεις τίθεται ανώτατο όριο 20 συμμετεχόντων.

Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλονται κυρώσεις. Στα φυσικά πρόσωπα που παρακολουθούν εκδηλώσεις ή συμμετέχουν σε αυτές, κατά περίπτωση, επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ και στις επιχειρήσεις (και φυσικά πρόσωπα) που διοργανώνουν τις εκδηλώσεις επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από 3.000 μέχρι 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημερολογιακές ημέρες.

Κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος
Η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος απαγορεύεται από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 7:00 π.μ. της επόμενης ημέρας και ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα των επιχειρήσεων είναι 6 άτομα.

Η απαγόρευση λειτουργίας μετά τις 12 τη νύχτα καταλαμβάνει τις δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης/ΚΑΔ 56.10, παροχής ποτών/ΚΑΔ 56.30 και τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)/ΚΑΔ 56.21 συμπεριλαμβανομένων και των οκταψήφιων αριθμών αυτών, καθώς και εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.11.03 και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.19.01.

Επιτρέπεται, για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μόνο η διανομή προϊόντων (delivery) και η υπηρεσία drive-thru και εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών από το σύνολο των καταστημάτων που ασκούν τις δραστηριότητες που καταλαμβάνονται από τους ΚΑΔ της απόφασης και σημειώνεται ότι στην απόφαση περιλαμβάνονται και οι όμοιες δραστηριότητες που παρέχονται εντός των τουριστικών καταλυμάτων.

Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται στις επιχειρήσεις διοικητικό πρόστιμο από 1.500 ευρώ μέχρι 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από 3 μέχρι 20 ημερολογιακές ημέρες ανάλογα με την παράβαση και στα φυσικά πρόσωπα διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Τι ισχύει για σινεμά, θέατρα, συναυλίες και λαϊκές αγορές
Προσωρινή αναστολή πραγματοποίησης συναυλιών και λειτουργίας χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων

Αναστέλλεται η πραγματοποίηση συναυλιών σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους, καθώς και η λειτουργία χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων.

Στις επιχειρήσεις ή τα φυσικά πρόσωπα που διοργανώνουν συναυλίες ή εκμεταλλεύονται χειμερινούς κινηματογράφους και θέατρα επιβάλλεται για κάθε παράβαση του παρόντος διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Κανόνες λειτουργίας θερινών κινηματογράφων, θεάτρων, και διεξαγωγής λοιπών παραστατικών τεχνών σε ανοικτούς χώρους
Κατά τη λειτουργία των θερινών κινηματογράφων και θεάτρων, καθώς και κατά τη διεξαγωγή λοιπών παραστατικών τεχνών σε ανοικτούς χώρους τηρούνται οι ακόλουθοι κανόνες:

Το προσωπικό και οι θεατές, τόσο κατά την προσέλευση και αποχώρηση όσο και κατά τη διάρκεια της προβολής ή παράστασης, υποχρεούνται στη χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.
Διασφαλίζεται η δημιουργία κενού χώρου ή κενής θέσης ανά 2 καθήμενους, κατά τρόπον ώστε η πληρότητα να μην υπερβαίνει το 60%.
Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται στην επιχείρηση διοικητικό πρόστιμο από 3.000 έως 5000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημερολογιακές ημέρες.

Σε περίπτωση παράβασης από το προσωπικό, επιβάλλεται στην επιχείρηση για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ και σε περίπτωση παράβασης από τους θεατές, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Κανόνες λειτουργίας λαϊκών αγορών

Οι λαϊκές αγορές θα λειτουργούν ως ακολούθως:

Οι πωλητές και οι καταναλωτές υποχρεούνται στη χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.
Σε κάθε λαϊκή αγορά από τους πωλητές που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, σύμφωνα με την άδειά τους, συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό 50%, ανά κατηγορία πωλητών (παραγωγούς και επαγγελματίες αντιστοίχως).
Οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών δημοσιοποιούν πίνακα με τους συμμετέχοντες, κάθε φορά, πωλητές (παραγωγούς και επαγγελματίες) στις λαϊκές αγορές ευθύνης τους.
Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε 3 μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.
Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλονται τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα και αναστολή δραστηριότητας της λαϊκής αγοράς.

Μέτρα προστασίας σε χώρους εργασίας
Σε κάθε είδους χώρους εργασίας, δημόσιους και ιδιωτικούς, επιβάλλεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας. Εξαιρούνται μόνο όσοι εργάζονται σε ατομικό χώρο, χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου και σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Επίσης, από την υποχρέωση χρήσης μάσκας, εξαιρούνται τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων, και τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών.

Η εξυπηρέτηση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενου ραντεβού και δύναται να πραγματοποιείται μέχρι τις 16:00 για όσες υπηρεσίες λήγει μέχρι τις 15:00 σύμφωνα με τις γενικώς ισχύουσες διατάξεις.

Προσωρινή αναστολή λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων
Αναστέλλεται η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τις ακόλουθες δραστηριότητες και υπό την προϋπόθεση ότι προσφέρεται ζωντανή μουσική:

(α) Υπηρεσίες μπαρ που παρέχονται από χορευτικό κέντρο (ΚΑΔ 56301001).

(β) Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-καμπαρέ ή νάιτ κλαμπ (ΚΑΔ 56301009).

(γ) Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-καφωδείο (ΚΑΔ 56301010).

(δ) Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-μπουάτ (ΚΑΔ 56301011).

(ε) Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-ντισκοτέκ (ΚΑΔ 56301012) και

(στ) Υπηρεσίες αιθουσών συναυλιών (ΚΑΔ 90041009).

Η αναστολή της λειτουργίας των παραπάνω επιχειρήσεων δεν καταλαμβάνει τη διενέργεια εργασιών χωρίς την παρουσία κοινού και για κάθε σχετική παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Πώς λειτουργεί από σήμερα το Δημόσιο
Νέα μέτρα και ρυθμίσεις τίθενται σε ισχύ από σήμερα στο Δημόσιο και ειδικά στις υπηρεσίες που εδρεύουν στην περιφέρεια Αττικής, με σκοπό την προστασία των υπαλλήλων και τον περιορισμό διασποράς του κορoνοϊού.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εσωτερικών, προβλέπεται ότι από σήμερα έως και τις 4 Νοεμβρίου το 40% του προσωπικού του δημοσίου τομέα, φορέων του δημοσίου και των ΟΤΑ, με έδρα την περιφέρεια Αττικής, θα πρέπει να παρέχει εξ αποστάσεως εργασία.

Καθίσταται υποχρεωτική η επαναφορά σε ισχύ των τριών ωραρίων προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων (07:00-15.00, 08.00 -16.00 και 09.00 -17.00) ή ακόμα και η παροχή εργασίας σε βάρδιες, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η εξυπηρέτηση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενου ραντεβού και δύναται να πραγματοποιείται μέχρι τις 16:00 για όσες υπηρεσίες λήγει μέχρι τις 15:00 σύμφωνα με τις γενικώς ισχύουσες διατάξεις.

Σε κάθε είδους χώρους εργασίας, επιβάλλεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.

Επίσης, με την εγκύκλιο επανακαθορίζονται οι ομάδες αυξημένου κινδύνου με βάση σχετική ΚΥΑ της 17ης Σεπτεμβρίου. Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυτές (περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο που επισυνάπτεται) δικαιούνται ειδική άδεια απουσίας και παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως. Η ειδική άδεια απουσίας χορηγείται πλέον μόνο με ιατρική γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού που εκδίδεται κατόπιν παραπεμπτικού εγγράφου της Υπηρεσίας.

Προβλέπονται εναλλακτικές διευκολύνσεις για υπαλλήλους γονείς με τέκνα που υπάγονται τα ίδια στις περιπτώσεις, για τις οποίες η Ειδική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας έχει συστήσει μακροχρόνια αποχή από το σχολείο και χρήση τηλε-εκπαίδευσης.

Οι εναλλακτικές διευκολύνσεις είναι: α) Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι δυνατό με βάση τα καθήκοντα που ασκεί ο/η υπάλληλος. β) Παροχή εργασίας κατά πλήρες ωράριο σε διαφορετικό χρόνο από το προβλεπόμενο ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας, σε κάθε περίπτωση όμως για τις Υπηρεσίες που λειτουργούν με το παγίως προβλεπόμενο ωράριο των δημοσίων υπηρεσιών από τις 07:00 και μετά και το αργότερο μέχρι τις 22.00, εφόσον η συγκεκριμένη υπηρεσία στην οποία υπηρετεί ο υπάλληλος δεν λειτουργεί σε 24ώρη βάση.

γ) Παροχή εργασίας με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως. Υπενθυμίζεται ότι οι υπάλληλοι που κάνουν χρήση της εν λόγω διευκόλυνσης θα πρέπει να αναπληρώσουν τον χρόνο που δεν παρείχαν εργασία.