Νέος Πτωχευτικός: Χωρίς όριο ο πλειστηριασμός περιουσιακών στοιχείων εταιρειών
Ελεύθερη πτώση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων που πτωχεύουν προβλέπει ο νέος πτωχευτικός κώδικας, προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταβίβασή τους στο πλαίσιο του πλειστηριασμού.
Σύμφωνα με το mononews.gr o νέος πτωχευτικός κώδικας, όπως σημείωσε χθες στην τοποθέτησή του σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Capital Link ο Ειδικός Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους, κ. Φώτης Κουρμούσης, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι κ. Στάθης Ποταμίτης διευθύνων εταίρος στη δικηγορική εταιρεία Ποταμίτης Βεκρής που είχε ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου, ο δικηγόρος, Δρ. Νομικής κ. Αλέξανδρος Ρόκας από την ομώνυμη δικηγορική εταιρεία, ο κ. Αλέξανδρος Μεταλλινός από τη δικηγορική εταιρεία Καρατζάς & Συνεργάτες και ο Εφέτης Αθηνών Βασίλης Πορτοκάλλης.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νέος πτωχευτικό κώδικας, ο καθορισμός της τιμής ρευστοποίησης θα γίνεται με βάση τις συνθήκες της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων μιας επιχείρησης στο πλαίσιο της πτώχευσης θα γίνεται με βάση την εμπορική τιμή, η οποία θα ορίζεται από ανεξάρτητο εκτιμητή. Η αλλαγή που επέρχεται είναι ότι στην περίπτωση που αυτή δεν επιτευχθεί, θα ακολουθεί ρευστοποίηση στα τρία τέταρτα της εμπορικής τιμής.
Ο πλειστηριασμός σε περίπτωση που δεν βρεθεί αγοραστής θα επαναλαμβάνεται στο μισό της αρχικής τιμής, ενώ εφόσον δεν επιτευχθεί η πώληση μετά και τον τρίτο πλειστηριασμό, το περιουσιακό στοιχείο θα μπορεί να ρευστοποιείται ελεύθερα, δηλαδή χωρίς κατώτατο όριο στην τιμή. «Η ταχύτητα είναι το παν» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μεταλλινός από τη δικηγορική εταιρεία Καρατζάς υπογραμμίζοντας ότι «η ρευστοποίηση θα πρέπει να ξεκινά όσο το δυνατόν πιο σύντομα και η τιμή να καθορίζεται από την αγορά», προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης απαξίωση της επιχείρησης.
Η επιτάχυνση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης και ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων μιας επιχείρησης αποτελεί και το κλειδί προκειμένου η οικονομία να απαλλαγεί από τις επιχειρήσεις zombie, που νοθεύουν τον ανταγωνισμό σε βάρος των υγιών επιχειρήσεων.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Ποταμίτης υπογράμμισε ότι ο Πτωχευτικός Κώδικας του 2007 ήταν ανεπαρκής για να αντιμετωπίσει τα αυξημένα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας. Ενδεικτικό αυτής της ανεπάρκειας είναι το γεγονός ότι οι εταιρείες που έχουν καταφύγει στο μηχανισμό της πτώχευσης δεν ξεπερνούν τις 200. Ο νέος πτωχευτικός κώδικας αποτελεί όπως επεσήμανε ένα ενιαίο και συνεκτικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής αδυναμίας ιδιωτών, καλύπτοντας τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα, ενώ περιλαμβάνει διαδικασίες τόσο για την πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση της αφερεγγυότητας. Ο κ. Ρόκκας από την ομώνυμη δικηγορική εταιρεία, αναφέρθηκε στην δυνατότητα που εισάγει ο νέος για την εκκίνηση της διαδικασίας εξυγίανσης με πρωτοβουλία των πιστωτών, εφόσον ο οφειλέτης βρίσκεται σε παύση πληρωμών. Πρόκειται για αλλαγή στο ισχύον πλαίσιο, αναβαθμίζοντας το ρόλο των πιστωτών στη διαδικασία εξυγίανσης επιχειρήσεων που εντάσσεται πλέον στο ενιαίο πλαίσιο.