Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Λακωνία

Τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών, όπως και άλλα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Λακωνίας, αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στην σύσκεψη εργασίας που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης είχε με παράγοντες της Π.Ε. Λακωνίας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Σπάρτη, την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, στην οποία συνοδευόταν από τον λακωνικής καταγωγής γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιώργο Στρατάκο.



 

Υποδεχόμενος τον υπουργό στο Διοικητήριο της Π.Ε., στην Σπάρτη, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης τον ευχαρίστησε για την συχνή παρουσία του στο νομό, αλλά και για την καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και υπουργείου, θέτοντάς του στη συνέχεια το μεγάλο πρόβλημα που πλήττει τους ελαιοπαραγωγούς λόγω χαμηλής τιμής του ελαιολάδου και της ελιάς Καλαμών.

Ειδικότερα για τις ελιές Καλαμών, ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι οι προσφερόμενες τιμές δεν καλύπτουν πια ούτε το κόστος καλλιέργειας του προϊόντος, οδηγώντας τους παραγωγούς στην απόγνωση.

Αποκρινόμενος ο υπουργός ενημέρωσε ότι μετά την εξαγγελία για γενναία ενίσχυση της ελαιοπαραγωγής με συνολικό ποσό ύψους 126.000.000 ευρώ, κονδύλι για το οποίο αναμένεται το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει εισηγηθεί τη λήψη μέτρου για την ενίσχυση των παραγωγών της ελιάς Καλαμών, λόγω των επιπτώσεων στη ζήτηση και στην πτώση της τιμής από τον covid-19 και σύντομα θα υπάρξουν νέα και εξελίξεις.

Στη σύσκεψη εργασίας που ακολούθησε, συμμετείχαν επίσης ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Εγγείων Βελτιώσεων Νίκωνας Τζινιέρης, η εντεταλμένη για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821 περιφερειακή σύμβουλος Μαργαρίτα Σπυριδάκου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λακωνίας Γιώργος Κατσιμαλής, οι Τμηματάρχες της ΔΑΟΚ Γιώργος Μπουραζάνης -με την ιδιότητητά του και ως πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Λακωνίας- και Ηλίας Στρατηγάκος, ο υπεύθυνος δακοκτονίας γεωπόνος Γιάννης Ράλλης, καθώς και ο πρόεδρος της Ν.Ε. Λακωνίας του ΤΕΕ Πολυζώης Κουρκούλης.

Μεταξύ των υπολοίπων ζητημάτων που αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης, για τα οποία μάλιστα παραδόθηκε γραπτό υπόμνημα στον υπουργό, περιλαμβάνονται:

  • Η προοπτική συνεργασίας για την ένταξη μελέτης σχετικά με τους υδατικούς πόρους της περιοχής των Μολάων και της Νεαπόλεως, καθώς πρόκειται για περιοχές με έντονη γεωργική παραγωγή, που όμως λόγω υπεραντλήσεων, αλλά και γεωλογικού υποβάθρου έχουν μειωμένο υπόγειο υδατικό δυναμικό και μάλιστα με έντονο το φαινόμενο της υφαλμύρωσης.
  • Η επανεμφάνιση του καταρροϊκού πυρετού στο νομό Λακωνίας και τις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να μην επεκταθεί.
  • Η αναγκαιότητα αναδιαρθρώσεων καλλιεργειών, που απαιτεί χρηματοδοτικά εργαλεία και ελκυστική επιδότηση, προκειμένου να ευοδωθεί.
  • Η έμφαση στις δενδρώδεις καλλιέργειες (της Λακωνίας), που έχουν υποστεί ισχυρό ανταγωνισμό από άλλα -μη ευρωπαϊκά- κράτη στο πλαίσιο προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας, με δεδομένο τον προσανατολισμό της Ε.Ε. προς τις βιολογικές καλλιέργειες.
  • Η ανησυχία για τον αλευρώδη, την ξυλέλα, αλλά και για την αύξηση των τρωκτικών και των αγριόχοιρων.
  • Η εξέταση ενδεχόμενης δημιουργίας Επαγγελματικής Σχολής του υπουργείου, με θέμα τη μελισσοκομία και τα αρωματικά φυτά, στο πρώην ΚΕΓΕ Γυθείου σε συνδυασμό με τη δημιουργία μελισσοκομικού πάρκου αρωματικών φυτών σε περιοχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης.
  • Η αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού της διαδικασίας της δακοκτονίας ώστε να είναι πιο αποτελεσματική.
  • Ζητήματα που αφορούν την απασχόληση των εργατών γης και στο ασφαλιστικό σύστημα που την διέπει.
  • Η δυνατότητα μεσολάβησης του υπουργείου για την επίσπευση της διαδικασίας των αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών και την απλούστευση της τακτοποίησης αυθαίρετων αγροτοκτηνοτροφικών κατασκευών, εντός αγροτικών εκτάσεων.

Ο υπουργός δεσμεύθηκε για τη συνέχιση της γόνιμης  συνεργασίας του υπουργείου και Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε όλα τα επίπεδα, με προτεραιότητα τις εγγειοβελτιωτικές υποδομές, όσο και τις στρατηγικές προώθησης των αγροτικών προϊόντων στη διεθνή αγορά.