NemeaPress

Έρχεται η “Πανεπιστημιακή Αστυνομία”: Τι προβλέπει το σχέδιο προστασίας των Πανεπιστημίων

Ιδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας αποφασίστηκε στην τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους πρυτάνεις.

Πανεπιστημιακή… αστυνομία, ένα αυτόνομο σώμα, που θα λειτουργεί υπό την (ιεραρχική) σκέπη της Πρυτανείας και την (υπηρεσιακή) συνδρομή της Αστυνομίας. Η ίδρυση του νέου σώματος αποφασίστηκε στην τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους πρυτάνεις και την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, με αφορμή την ανατριχιαστική επίθεση διαπόμπευσης του πρύτανη του οικονομικού πανεπιστημίου Δημήτρη Μπουραντώνη.



Το προσωπικό του νέου σώματος, που ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί που θα ανήκει υπηρεσιακά και οργανικά, θα έχει έδρα εσωτερικά των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Θα ακολουθήσει ειδική εκπαίδευση για τον τρόπο χειρισμού εγκληματικών-παραβατικών συμπεριφορών εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Όταν εντοπίζεται περιστατικό εγκληματικής συμπεριφοράς θα υπάρχει άμεση επικοινωνία με τις πρυτανικές αρχές και όταν απαιτείται θα ζητείται η συνδρομή της Αστυνομίας.

Ολοκληρωμένο σχέδιο καταθέτει ο Χρυσοχοΐδης
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ανέφερε πως σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την ακαδημαϊκή κοινότητα θα καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των Πανεπιστημίων. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου προβλέπεται η παρουσία 100-150 ατόμων του συγκεκριμένου σώματος ασφάλειας του ιδρύματος, περίπου 50 στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, και αντίστοιχος αριθμός που θα βαίνει μειούμενος σε κάποια άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Υπάρχει η πρόθεση, που δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, τα στελέχη του νέου σώματος να μπορούν να παρεμβαίνουν αυτεπάγγελτα, να έχουν προανακριτικά καθήκοντα και να μπορούν να συντάσσουν δικογραφίες. Το νέο σώμα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα είναι άοπλο και θα λειτουργεί στα πρότυπα αντίστοιχων σωμάτων σε μεγάλα πανεπιστήμια Γαλλίας και Αγγλίας.

Στο μεταξύ στο πλαίσιο συνέχισης των ερευνών για τον εντοπισμό των δραστών της επίθεσης στον πρύτανη, τα στελέχη της Κρατικής Ασφάλειας αναζητούν υλικό από κάμερες ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής. Αναζητούν κυρίως τον νεαρό με το χαρακτηριστικό… γαλάζιο πουκάμισο και τα χειρουργικά γάντια που φαίνεται πίσω από τον πρύτανη, στην χαρακτηριστική φωτογραφία που δημοσίευσαν οι δράστες μετά την επίθεση εναντίον του. Την ίδια ώρα έχει υποβληθεί αίτημα άρσης απορρήτου των επικοινωνιών το κρίσιμο χρονικό διάστημα πριν και μετά την επίθεση. Από τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία προκύπτουν δεκάδες κλήσεις και μηνύματα από τα οποία πρέπει να απομονωθούν και ερευνηθούν οι ύποπτες.

Ποιοι και πόσοι είναι οι δράστες
Από την χαρτογράφηση των κινήσεων των δραστών και την αξιολόγηση των πρώτων προανακριτικών ενεργειών, τα στελέχη της Κρατικής Ασφάλειας, έχουν καταλήξει αρχικά στον αριθμό των δραστών, τουλάχιστον 15 και την πιθανή προέλευσή τους. Εκτιμούν πως πρόκειται για 10 αντιεξουσιαστές, οι οποίοι φαίνεται να προέρχονται από τέσσερις καταλήψεις και 4-5 φοιτητές. Από αυτούς 6 ήταν οι “κύριοι” δράστες και 9 “τσιλιαδόροι”. Δύο από αυτούς ακινητοποίησαν τον έκπληκτο πρύτανη, ένας έβαλε την ταμπέλα στον λαιμό του, ένας είχε τον ρόλο του… φωτογράφου αποτυπώνοντας την αποτρόπαια ενέργειά τους και δύο προέβαιναν σε καταστροφές. Από τα πρώτα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας προκύπτει ότι οι περίπου 15 δράστες ξεκίνησαν την επίθεσή τους με ορμητήριο το αντιεξουσιαστικό “Στέκι”, που βρίσκεται σε δύο δωμάτια, στο υπόγειο του πανεπιστημίου, τα οποία στο παρελθόν είχαν εκκενωθεί από την αστυνομία. Από εκεί ένας-ένας οι δράστες ανέβηκαν και προσέγγισαν το γραφείο του πρύτανη από διαφορετικές κατευθύνσεις.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν ότι αυτή η επίθεση έγινε με διαφορετικά νομικά δεδομένα, καθώς είναι η πρώτη φορά που ασκείται αυτεπάγγελτη δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα, κάτι που αποτελεί ένα “μήνυμα” για τους δράστες, οι οποίοι στην περίπτωση που εντοπιστούν θα έχουν διαφορετική ποινική αντιμετώπιση.

thetoc.gr




Exit mobile version