Covid19 και αθλητισμός στη Νεμέα
Με βάση την κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 4899) από 7/11 έως και 30/11 τουλάχιστον, όλη η χώρα έχει μέτρα επιδημιολογικού συναγερμού. Σκοπός των μέτρων είναι να ανασχεθεί η εξάπλωση της γρίπης ώστε το σύστημα υγείας της χώρας να μη καταρρεύσει. Έτσι με τη προσπάθεια όλων μας μέσα από τη μείωση της κοινωνικής μας ζωής, την ελαχιστοποίηση των επαφών στη καθημερινότητά μας, τις συγκεκριμένες μετακινήσεις στη διάρκεια του επιτρεπτού ωραρίου (05:00π.μ.-21:00μ.μ.) καθώς και τα ατομικά μέτρα υγιεινής που πρέπει να παίρνουμε προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας. Παράλληλα όμως δίνουμε ‘’πνοή ζωής’’ στο εθνικό σύστημα υγείας να αντέξει, καθώς και χρόνο (και χρήμα) στη διοίκηση να το ενισχύσει πάνω σε μια δύσκολη περίοδο, που όλοι την αναγνωρίζουν, όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για την υφήλιο.
Η έκπτωση στο να ζούμε τη ζωή μας είναι δεδομένο πλέον ότι θα πρέπει να γίνει είτε ηθελημένα είτε με την επιβολή της έκτακτης νομοθεσίας από τα αρμόδια όργανα. Γνωστά είναι τα περισσότερα μέτρα που ισχύουν από τις 07/11 που αφορούν σχολεία, μετακινήσεις, εργασία, εμπόριο, εστίαση κ.α. Τι ισχύει όμως για την άθληση;
Η ατομική σωματική άσκηση είναι από τις ελάχιστες δραστηριότητες που ξέφυγαν από τα οριζόντια μέτρα που πάρθηκαν. Συγκεκριμένα με τον κωδικό 6 είτε από κινητό με αποστολή στο 13033 ή αλλιώς με συμπλήρωση εγγράφου τύπου Β μπορεί ο καθένας μας να αθληθεί σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά τρία άτομα τηρώντας την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Μετά την ανακοίνωση των μέτρων, δόθηκαν περαιτέρω διευκρινήσεις και οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Βάση αυτών ισχύει:
Αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων: Λειτουργία ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, χωρίς χρήση αποδυτηρίων, αποκλειστικά και μόνο από ομάδες έως τριών (3) ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή και χωρίς την παρουσία θεατών, προς τον σκοπό άθλησης μέσω των εξής ατομικών αθλημάτων: στίβος (έως 60 άτομα συνολικά εντός της ανοικτής αθλητικής εγκατάστασης) αντισφαίριση, σκοποβολή, τοξοβολία, ιστιοπλοΐα, κωπηλασία, κανόε καγιάκ, θαλάσσιο σκι, ποδηλασία, γκολφ, ιππασία, μηχανοκίνητος αθλητισμός, ορειβασία/αναρρίχηση.
Η εξειδίκευση των ατομικών αθλημάτων είναι από παραπομπή της ΚΥΑ στη ΓΓΑ. Αρχικά είχε ανακοινωθεί και η κολύμβηση, αποκλειστικά σε ανοικτά κολυμβητήρια, έως τρία άτομα ανά διαδρομή, όμως μετά αφαιρέθηκε. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρείται το σχετικό προπονητικό πρωτόκολλο (->στίβος). Όπως είχε ανακοινωθεί και πριν: “Επιτρέπεται η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την προετοιμασία τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2021. Διευκρινίζεται επίσης πως “Πρόκειται άμεσα να εξεταστεί η δυνατότητα και της προετοιμασίας αθλητών για Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, τα οποία πρόκειται να διεξαχθούν έως και τον Απρίλιο του 2021, με ονομαστικές καταστάσεις που θα εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κατόπιν εισήγησης των αντιστοίχων Ομοσπονδιών τους“. Επιπλέον, απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.
Σε αναίρεση των αποφάσεων της ΓΓΑ ο Δήμος Νεμέας στις 13/11/20 ανακοίνωσε τα εξής:
Το Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Αθλητισμού ”ΠΡΑΤΙΝΑΣ” του Δήμου Νεμέας, έχοντας ως προτεραιότητα την προστασία των πολιτών για τον περιορισμό της διασποράς του COVID-19 και απόλυτο σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Υγείας , σας ανακοινώνει:
- Από 13/11/2020 ξεκινά η προσωρινή αναστολή λειτουργίας των Αθλητικών Εγκαταστάσεων του Δήμου Νεμέας (κλειστών και ανοιχτών δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων).
Η εξήγηση που δόθηκε για το κλείσιμο του ανοικτού σταδίου (διότι όλα τα κλειστά γυμναστήρια ήταν από 07/11 σε αναστολή λειτουργίας) ήταν ότι έγινε για τη προστασία των πολιτών. Όμως η ανακοίνωση αναφέρει και ‘‘σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα’’. Η ερώτηση που πλανάται στο μυαλό όλων όσων ασχολούμαστε με τον αθλητισμό είναι η εξής : όταν κλείνεις μια αθλητική εγκατάσταση (στην οποία υπάρχει φύλακας το τελευταίο διάστημα που μπορεί να εφαρμόσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα) σε ένα μικρό δήμο με μηδενικά κρούσματα το μόνο που κάνεις είναι να μη σέβεσαι τα ίδια τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Πιο ορθό θα ήταν να ανακοινώσει ο Δήμος ότι αδυνατεί να τα εφαρμόσει. Τι γίνεται όμως με τα δημοτικά ανοικτά στάδια στους γειτονικούς μας δήμους; Στο Άργος, στο Ναύπλιο, στη Κόρινθο και στο Λουτράκι (πόλεις με αποδεδειγμένα κρούσματα Covid19) τα στάδια είναι ανοικτά για τους πολίτες εφαρμόζοντας το πιο απλό μέτρο των 60 ατόμων /ώρα μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Με αυτή τη παράμετρο που δίνει η ΓΓΑ μπορούν να συνεχίσουν την προετοιμασία τους και αθλητές και αθλήτριες σωματείων και με τη παρουσία προπονητή στον χώρο.
Γενικά τα μέτρα είναι από μόνα τους άδικα (οριζόντια) μιας και πρέπει να εφαρμοστούν και σε περιοχές με μηδενική σχεδόν μόλυνση. Θεωρώ όμως ότι η αδικία είναι μεγαλύτερη για τους αθλητές της πόλης μας. Ειδικότερα για όσους κάνουν μεγάλη προσπάθεια αφιερώνοντας τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο τους σε ένα σκοπό που προσεγγίζει τον πρωταθλητισμό. Θυμίζω ότι 6 αθλητές στο τμήμα στίβου του Α.Σ. ΝΕΜΕΑΣ διακρίθηκαν το 2020 και συμμετείχαν στα τελικά των πανελληνίων πρωταθλημάτων της κατηγορίας τους. Αυτές τις ημέρες τα ίδια τα παιδιά είτε δεν μπορούν να αθληθούν είτε όταν αυτό γίνεται, κινδυνεύουν να χτυπηθούν από κάποιο αυτοκίνητο. Την ίδια στιγμή αθλητές γειτονικών σωματείων απολαμβάνουν (όσο μπορούν) την ικανότητα να αθληθούν σε προστατευμένο περιβάλλον. Προφανώς και θα μπορούσε να μείνει ανοικτό το δημοτικό στάδιο της πόλης μας για όλους. Σίγουρα θα μπορούσε να βγει μια ειδική άδεια για τους αθλητές (με κατοχή δελτίου) ακόμα και μετά τη τελευταία απόφαση του Δήμου (13/11).
Τελικά η προστασία που απευθύνεται; Στους πολίτες ή απλά προστατεύει ο δήμος την ανικανότητα να εφαρμόσει τα θεσμοθετημένα μέτρα ως έχουν;
φωτο: contraepithesi.gr
Παναγιώτης Γκόφας
Νεμέα, 24/11/20