Τι είναι η φόρμα για τη «Συγκατάθεση Εμβολιασμού μετά από Ενημέρωση»
Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της προετοιμασίας για τον εθνικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού με τους υγειονομικούς υπαλλήλους να είναι η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες και ο υπόλοιπος πληθυσμός που θα εμβολιάζονται στα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής τους και στη συνέχεια θα απαντούν γραπτώς σε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο, προκειμένου να λάβουν οι ειδικοί τις σχετικές πληροφορίες και να εξεταστεί αν όντως γιατροί, νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας μπορούν να προχωρήσουν στην εν λόγω ιατρική πράξη.
Έτσι, αφού ο πολίτης συμπληρώσει το ονοματεπώνυμό του και την ημερομηνία, στη συνέχεια με «Ναι», «Όχι» ή «Δεν ξέρω» θα πρέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις όπως, «αισθάνεστε αδιάθετος σήμερα;», «Έχετε κάποια γνωστή αλλεργία σε φάρμακα, τρόφιμα, κάποιο συστατικό εμβολίου ή στο καουτσούκ;» ή «Είστε υπό μακροχρόνια αγωγή με αντιπηκτικά ή ασπιρίνη;» και «Έχετε διαγνωστεί με COVID-19;».
Στο έντυπο υπάρχει και η εξής σημαντική διευκρίνιση: Σε περίπτωση που κάποιο άτομο απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα «Ναι» αυτό δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι αντενδείκνυται ο εμβολιασμός.
H φόρμα για τη «Συγκατάθεση Εμβολιασμού μετά από Ενημέρωση»
Η δεύτερη φόρμα αφορά σε πολίτες που δεν δύνανται να δώσουν προφορικά τη συγκατάθεσή τους για τον εμβολιασμό τους, όπως άτομα με νοητική υστέρηση, πάσχοντες από άνοια ή νόσο Αλτσχάιμερ και πάσχοντες από ψυχικές παθήσεις στους οποίους έχει οριστεί δικαστικός συμπαραστάτης.
Πρόκειται για τη «Συγκατάθεση Εμβολιασμού μετά από Ενημέρωση» την οποία συμπληρώνει είτε ο δικαστικός συμπαραστάτης, είτε το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον (σύζυγος και συγγενείς εξ αίματος πρώτου βαθμού) του ασθενή.
Στη συνέχεια το υγειονομικό προσωπικό του εμβολιαστικού κέντρου συμπληρώνει το τρίτο μέρος της ειδικής αυτής φόρμας, προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι ο ασθενής δεν είναι σε θέση να δώσει μόνος του τη συγκατάθεσή του και το έκανε κάποιος άλλος νομίμως γι’ αυτόν.