Ανακοινώσεις έγιναν στη σημερινή ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό, στο Υπουργείο Υγείας, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.
Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, που θα αναφερθεί στη λειτουργία της πλατφόρμας emvolio.gov.gr για τον εμβολιασμό.
Θεοδωρίδου: Σύσταση να μην εμβολιάζονται οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη
“Η πιο ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού είναι τα άτομα άνω των 85 ετών, για αυτό και έχουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς. Και μόνο η ηλικία αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου, λόγω και του γηρασμένου ανοσολογικού συστήματος και της ύπαρξης υποκείμενων νοσημάτων. Σε όλες τις χώρες εμβολιάζονται πρώτοι”, είπε αρχικά η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι είναι “Ηθική υποχρέωση των νέων να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να πάνε στα μέρη όπου γίνονται εμβολιασμοί”.
Στη συνέχεια, υπενθύμισε τη σημασία και των δύο δόσεων του εμβολίου, λέγοντας ότι η πρώτη δόση είναι αυτή που φέρνει το αντιγόνο του εμβολίου και έτσι αναπτύσσονται αντισώματα, ενώ η δεύτερη εγκαθιστά περισσότερη ανοσία.
“Αν κάποιος καθυστερήσει ή αναβάλλει τη β’ δόση, αυτή είναι ανεπαρκής”, τόνισε.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε η Μαρία Θεοδωρίδου στις εγγύους και το αν πρέπει να εμβολιαστούν ή όχι. Όπως τόνισε, η σύσταση από τους επιστήμονες και τον ECDC είναι να μην εμβολιάζονται οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακόμα κι αν έχει γίνει η πρώτη δόση του εμβολίου, καλό είναι η δεύτερη να γίνει μετά την κύηση.
Στην περίπτωση που το εμβόλιο γίνει σε γυναίκα η οποία είναι έγκυος σε καμία περίπτωση δεν συνιστάται διακοπή της κύησης. Επίσης, μετά από τον εμβολιασμό μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε διάστημα ο προγραμματισμός μίας εγκυμοσύνης.
Η ίδια ζήτησε να ζυγίσει κανείς τον κίνδυνο από την ίδια τη λοίμωξη, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος και για έγκυο και για κύημα.
“Το τρένο του εμβολιασμού έχει ξεκινήσει, κυλά σε σταθερές ράγες και επιταχύνει”, ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας “να είμαστε αισιόδοξοι και να χαρούμε αυτό το ταξίδι”.
Θεμιστοκλέους: 49.661 εμβολιασμοί μέχρι σήμερα στη χώρα
“Σήμερα εμβολιάστηκαν πάνω από 5.000 άτομα, ενώ από τις 27/12 έχουν εμβολιαστεί 49.661, δηλαδή το 0,46% του πληθυσμού της χώρας” είπε αρχικά ο Μάριος Θεμιστοκλέους.
“Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26.090.000 δόσεις εμβολίου, που αντιστοιχεί το 2,36% των δόσεων των εμβολίων στην Ευρώπη”, τόνισε και έκανε εκτενή αναφορά στις παραδόσεις που γίνονται και θα γίνουν.
Όπως είπε, μέχρι το τέλος Μαρτίου θα μας παραδοθούν από την Pfizer 1.348.425 δόσεις.
Σε αυτές, υπάρχει περίπτωση να προστεθούν κι άλλες 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Pfizer με την ΕΕ. Επιπλέον, μετά την έγκριση της Moderna αναμένεται να μας παραδοθούν 20.000 δόσεις εντός του Ιανουαρίου, τον Φεβρουάριο άλλες 115.000 δόσεις και τον Μάρτιο 105.000 δόσεις εμβολίων.
Οι συνολικές παραδόσεις της Moderna για το πρώτο τρίμηνο είναι 240.000 δόσεις. Σε αυτές αναμένεται να προστεθούν από την AstraZeneca, αν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, όπως αναμένεται. Η πρώτη παράδοση θα είναι αρχές Φεβρουαρίου και θα είναι άνω των 400.000 δόσεων με αύξηση τους επόμενους μήνες.
Επιπλέον αναμένεται και νωρίτερα η έγκριση των εμβολίων της Johnson & Johnson που είναι μονοδοσικό και πιο εύκολο στην διαχείριση σαν εμβόλιο. Άρα σταδιακά αυξάνονται οι διαθέσιμες ποσότητες εμβολίων.
Στη συνέχεια έκανε ξεχωριστή αναφορά στους κατοίκους της νησιωτικής χώρας, λέγοντας ότι μέλημα είναι να μεταφέρουν τα εμβόλια σε όλα τα σημεία, ακόμα και σε νησίδες με πολύ λίγους κατοίκους.
Πιερρακάκης: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς – Πώς κλείνετε ραντεβού
Από την πλευρά του ο κ. Πιερρακάκκης, αφού πρώτα ενημέρωση πως η πλατφόρμα emvolio.gov.gr άνοιξε για τον γενικό πληθυσμό, εξήγησε τους τρεις τρόπους με τους οποίους κάποιος μπορεί να κλείσει ραντεβού για εμβόλιο είτε σε φαρμακείο, είτε σε ΚΕΠ, είτε μέσω της άυλης συνταγογράφησης.
Ο τέταρτος δρόμος έχει να κάνει με την πλατφόρμα με τους κωδικούς του taxisnet, η οποία ήδη λειτουργεί, σημείωσε ο υπουργός και εξήγησε τον τρόπο.
Ο υπουργός σημείωσε ότι μπορούμε να αλλάξουμε το ραντεβού που έχουμε ήδη κλείσει, μέχρι 72 ώρες μετά, και τόνισε ότι είναι μια απαιτητική διαδικασία, στην οποία θα υπάρχουν και αστοχίες.
Πώς θα κλείνετε ραντεβού
Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:
Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιοκωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
Προγραμματισμός Ραντεβού
Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται αυτόματα μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιβεβαιώσει το ραντεβού:
Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.
Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.
Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός
Υπενθύμιση Ραντεβού Εμβολιασμού
Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.
Διενέργεια Εμβολιασμού
Ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.
Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση. Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του πολίτη.
Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης. Τέλος, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης του εμβολίου.