Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
ΑΓΡΟΤΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΟΡΑΜΑ 2040 για την ύπαιθρο της Αττικής

Πραγματοποιήθηκε στις 26/1/2021 η δημόσια διαδικτυακή συζήτηση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής για την σύνθεση του ΟΡΑΜΑΤΟΣ 2040 για την ύπαιθρο της Αττικής, με την υποστήριξη της κας Μάγδας Κοντογιάννη (6932094231).

Την συζήτηση μπορούσε να παρακολουθήσει όποιος ενδιαφέρεται για μια ζωντανή, ελκυστική, ευημερούσα ύπαιθρο στην Αττική, και να κάνει ερωτήσεις στο https://www.facebook.com/618390278198909/videos/218535973261079, και βέβαια να την δει όποτε θέλει στο facebook στο προφίλ του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής Άγιος Γεώργιος.



 

Στην συζήτηση μετείχαν πολλοί και μεταξύ τους οι: Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος), Γιάννης Κοντογιάννης (Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής), Αθηνά Μιχαηλίδου (ΠΡΟΒΕΙΟ Κορδαλή, Μέγαρα), Αθανάσιος Κελμάγερ (Πρόεδρος Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών), Ζωή Ιωαννίδου (Στέλεχος Αγροτικού Συνεταιρισμού Κερατέας), Γιάννης Χερουβείμ (Κτηνοτρόφος, τυροκόμος, Αίγινα), Αλέξης Μόσχος (Ανθοπαραγωγός, Μενίδι), Δημήτρης Ρόδης (Πρόεδρος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Ασπρόπυργος), Προκόπης Ακρίβος (Πρόεδρος Περιβαλλοντικού Μελισσοκομικού Συλλόγου), Μαρία Πολύζου (Μαρκόπουλο), Κώστας Μαντζουράνης (Πεζοπόροι Πάρνηθας, ΚοινΣΕπ ΚΥΚΕΩΝ), Κατερίνα Κατσανδρή (Ανθοπαραγωγός), Ανδρέας Μπέκας (Γεωτεχνικός, Σπάτα), Φάνης Κατσανδρής (Μενίδι), Πάνος Παπαϊωάννου (ΚοινΣΕπ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΗΣ), Αλέξανδρος Κολόμπο (Μελισσοκόμος, Σαρωνίδα), Ελένη Τσομίδου (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), Βασίλης Τακτικός (Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικής Οικονομίας), Έλενα Μπότση (ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, Βίλια) & Δημήτρης Μιχαηλίδης (ΑγροΝέα, Συντονιστής).

Ανάμεσα σε όσα θα μπορούσαν να επισημανθούν είναι και τα:

  • Την βροχερή ημέρα της διαδικτυακής συζήτησης, οι συνδέσεις και οι επικοινωνίες ήταν ΤΡΑΓΙΚΕΣ, με συνεχείς διακοπές και επανασυνδέσεις, που εκνεύρισαν και δημιούργησαν σοβαρό πρόβλημα. Είναι τραγικό μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας να μην είναι επαρκείς οι ψηφιακές διασυνδέσεις το 2021, και πρέπει να θεωρηθεί μεγάλης προτεραιότητας υποδομή ….
  • Καταγράφεται διακοπή μεταφοράς πρακτικών γνώσεων καλλιέργειας και εκτροφών και στο 2040 θα έπρεπε να υπάρχει Κέντρο διάχυσης γνώσεων, έρευνας και πληροφοριών, όπως παλαιά οι Γεωργικές Εφαρμογές (Σπίτι του Αγρότη?)
  • Είναι απαραίτητη η λειτουργία Αγροτικού σχολείου στην Αττική, και μάλιστα με την μορφή της Μαθητείας
  • Θα ήταν χρήσιμη η δημιουργία πειραματικών αγροκτημάτων (καλλιέργειες και εκτροφές), όπως ακριβώς οι θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητες για τα αστικά επαγγέλματα.
  • Στην ξηροθερμική ύπαιθρο της Αττικής και εν όψει κλιματικής αλλαγής επιβάλλεται η διαχείριση των υδάτων ακόμα και με επαναχρησιμοποίηση για άρδευση νερών από τους βιολογικούς καθαρισμούς.
  • Πρέπει στους Δήμους ή διαδημοτικά, να δημιουργηθούν Γραφεία One stop shop, για να μην ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι της υπαίθρου-αγρότες. Όλα να γίνονται εσωτερικά. Απλά ο αγρότης να πάει μια φορά.
  • Η συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση να επιτυγχάνεται με Επισκέψεις Μελέτης σε επιλεγμένα αγροκτήματα, εκμεταλλεύσεις. Εκεί θα γνωρίσουν κάτι καινούργια. ΚΥΡΙΩΣ ΟΜΩΣ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΘΟΥΝ και θα γνωρίσουν τις δυνατότητες της περιοχής τους και του τόπου ευρύτερα, και θα αρχίσουν οι συνεργασίες και ζύμωση για συνεταιρισμούς.
  • Δημιουργία Δικτύου Επισκέψιμων αγροκτημάτων για ανταλλαγές και για επισκέψεις αστών. Αυτή η συγκεκριμένη διαδικασία είναι ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ και προσφέρει πολλά κέρδη σε όλους και διάχυση γνώσεων και εμπειριών.
  • Θεματικά Πάρκα. Δύο ή τρία Θεματικά πάρκα στην Αττική ή όπως μας τα είπαν οι φίλοι καθηγητές «city farm», θα φέρουν κοντά τους αστούς με τους αγρότες, και ταυτόχρονα θα φέρουν εισόδημα στους αγρότες.
  • Κτηνοτροφικά Πάρκα. Δύο ή τρία κτηνοτροφικά πάρκα στην ύπαιθρο της Αττικής, κλειστά, οργανωμένα, παραγωγικά, θα δώσουν μια μικρή διέξοδο στο οξύ πρόβλημα της ανικανότητας της δημόσιας διοίκησης στις σωστές χρήσεις γης και στις αυθαιρεσίες των νεοαστών. Ταυτόχρονα θα μπορούσαν να λειτουργούν ως Πιλοτικοί πειραματικοί στάβλοι και χώροι εκπαίδευσης-πρακτικής άσκησης νέων κτηνοτρόφων.
  • Γιορτές Τοπικών Προϊόντων. Γιορτές μόνο με τοπικά προϊόντα (ούτε σουβλάκια με χοιρινό Ολλανδίας, ούτε εξωτικά ποτά …). Μόνο τοπικά προϊόντα, και τοπικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (και ξενοδοχεία που καταναλώνουν τοπικά προϊόντα, και εστιατόρια με τοπικές συνταγές …).
  • Ανάπτυξη της τοπικής γαστρονομίας της Αττικής, με οικοτεχνικές μονάδες από παραγωγούς.
  • Το ΣΠΙΤΙ του ΑΓΡΟΤΗ θα υποστηρίξει τις συλλογικότητες της Κοινωνίας των Πολιτών της υπαίθρου. Η κοινωνία της υπαίθρου πρέπει να ενδυναμωθεί και το μέσον είναι οι συλλογικότητες, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Επομένως στο ΣΠΙΤΙ του ΑΓΡΟΤΗ πρέπει να υποστηρίζονται νέες συλλογικότητες (σύλλογοι, σωματεία, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά κλπ).
  • Η ικανοποιητική επαγγελματική ενημέρωση, οι παλαιές γεωργικές εφαρμογές, θα μπορούσαν να είναι ένας σημαντικός πυλώνας δράσης του ΣΠΤΙΟΥ του ΑΓΡΟΤΗ.
  • Κοινωνική Οικονομία. Η Αγροτική κοινωνία εξυπηρετείται καλύτερα και αποτελεσματικότερα από δομές της Κοινωνικής Οικονομίας, κυρίως Συνεταιρισμούς (αγροτικούς, καταναλωτικούς, προμηθευτικούς, οικοδομικούς κλπ), Ηθικές Τράπεζες κλπ. Το Σπίτι του Αγρότη πρέπει να προετοιμάζει επαρκώς τους πιθανούς εμπλεκόμενους για επιτυχή εγχειρήματα στην Κοινωνική Οικονομία.
  • Τοπική Εφοδιαστική Αλυσίδα. Αυτή μπορεί να εκφράζεται ως οργανωμένες Τοπικές στεγασμένες Αγορές Παραγωγών. Επίσης μπορεί να είναι οι συμβολαιακές σχέσεις, τα Τοπικά Σύμφωνα, με τοπικά σημεία κατανάλωσης (ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ) μαζί με συλλογικές δομές παραγωγών που θα εξασφαλίζουν σταθερή ποιότητα, συνέπεια και συνέχεια τροφοδοσίας. Ακόμα μπορεί να είναι τα σημεία συγκέντρωσης της μη τοπικά διαθέσιμης αγροτικής παραγωγής για προώθηση και εξεύρεση αγορών αλλού, ακόμα και στο εξωτερικό.
  • Επιβάλλεται να χαρακτηρισθούν οι χρήσεις γης, με ΣΕΒΑΣΜΟ στην ισόρροπη ανάπτυξη και ποικιλομορφία τόσο του τοπίου, όσο και της επιβαλλόμενης εναλλαγής χρήσεων, όπως είναι η φύση και το αειφόρο περιβάλλον.
  • Η επιβάρυνση της υπαίθρου της Αττικής από τον γειτονικό αστικό χώρο (αστικά απορρίμματα, βιομηχανικά, δηλητήρια κλπ) είναι απελπιστική και πρέπει να είναι μια από τις προτεραιότητες με κόστος κυρίως των αστών.
  • Ανάμεσα στα εργαλεία της Κοινωνικής Οικονομίας αξίζει να οργανωθούν Ενεργειακές Κοινότητες και Καταναλωτικοί Συνεταιρισμοί στις διάφορες περιοχές της Αττικής. Οι συνεταιρισμοί αγροτών μπορούν να δώσουν λογική λύση και στην απαράδεκτη εξάρτηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων από εισαγόμενους εργάτες γης.
  • Η συστηματική έλλειψη χρήσεων γης καταστρέφουν κάθε αναπτυξιακό προγραμματισμό. Απαιτείται η εξισορρόπηση της φύσης, της αγροτικής χρήσης και της πολεοδόμησης ….

Ο ενθουσιασμός από την ευκαιρία συζήτησης για το ΟΡΑΜΑ 2040, επανεκκινεί την πρόταση για δημιουργία Ομάδας Τοπικής Δράσης με το όνομα ΑΡΑΤΤΙΚΑ (αρ=Γη της Αττικής) είπε ο κ Γιάννης Κοντογιάννης (ktinotrofoiattikis@gmail.com), και για την δημιουργία προγραμμάτων μορφής LEADER, μορφής CLLD ή/και μορφής ΧΟΕ Περιφέρειας στις περιοχές της Αττικής.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα