Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο το μεσημέρι στα Προπύλαια

Για τις 13:00 είναι προγραμματισμένο στα Προπύλαια το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στο οποίο θα συμμετέχουν ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΔΠΤΕ, ΑΔΕΔΥ και ενώσεις γονέων.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται από την 06:00 το πρωί της Τρίτης 26 Ιανουαρίου 2021 έως και τις 06:00 της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 100 άτομα.



Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις συνθροίσεις ο οργανωτής – εκπρόσωπος βεβαιώνει τα στοιχεία του (με κωδικούς taxis-net ή με άλλες μορφές ψηφιακής αναγνώρισης εάν τεχνικά υποστηρίζονται) και έτσι προστατεύεται από κακόβουλη χρήση αυτών των στοιχείων από τρίτους.

Τα αιτήματα του συλλαλητηρίου αφορούν την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, του σώματος φύλαξης στα ΑΕΙ, τη διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών αλλά και το σχέδιο για τις συναθροίσεις.

ΔΟΕ: Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης

Για συρρίκνωση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών κατηγορεί την κυβέρνηση η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ).

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, 10 μήνες τώρα, αξιοποιούν την πανδημία και ψηφίζουν το ένα νομοσχέδιο μετά το άλλο. Συρρικνώνουν όλο και περισσότερο τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Ταυτόχρονα, δια μέσου του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, συνεχίζεται ο αντιδημοκρατικός κατήφορος επιβάλλοντας, γι’ άλλη μια φορά, απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρόσχημα την πανδημία οχυρώνεται πίσω από την καταστολή και τον αυταρχισμό, επιδιώκοντας ένα γενικό σιωπητήριο στην ελληνική κοινωνία.

Όλος ο προγραμματισμός της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. για τα μέτρα προστασίας στα σχολεία εξαντλήθηκε σε μια μάσκα, ένα «χορηγούμενο» παγουρίνο και οδηγίες για ανοικτά παράθυρα εν μέσω ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών. Όχι μόνο άφησαν επί 10 μήνες τους εκπαιδευτικούς αβοήθητους, χωρίς καμία στήριξη να τα βγάλουν πέρα, κατά τη διάρκεια δύο lockdown, αλλά και μέσα σε αυτό το διάστημα, δεν έκαναν τίποτα, ώστε να επιλύσουν ζητήματα υποδομής, προσλήψεων εκπαιδευτικών, προσωπικού για την καθαριότητα, κλπ.

Ήδη τις 2 πρώτες εβδομάδες που άνοιξαν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας, υπολογίζονται ότι έχουν κλείσει πάνω από 200 τμήματα ή/και σχολικές μονάδες».

Η ΔΟΕ ζητά:

«Εδώ και τώρα μέτρα για σχολεία ανοιχτά και ασφαλή, με βάση τις θέσεις του κλάδου.
Να αποσυρθεί εδώ και τώρα η Υπουργική Απόφαση για το ωράριο των Νηπιαγωγών,
Να καταργηθούν ο νόμος 4692/2020 και η Υπουργική Απόφαση για την εσωτερική – εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο.
Πάρτε τώρα πίσω το σχέδιο νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη για τα Πανεπιστήμια.
Να ανακληθεί άμεσα η αντιδημοκρατική απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων».

ΟΛΜΕ: Εμπόδια στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών
Απαράδεκτο χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).

«Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, αξιοποιεί το κλείσιμο των σχολείων και των σχολών προκειμένου να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το ΥΠΑΙΘ επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά την αυθαιρεσία στην λήψη αποφάσεων, την αναλγησία και την απόστασή του από την εκπαιδευτική πραγματικότητα.

Στο ν/σ με τον παραπλανητικό τίτλο: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» η κυβέρνηση αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να σπουδάζουν. Ταυτόχρονα, στο Πανεπιστήμιο διαμορφώνεται καθεστώς καταστολής και αστυνομοκρατίας» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Και προσθέτει:

«Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να παίζει στη μέση της χρονιάς με την αγωνία και τους κόπους των μαθητών και των οικογενειών τους. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για μία χρονιά που έχει φορτώσει τους μαθητές με ανασφάλειες και φόβους που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην αδιαφορία και την αμέλεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Οι μαθητές της φετινής Γ΄ Λυκείου δίνουν τη μάχη αυτή από την προηγούμενη σχολική χρονιά κάτω από πρωτόγνωρες και αντίξοες συνθήκες, που προκάλεσε η πανδημία, η καραντίνα, το κλείσιμο των σχολείων και η χωρίς κανένα σχέδιο και οργάνωση από το ΥΠΑΙΘ τηλεκπαίδευση».

newsbeast.gr