Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγώνουν οι πλειστηριασμοί για όσο διαρκεί η πανδημία

Κανένας πλειστηριασμός δεν πρόκειται να γίνει για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία και ειδικά το lockdown διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Αυτό έρχεται ως απάντηση σε διάφορες πληροφορίες ότι από τις 15 Μαρτίου και μετά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες πλειστηριασμών για τα ακίνητα εκείνα που δεν ανήκουν σε ευάλωτα νοικοκυριά και οι σχετικές διαδικασίες έχουν ξεκινήσει προ της πανδημίας.



Το μόνο που θα συμβεί όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι να ξεκινήσουν κάποιες παράλληλες διαδικασίες, όχι για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά για άλλες περιπτώσεις εξόφθαλμα κακοπληρωτών, που όμως διαρκούν από 8 – 10 μήνες για να ολοκληρωθούν και να βγει στο σφυρί το ακίνητο.

Η απόφαση για γενικό «πάγωμα» πλειστηριασμών μέχρι νεωτέρας, φέρεται να μεταφέρθηκε προς τους τραπεζίτες και του εκπροσώπους των εταιριών που έχουν αγοράσει κόκκινα δάνεια και λειτουργούν στην Ελλάδα, από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, στην τηλεδιάσκεψη που είχαν την περασμένη Δευτέρα, εκπρόσωποι των τραπεζών και των services με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Η απόφαση αυτή δεν χαροποίησε βέβαια την άλλη πλευρά, αλλά ο τρόπος που μεταφέρθηκε από τον υπουργό Οικονομικών μάλλον δεν άφησε και πολλά περιθώρια για διαπραγμάτευση.

Τι ζητούν οι τράπεζες
Από την πλευρά τους οι τράπεζες ζητούν να ξεκινήσει η διαδικασία πλειστηριασμών στις 15 Μαρτίου ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για βιομηχανικά κτίρια, οικόπεδα, καταστήματα, ξενοδοχεία κ.λπ. και να παραμείνουν παγωμένοι μόνο εκείνοι που αφορούν ευάλωτα νοικοκυριά. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν συνταχθεί, όπως είναι λογικό και οι services.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό σχεδόν 2.000 ακίνητα, θα μπορούσαν να εκ πλειστηριαστούν μέχρι τις αρχές Ιουνίου, όταν και θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο πτωχευτικό δίκαιο για φυσικά πρόσωπα.

Οι τράπεζες θέλουν να προστατεύσουν την κουλτούρα των πληρωμών και επιμένουν να πάψει να υπάρχει άκριτη προστασία από πλειστηριασμούς. Ως αντίβαρο βέβαια δέχονται να παγώσουν για ένα διάστημα τους πλειστηριασμούς για πρώτη κατοικία κάτω από ένα όριο, που το οριοθετούν περίπου στα 150.000 ευρώ.

Να σημειωθεί και αυτό έχει την σημασία του, ότι και οι δανειστές δεν πίεσαν προς την κατεύθυνση να ξεκινήσουν άμεσα οι πλειστηριασμοί, κάτι που έκαναν συχνά σε άλλες περιόδους.

Υπό τις παρούσες συνθήκες πάντως δεν φαίνεται να ανοίγει άμεσα το θέμα πλειστηριασμών, για όσο διάστημα τουλάχιστον δεν έχει επιστρέψει η κανονικότητα στην οικονομία και την κοινωνία.

Στον αντίποδα στο υπουργείο Οικονομικών τρέχουν προκειμένου να εκδώσουν τις 50 και πλέον Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) για την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα, που για τις μεν επιχειρήσεις η νέα ημερομηνία εφαρμογής είναι η 1η Μαρτίου και για τα φυσικά πρόσωπα η 1η Ιουνίου, χωρίς ωστόσο να αποκλειστεί νέα παράταση, δεδομένου ότι η χώρα ακόμη είναι σε lockdown και τίποτε δεν δείχνει έξοδο από αυτό, το αντίθετο μάλιστα.

newsit.gr