Πολύ σημαντικό για την τουριστική ανάπτυξη του προορισμού το έργο που επιτελείται από το Τμήμα Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας όσον αφορά την ανασκαφική έρευνα της Ρωμαϊκής Έπαυλης σε συνδυασμό με το Λουτρικό Συγκρότημα ( SPA) μεγάλων διαστάσεων που βρίσκεται στην περιοχή Κατουνίστρα Λουτρακίου, καθώς αναδεικνύει την σπουδαιότητα της περιοχής του Ισθμού και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Λουτρακίου-Π-ΑΓ.Θ κατά την αρχαιότητα.
Τα έως τώρα αποτελέσματα της ομάδας που απαρτίζεται από (την Διευθύντρια ανασκαφών στην Κατουνίστρα κα. Ζωή Ασλαματζίδου, τον επιστημονικό συνεργάτη- αρχαιολόγο της Εφορείας κ. Κωνσταντίνο Τζιαμπάση, υπό την εποπτεία της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων κα. Παναγιώτα Κασίμη και με την στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του ΥΠΠΟΑ και αρωγό τον Δήμο Λουτρακίου –Π-ΑΓ.Θ) κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά και δίνουν σοβαρές ενδείξεις για τη σημασία της ευρύτερης περιοχής του Δήμου, κατά την ύστερη αρχαιότητα, αφού η έπαυλη ήταν σε χρήση και κατά τον 6ο μ.Χ. αιώνα.
Σύμφωνα με τις έρευνες τα εντυπωσιακά ευρήματα της ανασκαφικής έρευνας αποτελούν μαρτυρία και φανερώνουν το πόσο ανεπτυγμένη ήταν η αξιοποίηση των θερμών λουτρών της περιοχής μας στα αρχαία χρόνια, ενισχύοντας σημαντικά την ιστορική μας ταυτότητα ως Λουτρόπολη από την αρχαιότητα. Εξάλλου είναι γνωστό ότι στη θέση του σημερινού Λουτρακίου υπήρχε αρχαίος οικισμός που ονομαζόταν Θέρμαι, γνωστή για τις ιαματικές πηγές της. Μάλιστα κατά την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι με τα ιαματικά νερά του Λουτρακίου γιατρεύτηκε ο Ρωμαίος στρατιωτικός και πολιτικός Λεύκιος Κορνήλιος Σύλλας
Η έπαυλη αυτή μαζί με τα παλαιότερα ευρήματα -όπως λείψανα ναού κλασικής εποχής- ίσως του Ασκληπιού στο σχέδιο πόλεως Λουτρακίου, που αποκαλύφθηκε περίπου το 1920 και άλλα αρχιτεκτονικά μέλη που βρέθηκαν κοντά στο κέντρο του Λουτρακίου, προσφέρουν σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη του Λουτρακίου, ίσως ως αυτοτελούς οικισμού και στους κλασικούς χρόνους, πέρα από την αναφορά της πόλεως στους ρωμαϊκούς χρόνους, ως «Θέρμαι».
Με γνώμονα την μακρόχρονη ανάπτυξη του προορισμού μέσω της αξιοποίησης των υποδομών θεματικών μορφών τουρισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας αποδέχθηκε την πρόταση του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου ώστε να είναι αρωγός του έργου της για ανάδειξη των σημαντικών ευρημάτων της αρχαιολογικής σκαπάνης στην περιοχή Κατουνίστρα, προβάλλοντας το ως τουριστικό αξιοθέατο, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην ανάπτυξη του Πολιτιστικού Τουρισμού, αναβαθμίζοντας το τουριστικό προϊόν του Δήμου μας.
Επίσης ενισχύει και συμβάλει σημαντικά στις ενέργειες προβολής και ανάπτυξης των εξειδικευμένων υπηρεσιών του θεματικού τουρισμού που διαθέτουμε ως ένας προορισμός Υγείας & Ευεξίας καθώς ο Ιαματικός – Θερμαλιστικός Τουρισμός θα συνδεθεί με την ιστορική μας ταυτότητα, προσελκύοντας επισκέπτες σε ετήσια βάση, δίνοντας τους την δυνατότητα να απολαύσουν τόσο τα θαυματουργά οφέλη των νερών που αναβλύζουν από τις θερμές πηγές της πόλης, όσο και τις θεραπευτικές ιδιότητες του ιαματικού νερού και τις υπηρεσίες του σύγχρονου και πολυτελούς Υδροθεραπευτηρίου ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής Ισθμού- Λουτρακίου.