Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
ΑΓΡΟΤΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από την διατροφή ζώων στις …Λαϊκές

Πραγματοποιήθηκε η τακτική δημόσια διαδικτυακή συζήτηση της Τετάρτης, 24/2/2021, στις 12.00 του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής με θέμα τις «Καινοτομίες στην Διατροφή των Μηρυκαστικών» με οδηγό την κα Έφη Αδαμοπούλου (adamopoulou.efi@bioergex.com, Ζωοτέχνη).

Στην πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση για τις σημαντικές τρείς καινοτομίες στην διατροφή των μηρυκαστικών μετείχαν οι: Μάγδα Κοντογιάννη (Κτηνοτρόφος, Μενίδι), Γιάννης Κοντογιάννης (Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, Αχαρναί), Έφη Αδαμοπούλου (BioErgex), Αθηνά Μιχαηλίδου (ΠΡΟΒΕΙΟ Κορδαλή, Μέγαρα), Κωνσταντίνα Κουφογιώργου (Skywalker) και Δημήτρης Μιχαηλίδης.



 

Η συζήτηση βρίσκεται στο facebook στο προφιλ του Κτηνοτροφικού Συλλόγου https://www.facebook.com/618390278198909/videos/218535973261079.

Οι τρείς κυριότερες καινοτομίες είναι (1) Προπιονικό και οξικό ασβέστιο στη διατροφή των μηρυκαστικών, (2) Φυσική βεταΐνη: ο φυσικός σύμμαχος για την αύξηση της παραγωγικότητας των μηρυκαστικών και (3) Οργανικό σελήνιο: για την ενίσχυση της υγείας και της απόδοσης των μηρυκαστικών.

Μετά τις γενικές πληροφορίες για την λειτουργία της διατροφής και της πέψης στα μηρυκαστικά παραγωγικά ζώα, κυρίως αγελάδες και αιγοπρόβατα, όπου τονίσθηκε η λειτουργία των τεσσάρων στομαχιών των μηρυκαστικών, συνειδητοποιήθηκε από όλους ότι το μεγάλο «μυστικό» στον μηρυκασμού είναι η πρόσθεση τους σάλιου στην μάσηση, όπου η σόδα του σάλιου βοηθά στην μοναδική μετατροπή των χονδροειδών τροφών σε ενέργεια και πρωτεΐνες.

Τα προπιονικό και οξικό ασβέστιο συμβάλλουν στη διατήρηση του pH και κατά συνέπεια της συμβιωτικής σχέσης των μικροοργανισμών στους προστομάχους, με αποτέλεσμα την εύρυθμη λειτουργία  και την καλή υγεία του ζώου.

Η βεταΐνη λειτουργεί ως δότης μεθυλομάδων, οι οποίες συμμετέχουν: στη σύνθεση του γενετικού υλικού, στη σύνθεση της καρνιτίνης (μεταβολισμός λίπους) και κρεατίνης (αποτοξίνωση αίματος, μεταβολισμός θρεπτικών, αποθήκευση βιταμινών), στη σύνθεση πρωτεϊνών. Η φυσική βεταΐνη βελτιώνει την ενυδάτωση των κυττάρων, τα κύτταρα να διατηρούν τον όγκο, τη δομή και τις φυσιολογικές τους λειτουργίες, ακόμη και σε περιόδους με θερμικό στρες. Η βεταϊνη βελτιώνει τη μέση ημερήσια αύξηση σωματικού βάρους (ADG), μειώνει το συντελεστή μετατρεψιμότητας της τροφής (FCR) και το ποσοστό λίπους στο σφάγιο. Επίσης βελτιώνει την γαλακτοπαραγωγή και τη σύνθεση του γάλακτος καθώς αυξάνει τη συγκέντρωση της περιεχόμενης πρωτεΐνης και του λίπους

Το οργανικό σελήνιο. Το σελήνιο παίζει σημαντικό ρόλο: (1) στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες, το οποίο αντιπροσωπεύει μια διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ της παραγωγής ελευθέρων ριζών και της ικανότητας του οργανισμού να αδρανοποιεί τα τοξικά αυτά μόρια και να επιδιορθώνει τις βλάβες που προκαλούν, (2) στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι παθογόνων παραγόντων, (3) στην ανάπτυξη των ζώων & (4) στην πλήρη έκπτυξη του αναπαραγωγικού δυναμικού των μηρυκαστικών. Το ανόργανο σελήνιο, δεν είναι πλήρως βιοδιαθέσιμο (μόλις 15-20%) και η μεγαλύτερη ποσότητα απεκκρίνεται με τα ούρα. Το οργανικό σελήνιο είναι 100% πεπτό & απορροφήσιμο, μεταφέρεται και στην επόμενη γενιά, δημιουργεί αποθέματα Se στους ιστούς των ζώων παρουσιάζει μεγάλη διαλυτότητα στο νερό, ενώ συνεισφέρει στη σταθεροποίηση του pH για την διατήρησή του στο στομάχι.

Την Τετάρτη, 3 Μαρ 2021, στις 12.00 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής οργανώνει την τακτική δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα τις «Λαϊκές Αγορές». Περίεργες συζητήσεις γίνονται και καρεκλοκέντραυροι γραφειοκράτες με κάποια χαρτιά ή υπηρεσιακές θέσεις στο δημόσια ή εκλεγόμενοι «παίχτες» ετοιμάζονται για κάτι. «Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα».

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, 6932094231) ζήτησε από φίλους, συνεργάτες, αγρότες, χρήστες Λαϊκών Αγορών να ανταλλάξουν εμπειρίες.

Μια αυτοτροφοδοτούμενη αλληλοδιαπλεκόμενη ελίτ, και όχι μόνο στον πολιτικό ή οικονομικό χώρο, κρατάει επιμελώς «έξω» από κάθε ψύχραιμη συζήτηση τους αγρότες και τους καταναλωτές. Ακόμα και «ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ», η δημοκρατική κατάκτηση των πολιτών και των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών φαίνεται να έχει καταντήσει μιας μορφής «παιχνίδι» στα χέρια επιδέξιων «ταχυδακτυλουργών» της εξουσίας, που την περνούν μπροστά από τα μάτια των πολιτών σε κλάσματα χρόνου, που καθιστούν ανίκανη κάθε μορφή σοβαρής ενημέρωσης, κατανόησης, αλληλοενημέρωσης και σύνθεσης εκφράσεων σχετικών με κάποια «δήθεν» διαβούλευση… Και η υπόθεση των Λαϊκών Αγορών δεν έγινε αντιληπτό πότε μπήκε δε διαβούλευση, αν μπήκε σε διαβούλευση κλπ.

Ότι υπάρχει προήλθε από ανακοινώσεις μετά από «διαρροές»! … Ίσως να μην είναι ο δημοκρατικότερος τρόπος, και ίσως να μην είναι η καλύτερη μορφή λειτουργίας μιας ευνομούμενης πολιτείας αυτά που συμβαίνουν.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής προσκάλεσε τον κ Λεωνίδα Ραβανό, αγρότη, αυτόν που λειτούργησε την πρώτη πειραματική πιλοτική Αγορά Αγροτών στην Ελλάδα, στην Πρέβεζα, ως εκλεγμένος τότε πρόεδρος των Νέων Αγροτών Πρέβεζας, πολύ πριν διαμορφωθεί ο νόμος 4235/2014 που για πρώτη φορά αναφέρει σε νομικό κείμενο τον όρο «Αγορά Αγροτών».

Επίσης προσκάλεσε τον κ Ανδροκλή Γιάτσογλου, έναν έντιμο άνθρωπο που μονίμως αγωνιζόταν για τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και τα τελευταία χρόνια γνώρισε από κοντά την τελική θεσμοθέτηση και λειτουργία των Αγορών Βιοκαλλιεργητών, οι οποίες είναι μια μερική ρύθμιση Αγοράς Αγροτών.

Επίσης προσκαλέστηκε ο εκλεγμένος πρόεδρος τoυ Σωματείου Επαγγελματιών & Παραγωγών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών Νομού Αττικής κ Δημήτριος Ρόδης που ζει και αισθάνεται το αρχικά νομοθετικό 30% για επαγγελματίες στις Λαϊκές Αγορές για να καλύψουν εκτός τόπου και εποχής αγροτικά προϊόντα, να έχει γίνει ο πλειοψηφών «δυνάστης» με 60% και παραπάνω, των Λαϊκών Αγορών.

Όπως καταγράφηκε στις συζητήσεις για το ΟΡΑΜΑ 2040 για την Ύπαιθρο οι κάτοικοι τη υπαίθρου της Αττικής οραματίζονται «στεγασμένες αγορές» σε κάθε Δήμο της Αττικής, ΜΟΝΟ για τοπικούς αγρότες-παραγωγούς τοπικών προϊόντων.

Όταν η οργανωμένη πολιτεία αδιαφορεί, ή ακόμη χειρότερα «αποκλείει», την συμμετοχή των πολιτών στην καθημερινότητα τους, οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών αλληλοενημερώνονται, συζητούν, δημιουργούν συναντίληψη και προωθούν την επιλογή τους.

Την Τετάρτη, 3 Μαρ 2021, στις 12.00 η τακτική δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα τις «Λαϊκές Αγορές» θα προσπαθήσει να προσεγγίσει το θέμα. Όλοι οι ελληνόφωνοι μπορούν να παρακολουθήσουν την συζήτηση και να θέσουν ερωτήματα ή/και παρατηρήσεις στο facebook στο προφίλ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα