Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑΓΡΟΤΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άυλη κληρονομιά… φιλοξενίας

Την Τρίτη, 2 Μαρ 2021, στις 20.00, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής οργανώνει δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: Άυλη κληρονομιά … φιλοξενίας, στις τακτικές συζητήσεις των ΑΓΡΟΤΙΣΣΩΝ και των ΓΥΝΑΙΚΩΝ της ΥΠΑΙΘΡΟΥ.

Οι τακτικές συζητήσεις των ΑΓΡΟΤΙΣΣΩΝ, κάθε Τρίτη, το βράδυ προέκυψαν μετά από πρόταση της κας Μάγδας Κοντογιάννη (κτηνοτρόφου, γραμματέα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής) στην συζήτηση της 14/10/2020 για την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας. Ακολούθως με την υποστήριξη του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής απόκτησε την χρήση της πλατφόρμας zoom και καθιέρωσε τις «Τρίτες, 20.00».



 

Στις «Τρίτες, 20.00» συζητούν κατά κύριο επάγγελμα αγρότισσες θέματα που τους ενδιαφέρουν και την πρώτη Τρίτη κάθε μήνα, η συζήτηση είναι αφιερωμένη σε γενικότερο θέμα που μπορεί να απασχολεί τις ΓΥΝΑΙΚΕΣ της ΥΠΑΙΘΡΟΥ, κάθε επαγγέλματος, αρκεί να κατοικούν στην ύπαιθρο.

Μεγάλος στόχος για το 2021 είναι μια συμβολική εκδήλωση προς τιμή της ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ στις 15 Οκτ 2021, η οποία είναι η θεματοφύλακας και ζωντανή φορέας της άυλης πολιτιστικής κληρονομίας της αγροτικής κοινωνίας και στις 16 Οκτ 2021 μια δημόσια με ευρεία συμμετοχή για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ.

Όπως ακούστηκε στην συζήτηση της 23/2/2021 θα μπορούσε να τονισθεί η γυναικεία συμβολή, με τους γυναικείους συνεταιρισμούς, στην τοπική ανάπτυξη της υπαίθρου, με διαδικτυακό «συνέδριο» στις 6 Ιουλ 2021 με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Συνεργατισμού.

Στην συζήτηση της 23/2/2021 με θέμα το Zero Waste-Μηδενικά Απορρίμματα με κεντρική εισήγηση της κας Ελισάβετ-Ειρήνης Μιχαηλίδου (elismadeit@gmail.com, Νέος Σκοπός, Σέρρες) μετείχαν οι: Μάγδα Κοντογιάννη, Ελισάβετ Μιχαηλίδου, Αικατερίνη Καμηλάκη, Αντζελα Γκερέκου, Αργυρώ Λαγγουράνη, Κυριακή Ζαχαριάδου, Σοφία Σπύρου, Αναστασία Μποστανίτη, Στεφανία Παππά, Μυρτώ Βουνάτσου & Δημήτρης Γκρεμυλογιάννης με συντονιστή τον Δημήτρη Μιχαηλίδη. Την δημόσια συζήτηση παρακολουθούσαν παράλληλα μέσω facebook 22 ακόμα, που προκάλεσαν 1738 αλληλεπιδράσεις και 2.831 θεάσεις του video στο https://www.facebook.com/618390278198909/videos/2808672699391127, όπου μπορεί να το ξαναδεί όποιος θέλει.

Η κα Ε-Ε Μιχαηλίδου εξήγησε ότι «Το Zero Waste είναι ένα ηθικό, οικονομικό, επαρκές και με όραμα κίνημα που έχει ως στόχο να καθοδηγήσει τους ανθρώπους στην αλλαγή του τρόπου ζωής τους και των πρακτικών τους, ώστε αυτές να μιμούνται έναν βιώσιμο και φυσικό κύκλο ζωής, κατά τον οποίο όλα τα απορριφθέντα υλικά θα έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να αποτελούν πόρους προς χρήση από άλλους ανθρώπους».

Zero Waste σημαίνει σχεδιασμός και διαχείριση των προϊόντων και διαδικασιών για την συστηματική αποφυγή & εξάλειψη του όγκου και της τοξικότητας των αποβλήτων και των υλικών, τη διατήρηση και την ανάκτηση όλων των πόρων, και τον τερματισμό της καύσης ή ταφής των αποβλήτων.

Απλά η επαναφορά στον τεχνητό αστικό χώρο του βιώσιμου αλλά απαξιωμένου και υποτιμηθέντος τρόπου ζωής των αγροτών χρειάζεται κάποιας μορφής «πιστοποίηση» και αυτά είναι τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους «17 Στόχους Βιωσιμότητας του ΟΗΕ», για τα «Green Deal», για την «Κυκλική Οικονομία» κλπ κλπ.

Στην συζήτηση με την βοήθεια του προσκληθέντος κ Δημήτριου Γκρεμυλογιάννη συζητήθηκε η δυνατότητα αξιοποίησης περίπου 200tn μαλλιού από την «κουρά» των προβάτων σε νέες χρήσεις, ακόμα και καλλιτεχνικές. Το θέμα θα συζητηθεί αναλυτικά την Τρίτη, 16 Μαρ 2021, στις 20.00.

Αναγνωρίσθηκε ότι το Zero Waste είναι η επανεφεύρεση του αγροτικού τόπου ζωής και της ηθικής και εθίμων της υπάιθρου, και μάλιστα του πολιτισμού και οικονομίας πεπερασμένων πόρων, όπων είναι η ζωή στις ορεινέςκαι μικρές νησιώτικές περιοχές, δηλαδή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του βιώσιμου και φυσικού τρόπου ζωής των αγροτικών κοινωνιών

Και κάπου εκεί η συζήτηση επεκτάθηκε και στην ενσωμάτωση του βιώσιμου & φυσικού τρόπου ζωής των αγροτικών κοινωνιών στον τουρισμό. Οι συμμετέχουσες στην συζήτηση της 23/2/2021 έδωσαν διαδικτυακό ραντεβού με όσους ενδιαφέρονται να συζητήσουν την «Άυλη κληρονομιά … φιλοξενίας» την Τρίτη, 2 Μαρ 2021, στις 20.00, με την συμβολή της κας Άντζελα Γκερέκου (Προέδρου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού) και της Δρ Αικατερίνης Καμηλάκη (τ. Διευθύντριας του Κέντρου Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών, Προέδρου της Επιτροπής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Αθήνα 2021).

Από τα «Βλάχικα» της Βάρης Αττικής, την πλατεία «χοληστερίνης» στα Καλύβια Αττικής, το «χοντρό» στα αρβανίτικα Δερβενοχώρια-Χασιά Αττικής έως τα αρχιτεκτονικά μνημεία των μαντριών της Αττικής (και τα μητάτα της Κρήτης) και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και τα πανηγύρια των αγροτικών κοινωνιών, υπάρχει ένα τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα ως συμβολή στον τουρισμό.

Ειδικότερα στις ειδικές μορφές τουρισμού (Τουρισμός υπαίθρου, γαστρονομικός τουρισμός, οινοτουρισμός, θαλάσσιος τουρισμός, ορεινός τουρισμός κλπ), αλλά και ο Αγροτουρισμός, ως κομμάτι των αγροτικών επαγγελμάτων.

Ειδικότερα ο Αγροτουρισμός είναι συμπληρωματική απασχόληση των αγροτών, μαζί με την παραγωγή ενέργειας, την μεταποίηση (οικοτεχνία) και την εμπορία της δικιάς του αγροτικής παραγωγής. Είναι η φιλοξενία επισκεπτών (τουριστών), λίγων ανά αγροτική οικογένεια, ώστε να μην αλλοιώνεται το πολιτιστικό αγροτικό οικογενειακό περιβάλλον (φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, τεχνολογικό κλπ), μέσα στην αγροτική οικογένεια, όπου είναι ενσωματωμένη, στον τρόπο ζωής των αγροτών, η άυλη πολιτιστική κληρονομιά για την επιβίωση του τόπου.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6998282382) προσδιόρισε τα θέματα των επόμενων συναντήσεων ΑΓΡΟΤΙΣΣΩΝ στις 2 Μαρ 2021, 20.00 για την «Άυλη κληρονομιά … φιλοξενίας», στις 9 Μαρ 2021, στις 20.00 για την «Συνεργατική Επιχειρηματικότητα Αγροτισσών», στις 16 Μαρ 2021, στις 20.00 για την «αξιοποίηση μαλλιού» και με την συμμετοχή στην Rural Vision Week, 22-26 Μαρ 2021 για να προβληθεί το «ΟΡΑΜΑ 2040 της Υπαίθρου της Αττικής-ΑΡΑΤΤΙΚΑ» στις Βρυξέλλες (πάντα διαδικτυακά).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα

Στην φωτογραφία στιγμιότυπο από την διαδικτυακή συζήτηση της 23/2/2021