Το άρωμα της φρεσκοψημένης λαγάνας,
που συνοδεύεται από ελίτσες,
χαλβά και τουρσί με λαχανικά,
έρχεται να ξετρελάνει την όσφρησή μας!…
Λαγάνα με τα χεράκια μας! Τι πιο ωραίο;
Υλικά:
2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι αλεύρι κίτρινο
4 κουταλιές σούπας λάδι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό
σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι… ανοίγουμε λακούβα στη μέση, ρίχνουμε το λάδι, τη μαγιά τη ζάχαρη και το αλάτι γύρω γύρω (να μην ενωθεί ακόμη με την μαγιά, γιατί επηρεάζει το φούσκωμα της ζύμης). Ρίχνουμε το 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις να ενωθούν τα υλικά. Ανάλογα με το πόσο σκληρό είναι το αλεύρι ρίχνουμε λίγο λίγο και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάτο της λεκάνης και αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε χλιαρό μέρος, ή στην κουζίνα μας στους 50 βαθμούς πάντα σκεπασμένη. Σε μισή ώρα με 45 λεπτά είναι έτοιμη.
Αφού φουσκώσει λοιπόν, λαδώνουμε το ταψί μας, πασπαλίζουμε με αλεύρι και τοποθετούμε την φουσκωμένη ζύμη στο ταψί της κουζίνας διαγώνια (για να μπορέσουμε να της δώσουμε το σχήμα της λαγάνας και να απλώσει καλά).
Ραντίζουμε με λίγο νερό την επιφάνεια της λαγάνας και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι. Το πατάμε λίγο με τα χέρια μας για να κολλήσει το σουσάμι. Σκεπάζουμε ξανά την ζύμη μας και την βάζουμε για 10 λεπτά στον φούρνο στους 50 βαθμούς να φουσκώσει για λίγο, (είναι σημαντικό να την αφήσουμε για λίγο, όχι να φουσκώσει πολύ). Όταν δούμε ότι φούσκωσε λίγο, την πατάμε με τα δάχτυλά μας και κάνουμε βαθουλώματα. Την ψήνουμε στον αέρα στους 170 βαθμούς περίπου ανάλογα την κουζίνα μας, για περίπου μισή ώρα ώσπου να ροδοκοκκινήσει.
Στήριξε το έργο του nemeapress