Χρίστος Δήμας
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα μία φυσική έδρα καινοτομίας, σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπου ήδη λειτουργούν σημαντικά Κέντρα Καινοτομίας. Τέτοιοι οργανωμένοι χώροι έχουν αναπτύξει σπουδαία δράση σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι, τη Βαρκελώνη, το Ρότερνταμ και αλλού. Πολύ σύντομα όμως, αναμένεται να προστεθεί και ο Πειραιάς σε αυτή τη λίστα, με τη δημιουργία της πρώτης «Πολιτείας Καινοτομίας», η οποία φιλοδοξούμε να καταστεί η έδρα της καινοτομίας στη χώρα.
Η «Πολιτεία Καινοτομίας» είναι ένας φυσικός χώρος έρευνας και καινοτομίας, δημιουργικότητας και παραγωγικότητας, εντός του οποίου συνυπάρχουν τμήματα έρευνας και ανάπτυξης επιχειρήσεων, νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστοί, ερευνητές ακόμα και ακαδημαϊκά ιδρύματα. Ο σκοπός της δημιουργίας τέτοιων χώρων είναι να επιτυγχάνουν, μέσω της διαδικασίας της «σμίλευσης», συνέργειες που θα παράγουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, επομένως λειτουργούν ως μια «κυψέλη», ικανή να θρέψει μερικές από τις καλύτερες ιδέες του αύριο.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το πρώτο μας μέλημα ήταν να αναζητήσουμε ένα εγκαταλελειμμένο ακίνητο που να ανήκε στο κράτος και να βρίσκεται στην καρδιά της Αττικής ώστε να το αξιοποιήσουμε. Η επιλογή του παλαιού εργοστασίου της ΧΡΩΠΕΙ , έκτασης 17.893 τ.μ, στην Πειραιώς έχει τόσο συμβολική όσο και ουσιαστική αξία. Αφενός, ο συγκεκριμένος χώρος είχε σημαντική ιστορία στην καινοτομία τον περασμένο αιώνα και αφετέρου είναι ανεκμετάλλευτος για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.
Παράλληλα, κρίθηκε κατάλληλος λόγω της γεωγραφικής του θέσης, καθώς το σημείο συνδέει την Αθήνα με τον Πειραιά και έχει εύκολη συγκοινωνιακή πρόσβαση. Η αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου αναμένεται να βοηθήσει στην αστική ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής φέρνοντας ουσιαστικά ακόμα πιο κοντά το κέντρο της Αττικής με το λιμάνι του Πειραιά προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερες αναπτυξιακές προοπτικές.
Γιατί όμως χρειάζεται μια Πολιτεία Καινοτομίας και ποιο το όφελος για την χώρα και το ανθρώπινο δυναμικό της; Ειδικά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης είδαμε πάρα πολλούς νέους ανθρώπους να φεύγουν από την Ελλάδα και να αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό επειδή στην χώρα μας δεν υπήρχαν πολλές επαγγελματικές ευκαιρίες. Με την «Πολιτεία Καινοτομίας» πιστεύουμε πως θα προσελκύσουμε το ενδιαφέρον πολλών σημαντικών επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να εισέλθει η Ελλάδα για τα καλά στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας. Συνεπώς, θα καλλιεργηθούν οι συνθήκες που απαιτούνται σε μία σύγχρονη οικονομία ώστε να υπάρχουν και εντός της χώρας μας σημαντικές επαγγελματικές δυνατότητες στην έρευνα και στην καινοτομία. Διότι θέλουμε οι νέοι ταλαντούχοι επιχειρηματίες και ικανοί επιστήμονες να ξεδιπλώνουν το ταλέντο και να υλοποιούν τις ιδέες τους σε οργανωμένους χώρους, όπως είναι οι θερμοκοιτίδες και οι επιταχυντές, στην Ελλάδα αντί να αναγκάζονται να μεταναστεύουν για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους στο εξωτερικό.
Πριν από 1,5 χρόνο, το έργο δεν υπήρχε ούτε ως σκέψη και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κάναμε σημαντικά άλματα προόδου παρά την κρίση της πανδημίας. Ουσιαστικά, αφού εντοπίσαμε την κατάλληλη έκταση, προχωρήσαμε στην δια νόμου παραχώρηση της χρήσης της στο Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καταρτίσαμε το επιχειρηματικό σχέδιο και το έργο έλαβε την έγκριση από την Διυπουργική Επιτροπή Σύμπραξης Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα. Τέλος, λάβαμε και την έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και επομένως ολοκληρώσαμε όλες τις διαδικασίες και τεχνό-οικονομικές μελέτες που απαιτούνται. Ήδη έχει δημοσιευτεί το τεύχος της πρώτης φάσης δημοπράτησης του διαγωνισμού και στις 19 Απριλίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ αμέσως μετά ξεκινάει η δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού. Συνολικά η επένδυση υπολογίζεται να αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ και ελπίζουμε πως στις αρχές του 2022 θα ανακοινωθεί ο ανάδοχος.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διαθέτουμε ένα οργανωμένο στρατηγικό πλάνο για την ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας. Οι πρώην εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ στοχεύουμε να εξελιχθούν στην φυσική έδρα της καινοτομίας όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για τη δημιουργία νέων, ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τις μελέτες που πραγματοποιήσαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ο χώρος θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περισσότερους από 2000 εργαζόμενους και πολλές επιχειρήσεις. Οι Έλληνες έχουμε τις ιδέες, σύντομα θα έχουμε και τον χώρο που θα τις «θρέψει» και θα τις αναδείξει.