Την τελευταία της πνοή φαίνεται πως άφησε ακόμα μια θαλάσσια χελώνα στον μυχό του Κόλπου της Αργολίδας και κοντά στον υδροβιότοπο Ναυπλίου – Νέας Κίου το απόγευμα της Δευτέρας 10 Μαΐου.
Πρόκειται για πραγματική γενοκτονία αν σκεφτούμε πως τα περιστατικά πλέον είναι εκατοντάδες με αρκετά μεγάλη αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια.
Δεν υπάρχει πιο θλιβερό θέαμα από τα άτυχα αυτά ζώα που ξεβράζονται νεκρά σε σχεδόν καθημερινό ρυθμό στον Αργολικό Κόλπο. Οι εικόνες που καταγράφονται πολύ τακτικά, προκαλούν θλίψη αλλά και αγανάκτηση για το προστατευόμενο αυτό είδος του άγριου ζωικού πλούτου των ελληνικών θαλασσών.
Τι σκοτώνει τις θαλάσσιες χελώνες
Κάθε χρόνο απορρίπτονται στην Ευρώπη περίπου οκτώ δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες. Τα πλαστικά και άλλα σκουπίδια που αραδιάζουμε ανεξέλεγκτα στις παραλίες της χώρας μας όχι μόνο βρωμίζουν και αποδεικνύουν το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο της κοινωνίας μας, αλλά κάνουν κάτι πολύ χειρότερο: σκοτώνουν την άγρια ζωή.
Όπως ενημερώνει το Medasset, κάθε χρόνο στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε 240 σακούλες ανά άτομο, συνήθως για ελάχιστα λεπτά! Είναι εξαιρετικά εύχρηστες, λειτουργικές, ελαφρές, ανθεκτικές και δυστυχώς ακόμη φθηνές ή δωρεάν για τους καταναλωτές με αποτέλεσμα να γίνεται κατάχρηση.
Οι πλαστικές σακούλες που αλόγιστα χρησιμοποιούμε καθημερινά, δεν ανακυκλώνονται και πολλές φορές καταλήγουν στη θάλασσα με τον αέρα ή τα νερά βροχής. Οι πλαστικές σακούλες μέσα στη θάλασσα μοιάζουν με τσούχτρες.
Οι τσούχτρες αποτελούν τον αγαπημένο μεζέ της θαλάσσιας χελώνας. Συχνά οι χελώνες ξεγελιούνται και τρώνε σακούλες. Όταν τις καταπιούν, φράσσεται το πεπτικό τους σύστημα και ενώ αισθάνονται χορτάτες στην πραγματικότητα πεθαίνουν από ασιτία!
Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1.000.000 πουλιά και 100.000 θαλάσσια θηλαστικά και θαλάσσιες χελώνες βρίσκουν τραγικό θάνατο, κάθε χρόνο, μπερδεύοντας τα πλαστικά σκουπίδια που καταλήγουν στις θάλασσες και τους ωκεανούς, με την τροφή τους.