Ο υδροβιότοπος της περιοχής καλύβια Νέας Κίου στην Αργολίδα με έντονα σημάδια μόλυνσης και ρύπανσης, Σάββατο 22 Μαΐου 2021.
Μεγάλη είναι η ρύπανση της παραλιακής ζώνης στον υδροβιότοπο της περιοχής μεταξύ του Ναυπλίου και της Νέας Κίου στην Αργολίδα.
Η ρύπανση οφείλεται κυρίως στα απόβλητα που καταλήγουν στη θάλασσα από τον βιολογικό ,καθώς κι από τα σκουπίδια που εκβάλουν στο βιότοπο από τη θάλασσα.
Στη περιοχή κυρίως την Άνοιξη και το Φθινόπωρο καταφθάνουν πάρα πολλά μεταναστευτικά πτηνά για να ξεκουραστούν στη διάρκεια του ταξιδιού τους από τη μία Ήπειρο στην άλλη.
Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου. Καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη για την καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας. Η ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας.
Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, το 12% του συνόλου των πτηνών του πλανήτη και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της υποβάθμισης των βιοτόπων. Ο επιστήμονες προειδοποιούν ότι έως το 2050 θα έχει εξαφανιστεί το ένα τρίτο της πανίδας από τη Γη, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.
Στη χώρα μας απειλούνται με εξαφάνιση η καστανή αρκούδα, η μεσογειακή φώκια, η χελώνα καρέτα – καρέτα, η αγριόγατα, ο γυπαετός, η πέστροφα, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται ο λύκος, το τσακάλι, ο ασβός, το ζαρκάδι, το ελάφι και το κιρκινέζι.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ