Στις μέρες μας όλο και μεγαλύτερη είναι η συζήτηση για τον ρόλο που παίζει το διαδίκτυο στις ζωές όλων μας και ιδιαιτέρως στις ζωές των παιδιών. Η πανδημία και η ανάγκη κοινωνικής αποστασιοποίησης επέκτειναν τη χρήση του διαδικτύου στην εργασία, την εκπαίδευση, την επικοινωνία, την ψυχαγωγία, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα κατάχρησης. Ενώ η προσαρμογή σε αυτή τη νέα κανονικότητα είναι ακόμα σε εκκρεμότητα.
Μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο η παράσταση της ομάδας Hippo με τίτλο Το Δίλημμα του Αυτοκράτορα διερευνά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εξάρτηση και τον εθισμό από την τεχνολογία.
Η παράσταση βασίζεται στο κλασικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν Ο Αυτοκράτορας και το Αηδόνι, το οποίο εξετάζει τη σχέση ενός μηχανικού και ενός πραγματικού αηδονιού με έναν άνθρωπο. Το θέμα του παραμυθιού αποδεικνύεται προφητικό για την εποχή μας καθώς οι αναλογίες είναι ευδιάκριτες. Η αντίθεση ανάμεσα στον εικονικό και τον πραγματικό κόσμο είναι σήμερα αισθητή περισσότερο από ποτέ. Τα υπέρ και τα κατά της νέας κατάστασης που σχηματίζεται από τη στενότερη σχέση του ανθρώπου με την τεχνολογία είναι θέματα προς συζήτηση.
Στην προσέγγισή της ομάδας Hippo κρατάμε τις βασικές δομές του μύθου και εστιάζουμε στη σύγκρουση που φέρνει η χρήση της νέας τεχνολογίας απέναντι στη φυσικότητα του, μέχρι πρότινος, τρόπου ζωής των ανθρώπων. Δεν οδηγούμαστε σε εύκολα συμπεράσματα και δεν απορρίπτουμε το ένα ή το άλλο μοντέλο ζωής. Στόχος μας είναι να φωτίσουμε με ευκρίνεια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε κατάστασης, να προβληματίσουμε τους μικρούς θεατές μας και να ανοίξουμε μαζί τους έναν γόνιμο διάλογο.
Οι ηθοποιοί αφηγούνται την ιστορία χρησιμοποιώντας τεχνικές του σωματικού θεάτρου με έμφαση στην εκφραστικότητα, την κίνηση, τον χορό και την φωνή. Η υποκριτική των ηθοποιών είναι βασισμένη στο kinemo, ένα ιδιαίτερο είδος σωματικού θεάτρου που έχει “εφεύρει” η ομάδα ΗΙΡΡΟ, το οποίο εν συντομία τοποθετεί την έντονη σωματικότητα ως το βασικό εργαλείο της σκηνικής έκφρασης. Η σκηνική προσέγγιση του μύθου γίνεται με πολλά χιουμοριστικά στοιχεία, τα οποία προσφέρουν έντονα ξεκαρδιστικές στιγμές.
Παράλληλα με τη δράση και σε συγκεκριμένα σημεία της παράστασης τα παιδιά καλούνται να συμμετέχουν στην αφήγηση της ιστορίας μέσα στο ασφαλές περιβάλλον που έχουμε δημιουργήσει. Εκεί ενθαρρύνεται η διάδραση, η συναισθηματική εμπλοκή των συμμετεχόντων, καθώς και η νοητική επεξεργασία των τεκταινομένων.
Στόχος της παράστασης είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα διαχείρισης χρόνου και η καλλιέργεια της κριτικής τους σκέψης σε ζητήματα όπως: φιλία, διαδίκτυο και ανθρώπινες σχέσεις, μοναξιά.
Ερωτήματα που διερευνούνται:
– Πόσο μου αρέσει να περνάω χρόνο στο διαδίκτυο;
– Πόσο σημαντικοί είναι οι φίλοι;
– Πόσα και τι πράγματα μπορώ να μάθω από το ίντερνετ;
– Τι μπορώ να μάθω από τους φίλους μου;
Ταυτότητα παράστασης
Παίζουν: Σίσσυ Ιγνατίδου, Ανδρομάχη Μακρίδου, Χριστίνα Μπακαστάθη
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ράπτης, Φώτης Δούσος
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Σαμουηλίδου
Σχεδιασμός Δράματος: Φώτης Δούσος, Σίσσυ Ιγνατίδου, Ιωάννα Λιούτσια, Αλέξανδρος Ράπτης
Σκηνογραφία – ενδυματολογία: Κατερίνα Χατζοπούλου
Κίνηση: Αλέξανδρος Ράπτης, Φώτης Δούσος, Μίκα Στεφανάκη
Χορογραφίες: Μίκα Στεφανάκη
Μουσική: Αλέξανδρος Ράπτης
Μελωδίες φωνής: Αλέξανδρος Ράπτης – Ανδρομάχη Μακρίδου
Χιπ Χοπ κομμάτι – Ενορχήστρωση: Γιώργος Δούσος
Σχεδιασμός αφίσας: Κωστής Τριανταφύλλου
Φωτογραφίες – Trailer: Δώρα Καλακίδου
Πληροφορίες παράστασης
Διάρκεια: 60 λεπτά
Ηλικίες: 5-12 ετών
Τόπος διεξαγωγής: αρχαιολογικός χώρος Νεμέας
Μέρες παραστάσεων: Τετάρτη 4 & Πέμπτη 5 Αυγούστου
Ώρα έναρξης: 21.00
Χρήσιμες Πληροφορίες
- Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει.
Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης. - Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr
- Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α..
- Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1,5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.
- Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.
- Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Βιογραφικό σημείωμα της ομάδας HIPPO
Η ομάδα HIPPO ιδρύθηκε το 2009 και αποτελείται από τους Αλέξανδρο Ράπτη και Φώτη Δούσο. Δραστηριοποιείται στο χώρο του ενήλικου, του παιδικού θεάτρου και του Εκπαιδευτικού Δράματος και χαρακτηρίζεται από μια “avant-garde” αισθητική που συνομιλεί με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές αναζητήσεις.
Αριθμεί πολλές παραστάσεις για παιδιά στο ενεργητικό της που πρωτοανέβηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λονδίνο, ποικίλα θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια για παιδιά και νέους, αλλά και παραστάσεις για ενήλικες που πραγματοποιήθηκαν σε Ελλάδα και Η.Π.Α.
Η ομάδα έχει παρουσιάσει δουλειές της σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, σε θεατρικούς χώρους, σε φεστιβάλ και σε Πανεπιστήμια: Ελλάδα, Κύπρος, Ευρώπη (Αγγλία, Ουαλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Βέλγιο), Η.Π.Α. (από τη Νέα Υόρκη μέχρι και το Λος Άντζελες), Καναδάς (Τορόντο, Μοντρεάλ), Αυστραλία (Μελβούρνη, Σύδνεϋ, Καμπέρα).
Επίτευγμα της ομάδας θεωρείται η παρουσίαση της παράστασης Νιάρα στο Πανεπιστήμιο του YALE, ενώπιον φοιτητών του τμήματος νεοελληνικής γλώσσας και η διεξαγωγή εργαστηρίου υποκριτικής με αφορμή το προσωπικό στυλ της ομάδας (kinemo) σε επαγγελματίες ηθοποιούς στο Thespo19, διεθνές φεστιβάλ νεανικού θεάτρου στην Βομβάη της Ινδίας.
Το Νοέμβρη του 2018 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ομάδας με τίτλο kinemo από τις εκδόσεις Αγγελάκη που συνοψίζει την θεωρητική προσέγγιση της ομάδας στο σωματικό θέατρο.
Η ομάδα Hippo οργανώνει σεμινάρια και θεατρικά εργαστήρια για παιδιά με εκπαιδευτική μέριμνα, αγάπη και κέφι στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Είναι από τους ελάχιστους θεατρικούς οργανισμούς στην Ελλάδα που ειδικεύεται στο Εκπαιδευτικό Δράμα.
- Σελίδα της ομάδας στο Facebook: HippoTheatreGroup
- Ιστοσελίδες:
- http://hippohippos.wix.com/hippo-theatre-group
https://www.hippotheatreschool.com/