Πανικός στη Βρετανία, αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ – Εκκλήσεις για παρέμβαση του Στρατού
Χάος και πανικό έχει προκαλέσει στη Μεγάλη Βρετανία η νέα… επιδημία που ταλανίζει τη χώρα και δεν είναι άλλη από το αποκαλούμενο “pingdemic”, λογοπαίγνιο που προέρχεται από τις λέξεις ping + epidemic, και αφορά την εφαρμογή που έχουν στα κινητά τους οι πολίτες με την οποία ειδοποιούνται ότι έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και πρέπει να μείνουν σε καραντίνα για 10 ημέρες. Μάλιστα, 600.000 πολίτες έλαβαν αυτήν την ειδοποίηση την περασμένη εβδομάδα, αριθμός ρεκόρ, με τα σουπερμάρκετ σήμερα να προτρέπουν τους Βρετανούς να μην πανικοβάλλονται να αγοράζουν χαρτί υγείας, μακαρόνια, εμφιαλωμένο νερό ή κρασί καθώς τα άδεια ράφια σε ολόκληρη τη χώρα έχουν πάρει μορφή πυρκαγιάς ενώ αυξάνονται οι εκκλήσεις για παρέμβαση του Στρατού προκειμένου να στηρίξει την προμήθεια τροφίμων.
Ο υπουργός Επιχειρήσεων αποκάλυψε στροφή από την κυβέρνηση και τη δημιουργία λίστας βιομηχανιών που θα τους επιτραπεί να αγνοούν την εφαρμογή καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι αναγκάζονται να παραμείνουν σε καραντίνα. Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι ανησυχεί για τα ζητήματα της προμήθειας τροφίμων αλλά παρότρυνε τους καταναλωτές να μην σπεύδουν να κάνουν αγορές λόγω πανικού και είπε ακόμη ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί πως η “pingdemic” δεν θα συνεχιστεί πέραν της 16ης Αυγούστου, όταν οι οι κανόνες αναμένεται να παύσουν να ισχύουν για τους πλήρως εμβολιασμένους.
Καθώς οι ιδιοκτήτες σουπερμάρκετ και όλοι οι λιανοπωλητές ικετεύουν το προσωπικό τους να εξαιρεθεί από την αυτοαπομόνωση σε περίπτωση που λάβουν ειδοποίηση από την ειδική εφαρμογή, ο βουλευτής των Τόρι Τομπάιας Έλγουντ είπε σε ειδική επιτροπή στη Βουλή των Κοινοτήτων πως “ο επείγων χαρακτήρας της έλλειψης προσωπικού έχει αντίκτυπο τώρα στα σουπερμάρκετ και κατ’ επέκταση το θέμα της διανομής τροφίμων σε όλη τη χώρα καλεί σε μία σύσκεψη της Cobra. Η παρέμβαση του Στρατού για να βοηθήσει στις ελλείψεις θα πρέπει να εξεταστεί ως ένα τελευταίο ενδεχόμενο. Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, από την πλευρά του, δήλωσε στην Evening Standard: “Ανησυχώ ολοένα και περισσότερο για την ικανότητά μας να διατηρήσουμε στα τρέχοντα επίπεδα απολύτως κρίσιμε υπηρεσίες, όπως οι δημόσιες μεταφορές, οι προμήθειες τροφίμων”. Ο υπουργός Επιχειρήσεων, πάντως, είπε στο LBC Radio: “Απ’ όσο γνωρίζω δεν εξετάζουμε να φέρουμε τον Στρατό”.
Εδώ και εβδομάδες η κυβέρνηση τελεί υπό έντονη πίεση προκειμένου να επιφέρει τροποποιήσεις όσον αφορά στην εφαρμογή ή να προχωρήσει σε εξαιρέσεις για εργαζομένους σε θέσεις κλειδιά και για πλήρως εμβολιασμένους, έπειτα από προειδοποιήσεις ότι το να μένουν σε καραντίνα χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις τροφίμων και σε μεγάλη διαταραχή στις προμήθειες. Τα Sainsbury’s, Tesco, Aldi, Morrisons, Asda, M&S και Waitrose ήδη είναι αντιμέτωπα με μεγάλες ελλείψεις στα ράφια τους, από τα οποία έχουν εξανεμισθεί το κρασί, τα κατεψυγμένα προϊόντα, το φρέσκο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, πίτσες, εμφιαλωμένο νερό, φρούτα, λαχανικά και έτοιμες σαλάτες αλλά και μαγειρευτά κρέατα.
Αυτήν τη στιγμή τα βρετανικά σουπερμάρκετ αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα έλλειψης υπαλλήλων αλλά και προμηθειών καθώς δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αναγκάζονται να παραμένουν σε καραντίνα λόγω του “pingdemic”. Το πρόβλημα επιδεινώνεται λόγω της έλλειψης οδηγών φορτηγών για να μεταφέρουν τα τρόφιμα. Επιχειρήσεις, περιλαμβανομένης και μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διανομής τροφίμων, Bidfood, πήραν την κρίση στα χέρια τους και συμβουλεύουν τους υπαλλήλους που λαμβάνουν την εφαρμογή να κάνουν τεστ και να συνεχίζουν να εργάζονται παρά να μένουν σπίτι για δέκα μέρες, όπως προτείνει η κυβέρνηση.