Σε αναστολή 10.000 υγειονομικοί – Κατάρρευση νοσοκομείων, κέντρων υγείας και ΕΚΑΒ βλέπει η ΠΟΕΔΗΝ
Προ των ευθυνών της θέτει την κυβέρνηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, εκπέμποντας δραματική προειδοποίηση για τους κινδύνους στη λειτουργία των νοσοκομείων της χώρας, μετά την απόφασή της να προχωρήσει σε αναστολή εργασίας υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Εφόσον υλοποιηθεί η κυβερνητική απόφαση από τις 16 Αυγούστου, όπως εξήγγειλε χθες ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, τότε θα απομακρυνθούν από τα νοσοκομεία της χώρας συνολικά 10.000 υγειονομικοί! Αυτό θα σημάνει πλήρη κατάρρευση νοσοκομείων, κέντρων υγείας και ΕΚΑΒ, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.
«Η αντίστροφη μέτρηση, για να τεθούν σε αναστολή καθηκόντων πάνω από 10.000 υγειονομικοί που δεν εμβολιάζονται, ξεκίνησε. Με βάση τον νόμο, σε 28 ημέρες τίθενται σε αναστολή καθηκόντων. Εάν το σχέδιό τους είναι να πιέσουν τους ανεμβολίαστους συναδέλφους και με τον φόβο της αναστολής καθηκόντων να εμβολιαστούν, απέτυχαν. Ο ρυθμός εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού δεν αυξήθηκε καθόλου από φόβο και σχεδόν όλοι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις άδικες, σκληρές συνέπειες του νόμου», αναφέρει και επισημαίνει ότι 9.000 εργαζόμενοι σε δημόσιες δομές υγείας είναι ανεμβολίαστοι, αλλά δεν έχουν νοσήσει ούτε μία φορά από κορωνοϊό.
Παραδέχτηκε ότι η εφαρμογή του νόμου έχει δυσκολίες
Χθες στην Πάτρα συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες υγειονομικοί και άλλοι εργαζόμενοι, οι οποίοι αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή εργασίας των μη εμβολιασμένων. Συνολικά 500 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΟΕΔΗΝ και άλλων σωματείων της δυτικής Ελλάδας και συγκεντρώθηκαν έξω από την Υγειονομική Περιφέρεια, παρά το γεγονός ότι το θερμόμετρο έδειξε 45 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, ο διοικητής της ΥΠΕ παραδέχτηκε στη συνάντηση, με αντιπροσωπεία των σωματείων και τον κύριο Γιαννάκο, ότι η εφαρμογή του νόμου, τον οποίο είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει, έχει δυσκολίες.
«Η ενδεχόμενη επιμονή στην εφαρμογή της υποχρεωτικότητας θα οδηγήσει σε κατάρρευση τα νοσοκομεία. Υπάρχουν τμήματα στα νοσοκομεία με ανεμβολίαστους συναδέλφους που, για να καλυφθούν, θέλουν εξειδικευμένο προσωπικό (αιμοδοσία, τεχνητό νεφρό, ΜΕΘ, κλπ.). Η εξειδίκευση είναι έξι μήνες. Πότε θα προλάβουν να γίνουν σε λίγες ημέρες;», διερωτάται ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ρίχνοντας το μπαλάκι των ευθυνών στην κυβέρνηση για ό,τι ακολουθήσει στα δημόσια νοσοκομεία με τους κινδύνους για την υγεία των ασθενών.