Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή μας, Γιώργου Σεφέρη, στις 20 Σεπτεμβρίου 1971, η Βουλή των Ελλήνων παρουσιάζει τεκμήρια από τη ζωή και το έργο του.
Εκκινώντας από τον θάνατο και την κηδεία του, που προσέλαβε διαστάσεις αντιδικτατορικής εκδήλωσης, η λιτή Έκθεση που παρουσιάζεται στον νότιο διάδρομο του ισογείου του Μεγάρου της Βουλής επιδιώκει να αναδείξει εξίσου τη συγγραφική και τη διπλωματική του σταδιοδρομία, τους «δύο αφεντάδες», όπως ο ίδιος έλεγε, που κυριάρχησαν στη ζωή του.
Ο τίτλος «Με τον τρόπο του Γ.Σ.» έχει αντληθεί από το ομώνυμο ποίημα του ιδίου (Συλλογή: Τετράδιο Γυμνασμάτων), από το οποίο περίφημος είναι ο πρώτος στίχος, «Όπου και να πάω η Ελλάδα με πληγώνει». Η εν λόγω επιλογή δεν είναι τυχαία, καθώς τα εκθέματα αφήνουν τον ίδιο τον ποιητή να μιλήσει για τη ζωή και το έργο του.
Συνολικά, εκτίθενται 40 έργα του Γ. Σεφέρη, ποιητικά και πεζά.
Η περιήγηση δομείται στους ακόλουθους τρεις αλληλοτεμνόμενους άξονες:
α) Το λογοτεχνικό του έργο: εκτίθεται σχεδόν το σύνολο των ποιητικών συλλογών του σε
συγκεντρωτικές ή αυτοτελείς εκδόσεις (Ποιήματα, Στροφή, Στέρνα, Γυμνοπαιδία, Τετράδιο Γυμνασμάτων Α’&Β’, Ημερολόγιο Καταστρώματος Α’&Β’,Κύπρονοὗμ’ἐθέσπισεν), εκδόσεις μεταφράσεων μεγάλων ξένων συγγραφέων(π.χ.Εliot, Valéry, Pound,Éluard),μεταγραφέςκειμένωντηςαρχαίαςελληνικήςγραμματείαςκαιτηςθρησκευτικήςπαράδοσης.
β) Τον στοχαστικό του λόγο, όπως συγκεντρώθηκε στους τρεις τόμους των Δοκιμών, αλλά και όπως αναδεικνύεται μέσα από την αλληλογραφία του με γνωστούς Έλληνες και ξένους διανοούμενους-φίλους του(π.χ.ΓιώργοςΘεοτοκάς,ΓιώργοςΑποστολίδης,EdmundKeeley).
γ) Το ημερολόγιό του, που εκδόθηκε μετά θάνατον με τον τίτλο Μέρες, καθώς και το Πολιτικό Ημερολόγιο Α΄ και Β΄, μέσα από τα οποία ανασυντίθεται το νήμα της ιδιωτικής ζωής και της δημόσιας δράσης του Γ.Σ.
Οι εκδόσεις πλαισιώνονται από επιλεγμένα αποσπάσματα (ποιητικά και πεζά), ενώ η αφήγηση εμπλουτίζεται με μια ευσύνοπτη εργοβιογραφία, με αποκόμματα εφημερίδων για δύο ξεχωριστές περιστάσεις, την απονομή του Νόμπελ και τον θάνατό του, και από φωτογραφίες αντλημένες από τα έργα του Γ. Σεφέρη.
Μέσα από τη γραφή του, λογοτεχνική, περιηγητική ή πολιτική, ξετυλίγεται το νήμα τωνσκέψεώντου,τωνπροσώπωνπουκαθόρισαντηζωήτου,τωντόπωνστουςοποίουςταξίδεψε και από τους οποίους πέρασε κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στο Υπουργείο Εξωτερικών, το δίκτυο των επαφών του, η στάση του απέναντι σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα, οι απόψεις του για την ποίηση, την ελληνικότητα, τη γλώσσα και την ιστορία, αλλά και λιγότερο γνωστές όψεις της προσωπικότητάς του, όπως οι μουσικές του προτιμήσεις.
Συνολικά, μέσα από την Έκθεση φωτίζεται το τρίπτυχο ποιητής-στοχαστής-διπλωμάτης.
Η Έκθεση διοργανώθηκε από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής με την επιμέλεια της Δρ. Μαρίας Βλασσοπούλου (Προϊσταμένης του Τμήματος Μπενακείου Βιβλιοθήκης και Συλλογών Πολιτικών Προσωπικοτήτων) και της Δρ. Μαρίας Καμηλάκη (Προϊσταμένης του Τμήματος Κοινοβουλευτικής Βιβλιοθήκης).