Να δώσει επιτέλους λύση η κυβέρνηση για την απόσυρση των περσινών αποθεμάτων σταφίδας και για τη φετινή παραγωγή που είναι στα αζήτητα, ζήτησαν χθες σταφιδοπαραγωγοί της Μεσσηνίας, που πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην Καλαμάτα. Σημείωσαν ότι αν δεν δοθεί λύση, θα σταματήσουν να καλλιεργούν και θα εξαφανιστεί ένα από τα πιο εμβληματικά προϊόντα του τόπου.
Οι παραγωγοί – μέλη των Αγροτικών Συλλόγων Γαργαλιάνων, Μεσσήνης και Χανδρινού και από άλλα χωριά έφθασαν με τρακτέρ, αγροτικά και ΙΧ αυτοκίνητα μπροστά από το Διοικητήριο Μεσσηνίας και αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλο, που ένωσε τη φωνή του κι επεσήμανε ότι είναι καιρός ο υπουργός να δώσει τη λύση.
Σε δηλώσεις που έγιναν:
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανδρινού Κώστας Αποστολόπουλος σημείωσε ότι “η σταφίδα είναι στα αζήτητα, κανείς δεν αγοράζει. Υπάρχει σε αποθήκες, σε αλώνια και σε τρακτέρ. Η κυβέρνηση που ξέρει το πρόβλημα, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Μία ο υπουργός ξέρει το θέμα, μία δεν το ξέρει. Το πιο σημαντικό είναι το θέμα της απόσυρσης που ζητάμε, για να φύγει η σταφίδα”.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Σπύρος Πετρόπουλος παρατήρησε πως “κάποτε η Μεσσηνία έβγαζε 20.000 και 25.000 τόνους σταφίδα, πανελλαδικά τώρα δεν ξεπερνάει του 22.000 τόνους. Το προϊόν έχει μείνει σε λίγα χέρια. Και αυτά τα λίγα χέρια δεν μπορούν να το διαθέσουν στην αγορά. Να μας πουν, θέλουν να καλλιεργήσουμε τη σταφίδα ή όχι; Δεν μπορούμε άλλο”.
Ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης Σπύρος Νικολόπουλος που ενημέρωσε για τα αιτήματα της κινητοποίησης, ζήτησε “τη διασφάλιση της φετινής παραγωγής σε τιμή που να καλύπτει το κόστος και να αφήνει και ένα εισόδημα να ζούμε. Απόσυρση των περσινών αποθεμάτων σε κρατικές δομές”.
Ο 70χρονος παραγωγός Κώστας Δουρούμης από τη Μεσσήνη με αγανάκτηση, μεταξύ άλλων, ανέφερε: “Τούτη δεν είναι δημοκρατία, είναι τρομοκρατία. Να πάτε να δείτε πόσο πουλάνε το φιστίκι, την πατάτα τα σούπερ μάρκετ και εμάς μας τα παίρνουν τσάμπα. Λυπάμαι που είμαστε λίγοι, όμως θα γίνουμε πολλοί. Να ξεσηκωθούν οι αγρότες, να βγούνε στο δρόμο, φύγανε τα παιδιά μας, δεν υπάρχουν νέοι. Εχουμε πατάτες από την Αίγυπτο και κρεμμύδια από την Τουρκία,
χρεοκοπήσαμε. Ενας τενεκές λάδι για το τρακτέρ από 45 ευρώ πήγε 65 και το φιστίκι είναι στα 70 λεπτά. Γίναμε επαίτες. Να μην φοβούνται οι αγρότες, να βγούνε στο δρόμο, όχι άλλη εκμετάλλευση”.
Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού της Ενωσης Μεσσηνίας Γιώργος Λαζόγιαννης χαιρέτισε την κινητοποίηση και παρατήρησε πως “σε συνάντηση στην Πάτρα με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ζητήσαμε απόσυρση των αποθεμάτων και 1,5 ευρώ τιμή για τη φετινή παραγωγή”. Επέκρινε την άποψη τυποποιητή που διαφώνησε και προέτρεψε τους παραγωγούς «αν δεν πωλείται η σταφίδα να αλλάξουν καλλιέργεια» κι επεσήμανε ότι “ο κόσμος είναι σε απελπισία, οι αποθήκες δεν χωράνε τις σταφίδες. Οπως είπε κάποιος παραγωγός θα τις φάνε οι κότες”.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Αντιπροσωπεία από τις διοικήσεις των συλλόγων ανέβηκε στον 4ο όροφο, συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλο και του παρέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματα, ζητώντας του να ψηφιστούν από το Περιφερειακό Συμβούλιο και να προωθηθούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο κ. Αναστασόπουλος δήλωσε ότι παραλαμβάνει “με σεβασμό το ψήφισμα για το προϊόν που έχει στηρίξει την οικονομία και την κοινωνία της Μεσσηνίας, που βοήθησε διαχρονικά τις οικογένειες των αγροτών”. Ανέφερε ότι η σταφίδα έχει μεγάλη διατροφική αξία και πρέπει να συνεχιστεί και παρατήρησε πως ενώνει τη φωνή μου μαζί με τις δικές τους που θα φθάσουν προς τον υπουργό. Είπε ότι έχουν κάνει προσπάθειες και ο περιφερειάρχης και οι βουλευτές και σημείωσε πως “καιρός είναι ο υπουργός να δώσει τη λύση, δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση με αυτή την εξευτελιστική τιμή. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας να λυθεί το θέμα, να συνεχιστεί η καλλιέργεια”.
Ο πρόεδρος του Α.Σ. Μεσσήνης Χρήστος Θεοδωρακόπουλος παρατήρησε ότι “έχουμε χορτάσει από υποσχέσεις. Ο πρωθυπουργός είχε πει προεκλογικά ότι θα μειώσει το αγροτικό πετρέλαιο, το είδατε;”.
Ο πρόεδρος του Α.Σ. Γαργαλιάνων Σπ. Πετρόπουλος επεσήμανε ότι “έχουν γίνει χιλιάδες επερωτήσεις, καμία απάντηση. Ο κόσμος κοντεύει να τρελαθεί. Αμέσως, χθες να δοθεί μια απάντηση”.
Ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Πετράκος που ήταν παρών, κάλεσε τον κ. Αναστασόπουλο “να δεσμευτούμε ότι θα στηρίξουμε τα αιτήματα των παραγωγών”.
“Είναι κοινή η θέση μας για στήριξη του προϊόντος”, απάντησε ο αντιπεριφερειάρχης και ο κ. Πετράκος επέμεινε: “Ας το πει και ο περιφερειάρχης ότι απαιτεί να στηριχθεί το προϊόν, δεν υπάρχει χρόνος”.
Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Α.Σ. Χανδρινού Κ. Αποστολόπουλος σημείωσε ότι “η σταφίδα τελειώνει, αν θέλουν να το καταλάβουν. Βάζουν την ταφόπλακα, αύριο δεν υπάρχει”.
“ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ”
Σε ανακοίνωση των συλλόγων αναφέρεται: “Τα Δ.Σ. των συλλόγων δίνουν νέο ραντεβού για τον συντονισμό της δράσης μας και κλιμάκωση τις επόμενες ημέρες. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια να περιμένουμε παθητικά τον ξεριζωμό μας. Διεκδικούμε μαχητικά: 1) Να διασφαλιστεί η απορρόφηση της φετινής παραγωγής (2021) σε τιμή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει εισόδημα επιβίωσης στους σταφιδοπαραγωγούς. 2) Να διασφαλιστεί η διάθεση του αποθέματος σε κρατικές δομές, π.χ. σε στρατό, σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ., με τιμές που να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση για τους σταφιδοπαραγωγούς-μέλη της ΠΕΣ. 3) Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής: Κατάργηση ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια-είδη πρώτης ανάγκης. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού τιμολογίου ρεύματος και των λαϊκών νοικοκυριών – καμία διακοπή αγροτικής-οικιακής παροχής”.